Fericiți sunt cei care reușesc de minune să îmbine meseria și pasiunea lor de o viață. E lucru știut că alții caută o viață întreagă, dar, din păcate, nu reușesc. Ion Hioară a moștenit pasiunea pentru agronomie de la buneii săi, iar astăzi se poate mândri cu o experiență de peste 30 de ani. Ultimii 10 sunt petrecuți printre butucii de pe domeniile de la Vinăria din Vale, în calitate de agronom-șef.

Perseverența și iubirea pentru muncă, domnul Hioară, o împărtășește zilnic, supraveghind via și contribuind la creșterea unor struguri suculenți, frumoși și de cea mai înaltă calitate.

L-am întâlnit într-o dimineață de iarnă. Era vioi, plin de energie și gata să exploreze întinderile vaste ale viei. Ne-a povestit că aceste plimbări matinale, care se pot întinde până după-amiază, sunt o rutină. Obișnuiește să meargă câte 10 kilometri zilnic printre butucii de vie și „discută” cu aceștia pentru a se asigura că în toamnă va putea strânge o roadă bogată. Nu se plânge pe vreme, ci le aduce „prietenilor” săi prognoza, ca să știe ce-i așteaptă.

El mărturisește că nu și-ar putea imagina o bucurie mai mare decât să vadă-n toamnă un strugure de două kilograme care să atârne greu pe butuci.

„Vița de vie este ca și omul, are nevoie de dragoste, de îngrijire. Ceea ce facem noi la Vinăria din Vale asta e: îngrijim, iubim, mânuim vița-de-vie pentru a căpăta struguri gustoși, suculeți și de cea mai înaltă calitate. Am urmat faptele și pasiunea buneilor mei, iar acum, în fiecare zi de luni, adunăm colectivul și ne trasăm o sarcină. Toată ziua cu oamenii verificăm și stăm de vorbă cu butucul, ca să înțelegem „ce îl doare”. Meseria de agronom este foarte interesantă, iar atunci când ai struguri toamna de peste un kilogram și chiar două pe noi, agricultorii, ne încurajează. Acesta e secretul unui agronom”, spune Ion Hioară.

Mai mult decât atât, agronomul-șef de la Vinăria din Vale îndeamnă tinerii să nu ezite să aleagă această meserie nobilă, dacă simt chemarea. Provocări sunt multe, la fel cum nici satisfacția nu va întârzia să apară.