„Cine nu riscă, nu bea șampanie”, ne convinge povestea Auricăi Burduja Mujdanovic. Acum 7 ani, tânăra din Ivancea, absolventă a facultății de business și administrare, și-a transformat vacanța de o lună în SUA într-o ședere pe termen nelimitat. Orașul Chicago i-a devenit casă, iar meseria de agent imobiliar - o sursă de venit. Primul semn pe care i l-a trimis probabil Dumnezeu, că ar trebui să își găsească un loc sub soare în SUA, a fost o loterie organizată de o agenție Work and Travel. Nici măcar nu a introdus biletul în tombolă. Au făcut asta pentru Aurica prietenele ei. A câștigat un contract gratuit de muncă în baza programului Work and Travel, oportunitate pe care Aurica a lăsat-o să îi alunece printre degete.

„Eram confuză, îmi părea rău că nu l-a câștigat altcineva, pentru că eu nu aveam de gând să îl folosesc. Într-un final, m-am pomenit în vacanță în SUA, mai exact în orașul Corolla din Carolina de Nord. Am urcat în avion în luna iulie, iar acasă trebuia să revin la sfârșitul lunii august. Îmi plăcea orașul, care e unul turistic, îmi plăcea să petrec serile pe malul oceanului, eram îndrăgostită de el. La sfârșitul verii trebuia să mă întorc acasă, dar mi-am zis să mă opresc pentru un pic în Chicago – orașul visurilor mele.”

Aici i-a venit al doilea semn că ar trebui să rămână pe tărâmul american.

„Mi-am cunoscut viitorul soț chiar în a doua săptămână. La început, totul îmi părea o glumă, dar cu o viteză inadmisibilă ne-am îndrăgostit unul de altul și el nu a mai vrut să mă lase să plec. A fost o decizie foarte grea căci nu era nimic sigur și înțelegeam că ceea ce fac nu este corect, dar am riscat și azi mă bucur atât de mult că am luat decizia de a rămâne, acum 7 ani.  În scurt timp am facut „status adjustment” (ajustarea statutului) și am început o nouă viață, într-un univers total diferit.”

Nu după foarte mult timp i-a venit și confirmarea că a luat decizia corectă.  

„Lucram dădacă la o familie cu care mă înțelegeam extraordinar de bine. Soții mi-au propus să activez în Real Estate (în traducere, apartamente de vânzare). Ei sunt unii dintre cei mai faimoși agenți imobiliari, cu un volum de vânzări incredibil. Cuplul este în business de peste 20 de ani. Am zis „da” ofertei și am început prin a o asista pe soția șefului meu. Drumul spre cariera de agent imobiliar nu a fost deloc ușor, am trecut prin multe greutăți. E simplu să iei licența, faci școală și chiar în 10 zile după un scurt test te faci cu document. Ca să fii bun însă ai nevoie de experiență, de cel puțin 3 ani și măcar 12 tranzacții anuale. Odată ajuns în acest sector, mai trebuie să faci și cursuri de perfecționare. Piața imobiliară e schimbătoare, la fel ca și prețurile, urgențele, nevoile clienților.”

Auricăi nu îi place întrebarea despre cea mai scumpă tranzație încheiată de ea, dar noi am insistat.

„Pentru mine nu contează costul proprietății, posibilitățile financiare ale clientului, căci apreciez fiecare client și pun accent pe relațiile dintre noi. Fiecare client este scump, indiferent de bugetul său. Lucrând într-o echipă cu agenți care vând proprietăți de lux am avut ocazia să mă implic în tranzacții foarte valoroase, vorbim de peste 2 și 3 milioane de dolari. Nu voi uita niciodată un apartament cu 2 etaje în Trump Building, situat în centrul orașului Chicago. Îmi era frică să calc pe acea podea și să deschid vreo ușă. Nu m-am simțit confortabil deloc în acea locuință, dar nu voi uita niciodată priveliștile spre care duceau geamurile acesteia.”

Un agent imobiliar bun trebuie să fie priceput la economie, construcții, psihologie.

„ E adevărat, eu urmăresc economia mondială, locală și cea națională zilnic. Astfel pot construi o prognoză cât de cât corectă privind cursul schimbărilor în sectorul imobiliar. Un agent imobiliar trebuie să fie preocupat și de dezvoltarea personală. Pe lângă informaţiile pe care ar trebui să le stăpânească despre piaţă, preţuri şi tranzacţii, el trebuie să fie un foarte bun psiholog, astfel încât să poată să identifice nevoile exacte ale clientului, potenţialul său de achiziţie, motivele care stau în spatele intenției de a cumpăra sau a închiria un imobil. Agentul imobiliar trebuie să inspire încredere și trebuie să îl ajute pe client să vadă în proprietate ceea ce ochii lui omit.”

Dacă tot activează în sectorul imobiliar, am ținut să o întreb pe Aurica ce crede despre imobilele de la noi din Chișinău, despre blocurile locative care continuă să răsară și se înghesuie unele peste altele. 

„Sinceră să fiu, nu știu cum este piața imobiliară din Moldova, dar sunt sigură că oferta depășește cererea atunci când vorbim despre blocurile de locuit. Se construiesc prea multe. Cred că ar fi mai potrivit să fie restaurate clădirile vechi care au o anumită istorie. Noi vedem însă multe blocuri noi în locul edificiilor vechi și anexe care distrug imaginea Chișinăului. În Chicago, anexele sunt strict interzise. De aceea, orașul american arată îngrijit și frumos. Există companii de management a clădirilor care monitorizează fiecare detaliu legat de întreținerea spațiilor locative. Îmi plac orașele Chicago și New York, dar un loc aparte în inima mea este rezervat pentru satul Ivancea. Acolo aveam un muzeu, Castelul lui Balioz, și îmi place enorm stilul arhitectural. Cu regret însă, clădirea a fost lăsată în voia sorții.”

Aurica spune că SUA e o țară care cere multă muncă. Educația, sănătatea și locuințele costă mult, așa că trebuie să dai serios din coate ca să poți simți pe propria piele visul american. Totuși, Aurica și soțul ei, mai nou fiul de un an, găsesc timp pentru vacanțe. Le plac zonele montane, cu multă zăpadă. În SUA, găsești ușor locuri de poveste, așa cum este Saint German din statul Wisconsin, situat la 7 ore distanță de Chicago.