Te-ai obișnuit ca Lasagna să fie grea pentru stomac, cu carne și cașcaval - o adevărată bombă alimentară. Ce ziceți, însă, de o lasagna mai dietetică - dovleac, urdă, spanac - total atipică! Încercăm?

Ingrediente (Pentru 6-8 porții)
Pentru umplutura de bostan:
IMG_7321site3 căni – piure de dovleac
300 ml. – lapte cald
Sare și piper negru

Pentru umplutura de spanac:
300 gr. – spanac (tăiat mășcat)
1 cățel de usturoi
1 lingură – ulei de măsline sau de floarea soarelui
Sare și piper negru

Pentru sos Bechamel:
2 linguri – unt
2 linguri – făină albă
400 ml. – lapte
1 lingură – parmezan ras
1 vârf de cuțit – nucșoară rasă
Sare și piper negru

Celelalte ingrediente:
16 foi pentru lasagna
400 gr. – urdă de oi
3 linguri – parmezan ras
Frunze de busuioc proaspăt/uscat (pentru decor)

Mod de preparare:
1. Prepară sosul Bechamel: amestecă bine într-o cratiță, la foc încet untul cu făina, toarnă treptat laptele și amestecă bine cu telul. Lasă-l la fiert încă o minută, amestecând mereu. După ce sosul a obținut o consistență mai groasă, ia-l de pe foc și adaugă parmezanul ras, nucșoara, sare și piper după gust.

2. Prepară umplutura de dovleac: Pune toate ingredientele într-un blender plus un polonic de sos Bechamel și condimentează cu sare și piper negru. Mixează tot împreună, până se va primi o compoziție cremoasă. Las-o într-o parte până te ocupi de celelalte ingrediente.

3. Prepară umplutura de spanac: Încinge o tigaie cu ulei la foc mediu, după care pune spanacul și înăbușel 3-4 minute. Scoate spanacul din tigaie (fără apa care rămâne de la el). Pune-l într-o farfurie, adaugă usturoiul mărunțit și condimentează cu puțină sare.

4. Sfărâmițează și condimentează urda de oi cu sare după gust.

6. Încinge cuptorul la 170 de grade C.

7. Începe să asamblezi LASAGNA:

IMG_7327sitePrimul strat: Întinde 1/3 din umplutura de dovleac, 1/3 de sos bechamel și presară cu 1/3 din cantitatea de urdă pe fundul unei tăvi dreptungiulare și acoperă umplutura cu 4 foi pentru lasagna.

Al doilea strat: Pune deasupra foilor de lasagna ½ din spanac și presară deasupra cu 1/3 din cantitaea de urdă. Acoperă cu 4 foi de lasagna.

Al treilea strat: Întinde 1/3 din cantitaea de umplutură de dovleac, 1/3 de sos bechamel și ½ de spanac pe toată suprafața foilor de lasagna. Presară deasupra 1/3 din masa de urdă și acoperă cu alte 4 foi de lasagna. Al patrulea strat: Acoperă foile de lasagna cu umputura de dovleac și sosul bechamel rămas. Presară cu parmezan și acoperă tava cu o folie de aluminiu.

8. Coace lasagna la cuptor 40 de minute, după care scoate-i folia de aluminiu și mai coace 10-15 minute.

9. Scoate lasagna din cuptor, taie-o în 6 sau 8 porții și decoreaz-o cu câteva frunze proaspete sau uscate de busuioc. Poftă bună.

Sugestii:
Dacă nu ai urdă, o poți înlocui cu ricota sau mozzarella.
Cum să faci piure de dovleac: Ia un dovleac de 1-2 kg., taie-l în două, îndepărtează-i semințele și unge-l cu puțin ulei. Pune dovleacul cu miezul în jos pe tava de copt. Coace-l la 180 de grade C circa 50-60 de minute sau până ce dovleacul se înmoaie. Scoate dovleacul din cuptor, cu ajutorul unei linguri scoate-i miezul și zdrobește-l cu un pasator manual. Folosește-l imediat sau îl poți ține la frigider 4-5 zile sau la congelator pentru o perioadă mai îndelungată.

Alte rețete savuroase pe Valeriesfood.md