Chiar dacă nu mai fac demult Crăciunul pe stil vechi, azi am zis să fac un borș scăzut, să-mi reamintesc serile din copilărie, când mâncam la bunica acest borș, care nici măcar borș nu e, pentru că nu prea are acea zeamă caracteristică. Fapt pentru care nu-mi plăcea atunci, dar îl ador acum. Rețeta e foarte simplă, și ca tot ce e simplu, e genială. Proporțiile le-am luat de la un „true believer”, care mi-a oferit și câteva sfaturi pentru cea mai autentică rețetă de borș scăzut. Ingrediente:

  • 1 kg costițe de porc
  • 1,5 kg de varză murată (de dorit întreagă sau jumătăți)
  • 4-5 morcovi
  • 2-3 cepe
  • 0,5 l suc de roșii
  • Foi de dafin și piper negru boabe
  • Apă

Mod de preparare:

Se spală carnea, se taie în bucăți medii dacă e cazul. Varza murată se taie la fel în bucăți medii, iar ceapa și morcovii în felii de cca 0,5 – 1 cm. Eu n-am pus ceapă, că nu mai aveam.

Într-o oală încăpătoare se așează în straturi, după cum urmează: un strat de varză, un strat de morcovi, unul de ceapă și unul de carne. Tot așa, până se termină ingredientele. Important: primul și ultimul strat trebuie să fie de varză. Între straturi nu uitați să presurați din abundență boabe de piper (vreo 20).

Se toarnă de-asupra sucul de roșii, se completează cu apă până acoperă carnea și varza. Se dă la cuptor pentru 3-4 ore, la foc mediu (200 grade la cuptorul electric). Dacă puneți la aragaz, focul trebuie să fie mic.

Peste 2 ore scoateți folia de aluminiu sau capacul și verificați dacă este destul lichid în oală. Mai lăsați o oră să se coacă fără capac.
Poftă bună și amintiri plăcute!

 

Distribuie articolul: