Situația de criză în urma Coronavirusului, dar și carantina care ne impune să stăm acasă limitează la maxim contactul dintre oameni. Nu mai comunicăm decât la telefon sau online, nu mai ieșim în societate, nu mai mergem la un spectacol… nu ne mai culturalizăm? Iată că oamenii de cultură au găsit soluții și vin cu arta lor online, mai aproape de oameni.

Teatrul de copii – online

Teatrul Pentru copii „Țăndărică” din România va transmite gratuit spectacolele pentru copii, pe pagina de Facebook a instituției, în contextul epidemiei de coronavirus. Primul spectacol de teatru – „Copacul cu jucării” – a fost transmis online chiar astăzi, marți, la ora 10:00. Miercuri, la aceeași oră, va fi spectacolul „Cei trei purceluși”. Directorul instituției, Călin Mocanu, a declarat pentru presa de peste Prut că „există o mare nevoie de a scoate copilul din fața unui televizor și a unei tensiuni sociale care-i pot dăuna securității emoționale”.

Artiștii, susținuți pe patreon.com

Andrei Glavan și Tania Cerga au anunțat la începutul acestei săptămâni că vor oferi concerte online. În acest scop, Andrei și-a îndemnat publicul să îl susțină ca artist pe timp de criză, donând câte puțin pentru aceste spectacole pe contul de Patreon.com pe care l-au inițiat. Precizăm că este prima inițiativă de acest fel, iar artistul promite să ne uimească prin creații deosebite. „Dacă îți place ceea fac, nu ești printre cei care cred că artiștii mănâncă aer și vrei să dai o palmă de ajutor…….you are welcome) N.B. Dacă te pricepi cum să faci ca pagina asta să funcționeze mai bine/corect sau ai observat vreo greșeală și ai timp liber…..așa palme de ajutor tot sunt binevenite!!!”, scrie Andrei pe contul lor de Patreon.

Apropo, artiștii te așteaptă astăzi la ora 21:00 pe pagina de Facebook a lui Andrei Glavan la un concert online deschis tuturor.

Opera Iași se mută în online

Fiind o perioadă plină de restricții publice și în România, din cauza epidemiei de coronavirus, Opera Națională Română din Iași a găsit modalitatea să ofere spectacole publicului prin transmisiile LIVE. „Vom debuta, în acest demers online, cu Opera Indiile Galante, de Jean Philippe Rameau, în regia maestrului Andrei Șerban. Este vorba despre o prețioasă bijuterie din colecția noastră, cu care am debutat și în urmă cu 9 ani, la inaugurarea noii săli de spectacole. Streamingul va fi gratuit și va începe cu ziua de luni, 16 martie 2020 de la ora 18:30”, este postat de pagina de FB a Operei.

Și Teatrul Național de Operă și Balet din Chișinău anunță spectacole online. Primul are loc chiar pe 19 martie 2020 și va fi transmis într-un eveniment pe pagina de FB a instituției.

E un îndemn cumva și pentru alți artiști să se gândească la diverse metode de interacțiune și acțiune online cu publicul. Să aducem cultura acolo unde stau oamenii – online. Să ne întoarcem cu fața către cei care acum nu-și pot desfășura activitatea în săli de concerte sau la ceremonii. Cine mai are asemenea exemple?