În contextul situației de pandemie, economia va suferi anumite consecințe, iar femeile se numără printre cele mai afectate grupuri, în acest sens. Totuși o soluție poate fi găsită la orice problemă, astăzi, spre exemplu îți vom prezenta o alternativă la cum poți ieși din încurcături financiare și cum cu puțină dorință și suficientă răbdare poți cunoaște lumea IT!

Fie că îți dorești să încerci un domeniu nou sau să-ți aprofundezi cunoștințele pe care deja le deții, cert este că studiile în IT îți pot deschide multe uși: locuri de muncă sigure, salarii competitive și oportunități de dezvoltare rapide. Asta le așteaptă pe femeile și fetele care vor să fie membre ale comunității de programatori, mai ales că au toate calitățile necesare pentru a sparge stereotipurile. Cu puterea click-ului și a minții acestea pot schimba pentru totdeauna „interfața” domeniului IT din Republica Moldova.

Asta o confirmă și sutele de fete și femei de toate vârstele care au fost studente în cadrul unui program național de instruire în domeniul IT, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, cu susținerea UN Women (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor) și finanțat de Suedia, în cadrul Proiectului „Abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor”.

Participantele au studiat pentru a deveni programatoare Front-End, una dintre cele mai solicitate profesii pe piața forței de muncă. Aceasta presupune activitatea de programare a interfeței site-ului sau aplicației web cu care interacționează utilizatorii, pentru a avea o experiență digitală interactivă, comodă și plăcută.

„E un domeniu interesant, nu e monoton și mereu e ceva nou de învățat. Cred că orice femeie ar putea să-l studieze,
mai ales dacă se află în concediu de maternitate și nu îi place ceea ce a făcut înainte”

„Aș face codare zile întregi fără să mă plictisesc”, sunt câteva dintre comentariile participantelor la curs.

Prima ediție a programului de instruire s-a desfășurat în perioada octombrie 2018 – mai 2019, pe parcursul căreia participantele au avut sarcina de a acumula 8000 de puncte la cele patru cursuri din specialitate: HTML, CSS, Javascript, VueJS+ES 6, studiind doar câte 15 minute pe zi. Cursurile gratuite au fost predate în limbile română și rusă și au avut ca scop principal încurajarea femeilor de a profesa în cadrul celei mai dinamice industrii. Datorită succesului înregistrat, cea de-a doua ediție a adunat la fel de multe fete și femei care își doresc să activeze în domeniul soluțiilor tehnice inovatoare.

Distribuie articolul: