Dantura noastră este direct expresia a ceea ce mâncăm și a apei pe care o bem. Stomatologul MelaDent, Elena Popova, ne vorbește despre importanța apei și a alimentelor consumate pentru sănătatea dentară. Specialista divulgă ce element din apă ne poate distruge dinții și ne recomandă ce fructe și legume ne curăță dantura.

Vrei un zâmbet care să sclipească? Află de la specialist avantajele albirii dinților

Stomatologul MelaDent Elena Popova ne-a dezvăluit care este substanța din apă, cea mai periculoasă pentru dinți:

Calitatea apei este semnificativă pentru dinți, deoarece apa conține fluor și când concentrația e mai mare, se formează fluoroza dentara. Acesta este fenomenul de intoxicație cu fluor în perioada dezvoltării dentare. De obicei, apare din copilărie. Majoritatea formelor sunt ușoare și moderate, cu impact minor asupra calității vieții pacienților. Formele grave pot duce la apariția unor adâncituri și la deformarea smalțului dentar. În acest caz e nevoie de folosit pasta dentara cu conținut foarte mic de fluor”, ne recomandă stomatologul.

La fel de importante și alimentele pe care le mâncăm. Pentru a preveni apariția cariilor și pentru a menține igiena orală sănătoasă, ceea ce mănânci și cât mănânci este foarte important.

„Recomandăm consumul zilnic de fructe tari (mere, pere) și legume. Acestea au un conținut ridicat de apă care diminuează efectul zaharurilor pe care le conține saliva. Un aspect important este acela că alimentele acide (citricele și roșiile) trebuie consumate ca parte a unei mese mari (prânz, cină) pentru a minimiza acidul din cavitatea bucală”, recomandă Elena Popova.

Alimentele nerecomandate de stomatolog sunt: bomboanele, prăjiturile, chipsurile, cartofi prăjiți, bananele, stafidele și fructele uscate. Acestea conțin cantități mari de zahăr și se pot lipi de dinți, ceea ce dă posibilitatea bacteriilor de a se dezvolta pe smalțul dinților și implicit, acest lucru duce la apariția cariilor.

Stomatologul MelaDent ne recomandă și câteva alimente care mențin sănătatea dinților:

„Alimente ce conțin minerale esențiale – acestea ajută la menținerea smalțului sănătos al dinților. Deoarece acizii și zahărul din alimente pot distruge smalțul, acest lucru trebuie compensat cu mâncăruri ce conțin fosfor și calciu, care contribuie la remineralizarea dinților. Iaurtul, laptele, brânza sunt alimente bogate în calciu. Brânza conține o proteină importantă care consolidează smalțul dinților. Alimentele bogate în fosfor sunt carnea, peștele și brânza tofu. Însă aceste minerale pot fi regăsite și în surse vegetale: varza, snapacul, broccoli.

Alimente bogate în vitamine – organismul are nevoie de vitamina D ca sa absoarbă calciul, care, în schimb, întărește dinții și îi menține sănătoși. Cea mai importantă sursă de vitamina D este soarele, însă o puteți lua și din alimente: ciuperci, gălbenușul de ou, peștele gras”, mai recomandă Elena Popova.

NB: Evită consumul de acizi – acizii sunt principala cauză a eroziunii smalțului dinților și a apariției cariilor dentare. De regulă, alimentele care pătează dinții sunt acide (vinul roșu, lămâile, portocalele, cafeaua).

P