O femeie plină de viață cu idei clare și viziuni realiste - așa ne-am dori să o descriem pe Cornelia Decu Chaumont, care este o doamnă stilată și frumoasă din România, dar și un psihoterapeut, aromaterapeut și nutriționist care a locuit 25 de ani în Franța. Răsuflă „cu și prin” meseria sa, și încearcă să „contamineze” și alți oameni, cu ceea ce trăiește ea.

Dacă încă vă întreabați cine este Cornelia Decu Chaumont, aflați că avem un răspuns pentru dvs. pe care l-am aflat chiar de la ea:

6„Sunt un amator de lucruri fine, un pasionat de parfumuri și un iubitor de oameni, un psihoteraput de cuplu și familie, un nutriționist acreditat și… nu sunt feministă, dar iubesc femeile și îmi place să aduc în viața lor o mică trezire. Le aduc aminte că exisă, că pot fi și mai frumoase și mai cuceritoare, și pot trăi și mai bine având încredere în ele. În ultimul timp am ajuns să țin cursuri de aromaterapie științifică după Școala Franceză, am terminat Facultatea de Medicină Liberă Naturistă Etnică din Paris.”

Aflați că, Cornelia sădește plante în curtea casei sale de lângă Piatra Neamț, optează pentru plante aromatice, pentru că cel mai mult este interesată de ele. Mai este și „teacher” și face cursuri în România. Întrebată fiind ce este aromaterapia – o artă sau o metodă terapeutică, doamna Decu Chamont ne-a răspuns: „O știință, este știință pură – parte componentă a fitoterapiei, e o artă de a lucra cu chintesența plantelor, la care uleiul esențial este cea mai importantă parte a plantei, pe care îl găsim numai în plantele aromate. E fantastic de interesant cât de repede poți lucra cu molecula volativă a omului, folosind aromaterapia în olfactoterapie – prin inspirație, în uz intern, în masaj reflexo pe piele, și propovăduiesc că pui pe piele doar ceea ce consumi, și uleiuri făcute numai din organic.”

De unde aveți atât de multă informație despre plante și arome?

Numai din pasiune, eu sunt o norocoasă, am făcut toată viața numai ce mi-a plăcut. Am lucrat în calitate de creator de mobilă în companii mari din Franța, țară în care am locuit 25 de ani. Împreună cu soțul meu am făcut o casă mare de 350 de metri pătrați, locuibilă, dar asta mi-a plăcut atunci, acum sunt pasionată de altceva.

1

A lăsat Parisul pentru a reveni înapoi în țară după o „pauză” de 25 de ani. Soțul Corneliei este francez și s-a îndrăgostit de Piatra Neamț: „Asta e pedeapsa mea, eu am cumpărat o casă în România fără să le spun celor din familia mea și el m-a pedepsit, și m-a adus înapoi în România. Pentru mine a fost foarte greu să mă reacomodez. Acum, cu tot ceea ce eu fac, sunt într-o armonie perfectă, mă simt excelent.”

Ce zic copiii dvs. despre profesia pe care o aveți?

Sunt foarte încântați. Toată lumea la început a crezut că este un moft, că e o poveste de câteva zile. Am început cu 20 de uleiuri, acum am o valiză cu uleiuri în valoare de 10 mii de euro, pe care o car după mine în permanență. Totul în casa mea se face cu uleiuri esențiale – detergenții de vase, de rufe, de corp. În grădină stropim numai cu ulei esențial de usturoi. E trăsnit, e simplu, e frumos. Într-o zi, sunt convinsă că voi avea un laborator sau o distilerie a mea, că am să mă opresc din cursul ăsta de dute-vino și voi face ceea ce-mi place la nebunie.

8

Revenind la tema noastră: care sunt „ingredientele” de bază ale aromaterapiei?

