Dacă acum un an spuneam despre Marina Donțu că e fata care a îmblânzit „Jocul Macilor”, astăzi putem afirma sus și tare că mâinile acestei tinere creatoare de modă chiar făuresc imposibilul. Răbdarea de fier și privirea ageră o ajută să creeze broderii absolut fascinante. Am provocat-o și de această dată pe Marina la un interviu din care am aflat că tot ce se vede în lucrările ei este cusut mărgea cu mărgea, noapte după noapte, respirație cu respirație! „Cea mai dragă lucrare sufletului meu este o rochie pe care am brodat chipul actriței Megan Fox”, ne-a spus autoarea. 

Dragă Marina, nu am mai vorbit cu tine de la IA MANIA 2015, când practic ai debutat în industria designului. Ce te-a motivat să te nișezi pe crearea articolelor personalizate prin broderie?

Da, a trecut ceva timp de la IA MANIA, atunci am debutat cu colecția „Jocul Macilor”, însă nu a fost prima colecție și prima dată când am participat la un concurs. Până la acest eveniment, făceam broderii la comandă, iar până în prezent fac acest lucru cu cea mai mare plăcere!

Cred că trebuie să fii o persoană cu foarte multă răbdare pentru a face broderii de acest gen și în general… iar eu o am. Îmi place foarte mult ceea ce fac, într-o oarecare măsură acest lucru mă liniștește, pot broda de dimineață până seara târziu și nu mă plictisesc deloc. De mică făceam broderii în cruciuliță, îmi plăcea să desenez, în special modele de haine

Nu fiecare designer ar fi în stare să investească atâta răbdare în lucrările sale. Ție ce calități ți-a cultivat broderia, de cât timp te dedici acestei pasiuni?

Precum am spus, am foarte multă răbdare, sunt de fire foarte liniștită și calma. Depun multă dragoste și suflet în ceea ce fac, iar acest lucru chiar contează în domeniul dat. După liceu, știam ce vreau să fac mai departe, astfel am învățat 4 ani la Facultatea Design Vestimentar din cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

În colecția mea de licență, conceptul de baza la fel a fost lucrul manual și anume broderia cu mărgele, după care mi-am făcut o rochiță brodată, iar unei cunoscute i-a plăcut și și-a dorit și ea o ținută brodată, a fost una cu portretul divei Marylin Monroe. De aici au început comenzile care le fac și până acum.

Anul trecut, macii au fost tematica ta fundamentală. Ce simboluri abordezi cel mai des în toamna acestui an?

Nu abordez neapărat anumite simboluri, iar referitor la comenzile care le fac, am cliente care vor o ținută brodată și cusută de mine în întregime. Altele vor broderii pe anumite detalii (cordon, guler, buzunare) ori pe un vestiment gata cusut sau cumpărat.

Dezvăluie-ne prin ce etape de creație trece fiecare dintre lucrările tale. Cât timp îți ia de obicei o comandă complexă? Există diferențe de efort la utilizarea mărgelelor?

Atunci când am o comandă cu un anumit desen, portret, mai întâi schițez în creion sau săpun pe stofa dată, după care încep să brodez. Depinde de mărimea broderiei, de cât de greu se coase, poate fi o stofă mai rigidă, mai capricioasă, care necesită timp pentru a lucra cu ea. Am broderii la care am lucrat și 2 luni, anume broderia fără coaserea ținutei în întregime.

Fiecare mărgea este cusută aparte, una câte una și nu mai multe odată!

Există anumite reguli pentru purtarea și igiena hainelor brodate manual? Lasă aici câteva reguli care ar preveni deteriorarea broderiei.

Pun tare mult preț pe calitate, fixez mărgelele bine de stofă cu ață specială pentru brodat. Sigur că ele nu se pun în mașina de spălat, dar se clătesc cu detergent foarte ușor și aparte, într-o apă abia călduță sau chiar rece.

Care e profilul (imagine, caracter) clientelor care aleg să poarte articole brodate de mâinile tale? Articolele tale au reușit să plece și în străinătate?

Celor mai multe cliente le place să experimenteze, să iasă în evidență prin originalitate și chiar le place sclipirea la propriu a broderiilor, mai ales că unele idei, desene pot deveni reale prin lucrările pe care le pot face și asta e un lucru extrem de plăcut!

Povestește-ne despre care e cea mai dragă lucrare sufletului tău. În care dintre ele ai investit cele mai multe amintiri și emoții?

Cred că cea mai dragă lucrare, pentru mine, este rochița cu chipul actriței Megan Fox, din colecția „Divas”, care a fost prezentată pentru prima dată în cadrul concursului tinerilor designeri „Art Podium 2014”.

Am lucrat cel mai mult la această ținută și după cum țin minte. Timp de 2,5 luni a fost creată doar broderia, pentru că mărgelele de sticlă erau foarte mărunțele și portretul a fost preconizat de la început să fie de o mărime mai mare. Este preferata mea și nu cred că aș putea să mă despart de ea.

Când creează cel mai des Marina Donțu? Cum reușești să-ți planifici timpul atât de frumos și ce activități reușești să practici în paralel?

De la început, prețurile erau mai joase, poate și nu prea atrăgeam atenția la acest lucru, fiindcă eram încântată de aprecierea primită și pentru că de fiecare dată surprindeam plăcut persoanele care își doreau câte o comandă.

Cu timpul, am început să simt că depun prea multă muncă și timp pentru prețurile inițiale. Este foarte migălos lucrul pe care îl fac și de cele mai multe ori îmi forțez ochii (vederea) fiindcă sunt concentrată asupra lor de aproape. Broderiile mele costă de la 50 euro în sus.

Când creează cel mai des Marina Donțu? Cum reușești să-ți planifici timpul atât de frumos și ce activități reușești să practici în paralel?

Atunci când am o comandă, încerc să mă axez numai pe ea, fiindcă durează. De asemenea, de ceva timp practic sportul și nu l-aș putea lăsa nicidecum, sunt deja dependentă de el. Mă strădui mereu ca, pe lângă lucrul meu preferat, să mă ocup și de aspectul fizic. În prezent, sunt concentrată pe comenzi, dar nu exclud și faptul că pot aplica broderiile mele și într-o altă categorie de ținute. Am câteva idei pe care aș vrea să le realizez în vitor.

Îți mulțumim și de această dată, Marina! Să ai ochi și inimă la fel de ageră în continuare!