BITEI 2014 a intrat pe ultima sută de metri, iar acest fapt înseamnă ca s-a ajuns la cireașa de pe tortul Festivalului: publicul de la Chișinău are superba ocazie sa cunoască opera unuia dintre cei mai mari regizori români contemporani – Alexandru DABIJA. Acesta este prezent la Bienală în cadrul secțiunii ”Personalități notorii ale Teatrului Românesc”, dedicată anul acesta activității domniei sale. Loreta Pop îl descrie pe Dabija fiind ”unul dintre regizorii care fac scena, actorii şi spectatorii să respire în acelaşi timp”.

BITEI 2014 găzduiește cinci spectacole ale lui Alexandru Dabija – foarte diferite, însă, întâmplător sau nu, toate comedii-parodii-satire. ”La Dabija există așa ceva să zici: „Aaa! am fost la o glumiță din aia bună de-a lui Dabija!” Ele sunt niște glumițe , dar niște glumițe puse unele peste altele, provoacă o formă de înțelegere foarte interesantă. De asta cred că sunt niște glumițe pe care am fi datori să le luăm cât se poate de în serios” (Cătălin Ștefănescu)

Bitei 1

Primul spectacol din această secțiune s-a jucat pe 7 iunie – VÂRCIOROVA. CARANTINĂ (Teatrul Bacovia din Bacău).

Programul de ”glumițe” teatrale semnate de Dabija continuă în acest sfârșit de săptămână cu OO! și O… LADĂ, spectacole după povești de Ion Creangă, ale Teatrului Tineretului Piatra Neamț – teatrul unde a debutat Alexandru Dabija în 1976, cu spectacolul ”Răfuiala” de Philip Massinger, obţinând premiul pentru cel mai bun regizor al anului. ”Pentru Alexandru Dabija, poveştile au constituit un material suculent pe care a făcut, cu umor şi cinism, disecţii ale societăţii.” (Oana Stoica)

Bitei2

Ieri publicul a putut sa vadă OO! – creație colectivă după ”Punguța cu doi bani” –  un spectacol dinamic, care abundă în simboluri, energie şi haz, Dabija explorând substratul sexual al poveştii. 

Bitei3

O… LADĂ se joacă astăzi, 13 iunie, și e un fel sequel al lui OO!, continuând povestea din spectacolul de aseară.  Aici întâlnim personajele din ”Fata babei şi fata moşneagului”, cărora li se adaugă o suită de babe straşnice, precum şi Cucoşu’, moşul şi baba din OO!. E un spectacol în care gâlceava, curiozitatea bârfitoare, invidia, prejudecata, superstiţia sunt sevele umorului dar şi ale reflecţiei amare. Un plus de savoare îi oferă spectacolului versurile și muzica Adei Milea.

P