Uleiul de calitate – trebuie să-l cunoaștem după sticlă; pe aceasta trebuie să apară numele plantei în limba țării respective, numele plantei în latină, partea plantei  distilată; și un ulei adevărat cu care putem face terapie trebuie să fie un ulei chemotipat, definit biologic. Toată lumea trebuie să știe că uleiurile esențiale se consumă și prin uz intern, un ulei de oregano e pentru deparazitare, cel de lămâie e bun la curățirea ficatului, uleiul de semințele de morcov, cel de semințe de țelină, dar și cel de rădăcină de leuștean, toate uleiurile astea esențiale se amestecă și dau niște produse extraordinare. În aromaterapie, secretul este – DOZA! Nimic nu ucide, decât doza.

5Ce afecțiuni putem trata cu ajutorul aromaterapiei și mai spuneți-ne ce arome afectează psihicul omului?

Deparazitarea în primul rând, pentru că toată lumea este plină de paraziți, bacterii și de viermi, de vietăți pe care nu le-am invitat să locuiască în noi. Și atunci oregano și arborele de ceai sunt două uleiuri esențiale pe care le putem înghiți, trei – patru picături din fiecare, le consumăm pentru 21 de zile, apoi 10 zile facem o pauză și cu doar două cure din astea obligatorii pe an, nu mai știm de nevoi. De fapt, uleiurile esențiale sunt cu spectru larg și într-o zi te trezești că dintr-o cură ai atins mai multe puncte. Ficatul îl putem curăți cu ajutorul uleiului de lămâie și rozmarin sau esență de lămâie cu uleiuri esențiale de semnințe de morcov, semințe de țelină, rădăcină de leuștean, astea sunt niște preparate care au puterea de a regenera celulele hepatice.

Aromele care afctează psihicul sunt: nucșoara, rozmarinul și cuișoarele, și enupărul. Sunt uleiuri care dacă le-ai dat doză mare, ai făcut-o rău de tot, dar nucșoara e cea mai neurotoxică și salvia oficinalis, asta din urmă e interzisă în Franța.

Ce „rețete” cu referire la uleiurile esențiale, sugerați femeilor de pretutindeni?

* Îți trebuie 20 de uleiuri ca să nu ai niciun fel de „bobo” în casă!

Pentru mămici: le sfătuiesc să-și facă poțiunea pentru febră – ulei esențial de lămâie sau lavandă sau folosiți următoarea rețetă: 6 picături de ulei esențial de lămâie, 3 picături de ulei esențial de lavandă și 10 ml de ulei de măsline organic! Aplicați pe tălpi și în spatele genunchilor, pe zona inghinală, la subraț, la gât – și s-o țină la frigider.

La bucătărie: în uleiul vegetal și în oțet adăugăm câteva picături de ulei esențial de oregano, această „rețetă” va avea proprietăți miraculoase pentru toate bucatele unei gospodine.

Pentru femeile în menopausă: uleiul de salvia sclareia, amestecat cu uleiul de lavandă, amestecat cu ulei de frunză de portocală, câte o picătură din fiecare, luate zilnic, pe un suport neutru sau dacă nu are probleme cu diabetul, pe un cubuleț de zahăr brun, sau pe o cojiță de pâine, sau prin capsule speciale.

7

Pe final am întrebat-o pe Cornelia de unde i-a venit pasiunea pentru aromaterapie și iată ce răspuns am primit: „Eu sunt o tipă „olfacto”, sunt foarte fină din punct de vedere al mirosului, de fapt, dintotdeauna am fost, și când am cunoscut uleiurile a fost ca un „gag”. Eram într-un târg și aveam o durere mare de cap, un tip mi-a dat 2 picături de ulei foarte scump, l-am cumpărat, i-am zis că dacă nu-mi trecere durerea vin să i-l dau înapoi, tipul a acceptat. Ca prin minune durerea mi-a trecut și după asta m-am interesat, și așa a început totul.”

Sfat marca Cornelia Decu Chamont pentru femeile cu personalitate: Fii tu însuți, fă-ți agenda, trebuie să știi ce vrei de la viață, găsește lucrurile care sunt importante pentru tine și fă-ți o listă de priorități: eu, bărbatul meu, copilul meu și… restul! Vei vedea că lucrurile se vor schimba. Schimbarea e în noi!