Într-o zi a lunii ianuarie, psihologul Aurelia Balan a pășit pe Insula Bali și a rămas impresionată de acest ținut al contrastelor. La ce te poți aștepta și ce trebuie să știi despre Insula Zeilor, află din textul de mai jos.

Despre Bali, supranumita Insulă a Zeilor, aș putea povesti multe și nu ar fi decât un infim procent din tot ce înseamnă acest tărâm. Pentru mulți este o destinație exotică, alții văd insula ca pe o graniță între două lumi unde viața și moartea merg la braț și, nu puțini sunt cei care încearcă să ajungă acolo în căutarea sinelui. Pe lângă numărul impresionant de turiști care aleg Bali pentru pozele în leagănele suspendate, fluturii multicolori care ți se așază pe umăr, pădurile cu maimuțe prietenoase, foarte multe persoane merg pentru programe de retreat, tratamente de alternativă (medicina lor e foarte diferită de a noastră, totul este altfel abordat), (re)găsirea echilibrului dintre minte, corp și suflet.

Indiferent cu ce ocazie ajungi pe insulă, se merită din plin să depui tot efortul pentru a vizita cât mai multe destinații. Una dintre cele peste 17.000 de insule ecuatoriale din arhipelagul indonezian, Bali este situată în Oceanul Indian, la est de Java. Înconjurată de recifuri de corali, de plajele albe din sud şi de cele cu nisip negru din nord şi apus, Bali este una dintre cele mai mari atracţii ale lumii. Varietatea reliefului, dominată de vulcanii activi Batur şi Agung, a culorilor, a miresmelor şi a posibilităţilor de recreere fac din acest loc o destinaţie perfectă pentru oricine, la orice vârstă

Nu există transport public

Se estimează că 80% dintre turiştii care ajung în Indonezia păşesc obligatoriu şi pe ţărmul acestei insule cu drumuri montane, medicină de alternativă la marginea șoselei și oameni care zâmbesc, deși nu te cunosc. Se conduce cu volanul pe parea dreaptă. Traficul este agasant pentru că în permanență sunt scutere care taie calea haotic. Transport public nu există! Majoritatea localnicilor au scutere sau motociclete, aceasta fiind metoda preferată de balinezi pentru a se deplasa. Insula Zeilor este un ținut al discrepanțelor, un melanj între modern și tradițional, între opulență și sărăcie, toate condimentate cu un miros specific asiatic

 

Ceremonii în fiecare zi

În Bali majoritatea populației este de religie hindusă, spre deosebire de restul Indoneziei, unde majoritatea sunt musulmani, așa că la fiecare pas veți vedea temple, ceremonii și multe ofrande, foarte multe. Datorită lor Bali este un loc atât de special, care îl diferențiază de restul Indoneziei: mereu este câte o ceremonie, aproape în fiecare zi. Dar ofrandele sunt la orice pas, fiecare casă are câte un altar, balinezii se roagă non stop la zei, care sunt câteva sute, iar pregătirea pentru ceremonii este extraordinară, unde mai pui că și costumele lor aduc un aer de sărbătoare, iar copii sunt cei mai simpatici.

 

 

Fiecare clădire are un templu

Peste 95% dintre locuitori aderă la o formă locală a hinduismului, iar templele(pura, în sanscrită) sunt o parte cheie. Se găsesc temple la tot pasul – şi nu e o figură de stil! Fiecare clădire, magazin, casă are un templu, chiar și în intersecţiile importante. Temple, mai mici sau mai mari, unele imense, cu câteva curți, sau chiar construite pe apă, sculptate cu o abundență de personaje fantastice deosebit de expresive, reprezentări de plante și animale în mișcare! Unii şoferi încropesc chiar pe bordul maşinii un mini-templu unde lasă o mică ofrandă. Totul are o simbolistică și o însemnătate.

Relieful este muntos, în partea de nord, cu vârfuri care ating peste 3000 de metri. Datorită naturii vulcanice, fertilitatea este excepțională, iar irigațiile naturale provenite din munți, sub formă de cascade, ajută la agricultură, în special la cultura orezului. Cele mai multe terase de plantații de orez sunt în centrul și sudul insulei. În nord se găsesc mari plantații de arbori de cafea. Există totuși și zone aride în jurul vulcanului Agung, iar peninsula Bukit și insula Nusa Penida sunt mai puțin cultivate și populate din cauza lipsei apei.

Bali are un climat tropical pe tot parcursul anului, temperatura medie fiind în jurul valorii de 30°C. Există două anotimpuri: uscat, din aprilie până în septembrie și umed, din octombrie până în martie. Cu toate acestea, în ianuarie, pe plantațiile de orez, am prins și 42°C la amiază și o minunată și „sănătoasă” ploaie seara.

