„Acest caz e consecința inacțiunilor organelor de drept. E o lipsă totală de promptitudine, o încălcare flagrantă a tuturor normelor și regulamentelor profesionale din partea mai multor reprezentanți ai organelor de drept de diferite niveluri” – acesta este comentariul Danielei  MISAIL-NICHITIN, Directoarea Programului Femei al „La Strada”, pe marginea decesului femeii de 80 de ani (E.L.), omorâtă în propria casă de nepotul său.

Centrul Internațional „La Strada” își exprimă regretul profund în legătură cu moartea acestei femei și îngrijorarea că un caz grav de violență în familie este tratat de organele de drept la fel ca și un conflict. Chiar nu este un caz în care angajații poliției să fi trebuit să meargă pe la vecini, ca să afle că „nu e prima dată când bărbatul făcea scandal în casa victimei”. Avocatul „La Strada” a sesizat organele de drept despre multiplele situații de violență în familie (și nu scandal!) în repetate rânduri, pe tot parcursul lunii mai și aproape în fiecare zi din luna iunie.

Moartea acestei femei ar fi putut fi evitată, dacă autoritățile responsabile și-ar fi îndeplinit funcțiile corect, în conformitate cu legislația în vigoare, cu instrucțiunile interne în domeniul prevenirii şi combaterii violenței în familie, mai ales în cazurile de vulnerabilitate multiplă (vârsta, starea de sănătate a persoanei). Este totuși vorba despre un om bolnav, țintuit la pat, care se afla în imposibilitate fizică de a-și părăsi locuința sau de a opune o minimă rezistență.

Din ziua de 23 mai, de când avocata Ana Nani reprezintă drepturile surorii decedatei, M.L., și ea victimă a violenței din partea nepotului său, a fost depusă o plângere la Judecătoria Chișinău, pentru eliberarea ordonanței de protecție pe un termen de 90 zile și obligația agresorului de a părăsi locuința pe care o împărțea cu cele două mătuși.

La 24 mai, dimineața, după ce M. L. a fost externată din spital, unde a fost internată ca urmare a multiplelor traumatisme fizice cauzate de nepotul său, aceasta a apelat la serviciul 112 și a anunțat că nu poate reveni în propria locuință pentru că agresorul continua să se afle acolo. În aceeași zi, avocata Nani a sesizat polițistul de sector și i-a comunicat despre faptul neexecutării ordonanței de protecție. Tot avocata „La Strada” l-a atenționat pe polițistul de sector și despre faptul că inclusiv sora clientei sale, E. L., care este țintuită la pat, se supune unui risc iminent.

Au urmat apoi un demers din numele CI „La Strada” în adresa Șefului Inspectoratului General al Poliției și Șefului Direcției de Poliție a Municipiului Chișinău, prin care s-a solicitat intervenția urgentă pe acest caz grav de violență în familie, în vederea instrumentării circumstanțelor de agresiune fizică și neexecutării ordonanței de protecție. După mai multe eforturi, discuții personale cu polițistul de sector, abia pe 5 iunie a fost pornită o cauză penală pe faptul neexecutării ordonanței de protecție.

În tot acest răstimp, nimeni dintre reprezentanții organelor de drept nu a pus problema reținerii sau arestării agresorului, având în vedere riscul sporit căruia se supuneau femeile.  Tot pe 5 iunie, Ana Nani a depus o cerere prin care a solicitat arestul preventiv al făptuitorului. Pe 8 iunie curent, bărbatul a fost reținut pentru omorul mătușii sale.

Astăzi CI La Strada a expediat o plângere pe acest caz, în adresa Procuraturii Generale a RM, prin care am solicitat să fie trase la răspundere toate persoanele responsabile pentru că nu au întreprins acțiunile necesare în vederea contracarării actelor de violență comise în cazul dat.

Amintim că, conform datelor statistice pentru anul 2018, în încercarea de a-și soluționa problemele legate de securitatea personală, înainte să apeleze la Telefonul de Încredere, practic fiecare a doua femeie victimă a violenței în familie anterior a cerut ajutor organelor competente din domeniu.

Foto: Google.com

Distribuie articolul: