Și-au îmbrăcat iile, au luat prânzul la pachet și au decis să îl servească pe iarbă, ca niște adevate sânziene. Zeci de femei au răspuns pozitiv la îndemnul EA.md și KLumea și au venit astăzi, 24 iunie, de Ziua Internațională a IEI, la un ospăț tradițional, unde au povestit de unde au, cum au realizat și care e istoria iilor pe care le poartă.

IMG_2529

IMG_2535

Creatoarea de bijuterii Elena Căpățină a oferit primelor 10 femei venite la eveniment câte o coroniță cadou. Restul și-au putut achiziționa pe loc una, potrivită culorilor iei. Fie că au purtat ie tradițională sau stilizată, femeile care au venit la eveniment au mărturisit că o poartă nu doar cu această ocazie. mai mult, printre ele am întâlnit și din acelea care și-au brodat singure cămașa, inspirate din tradiție și deprinzând tehnicile de la bunicile lor.

Ziua Iei la Chisinau #24iunie #chisinau

A video posted by Nata Albot (@nataalbot) on

„Ia pe care o port nu este una pentru scenă, deoarece acolo eu trebuie să corespund zonei mele, de sud și am alte costume. Aceasta am brodat-o cu mâna mea și o port ori de câte ori vreau să mă simt bine”, ne-a mărturisit interpreta de muzică populară Stela Botez.

„Am venit cu o ie pe care o am de la mama mea, ea la rândul ei având-o în garderobă încă din tinerețe. Deși nu este brodată de mână îmi place foarte mult că are ornamente verzi și mai ales că are istorie”, ne-a spus Daniela, care a venit la eveniment alături de copilașii ei.

„Ospățul Sânzienelor” a devenit un eveniment tradițional, un prânz în ii, cu ocazia Zilei Universale a Iei, celebrată anual pe 24 iunie. EA.md și Klumea vă promite să se țină de tradiție și la anul.

Foto: Dima Iacovlev

Video: Instagram.com/Nata.Albot