Maimuțele, principalele viețuitoare ale templului Pura Luhur Uluwatu

Insula are foarte multe surprize care sunt parcă special gândite să te uimească. De exemplu unul din templele cele mai importante este Pura Luhur Uluwatu, situat pe coasta sud-vestică a insulei. Amplasat pe stânci de peste 100 de metri înălţime, templul şi împrejurimile sale adăpostesc un număr mare de maimuţe. Acestea sunt extrem de atrase de obiectele turiştilor, aşa că ai face bine să nu ai la îndemână nimic ce poate fi furat. De asemenea, e contraindicat de purtat cercei mari şi lucioşi. Dacă le vei servi cu ceva gustos, vor accepta cu multă voioșie și te vor mulțumi cu o doză de bună dispoziție.

Dansul a zeci de bărbați ce induce în transă

Acest templu merită vizitat seara, pentru a trăi experienţa unui apus de soare în Oceanul Indian văzut de pe stâncile impunătoare ce mărginesc insula. Tot seara ai şansa de a vedea un dans tradiţional, Kecak, ce transpune Ramayana într-un mod inedit. Zeci de bărbaţi, dezbrăcaţi de la brâu în sus, cântă ritmic „cak, cak, cak”, ce induce un ritm de transă (acesta îşi are rădăcinile în ceremoniile de exorcizare realizate acum un secol de coruri de bărbaţi). În timp ce aceştia ţin ritmul, prinţesa Sita este răpită, iar prinţul Rama se vede nevoit să apeleze la Hanuman, zeul ce ia forma unei maimuţe albe, pentru a o salva. Scena finală, în care Hanuman evadează din cercul de foc în care a fost pus de elementele malefice, are loc în acelaşi timp cu apusul şi oferă o imagine absolut spectaculoasă.

Orezul, mâncarea națională a Indoneziei

Plantațiile de orez, cascadele, versanții vulcanilor, sporturile pe apă, plajele cu nisip auriu si cele cu nisip negru volcanic, sunt doar câteva din „capcanele” care uimesc vizitatorii. Mâncarea de bază în Bali, ca în mai toată Asia, este orezul. Nasi goreng, adică orezul prăjit, este considerat a fi mâncarea naţională a Indoneziei. Se mănâncă alături de pui sau fructe de mare. O altă mâncare de bază este mie goreng, ce înlocuieşte orezul cu ţăiţeii prăijiţi. Soto ayam este o supă foarte bună cu ou şi alte legume, plus mirodeniile specifice regiunii. Pentru iubitorii de carne în toate zonele este ușor de găsit sate (satay), adică bucăţele de carne pe beţe de bambus, care constituie o mâncare extrem de populară. Toate aceste pe lângă raiul de fructe exotice, care pot fi cumpărate chiar din grădinile localnicilor

Kopi Luwak, una din cele mai scumpe cafele din lume.

O altă delicatesă locală ce merită încercată este kopi luwak. Considerată una dintre cele mai scumpe cafele din lume, aceasta are un proces de fabricaţie inedit: boabele de cafea sunt înghiţite de un animal ce creşte doar prin aceste părţi ale lumii, civeta, fiind supuse unui proces special de fermentare în stomacul acesteia. Ele sunt eliminate apoi pe cale naturală de către animal. Aceste boabe de cafea sunt considerate o delicatesă, un kilogram ajungând la 1000 de dolari pe piaţa internaţională. În Bali poți vizita ferme în care se cultivă această cafea, având şansa de a vedea pe viu acest animal (cel mai probabil îl vii găsi dormind; civeta e un animal nocturn). Dacă accepți să guști ( îți va fi servită o varietate de combinații , arome și gusturi de care nici nu ai fi bănuit că are cafeaua), vei putea face deosebirea între cafeaua servită la birou și una dintre cele mai rafinate cafele ale lumii. Civeta alege cele mai bune boabe de cafea, iar enzimele din stomacul său elimină gustul amărui al boabelor, acestea căpătând un gust deosebit. Nu te teme – boabele sunt spălate cu grijă odată ce au fost eliminate de animal!

 

Bali merită descoperită și pentru că indonezienii sunt prietenoşi, ospitalieri şi mereu deschişi în a ajuta. Dacă le este respectată cultura şi tradiţiile, depun tot efortul pentru a te convinge să revii la ei. Iar despărțirile neapărat vor însemna o îmbrațișare strânsă și asigurarea că tot ce e mai bun în viață, abia urmează să se întâmple.

Sursa foto: Arhiva personală

Vezi și: Stresul examenelor: 8 metode bune de a gestiona emoțiile și a învăța mai ușor, de la dr. în psihologie, Aurelia Balan