Meteorologii au anunțat în ultimele zile temperaturi nespecifice pentru luna lui cuptor. Valorile scăzute le-au dat planurile de vacanță peste cap mai multor moldoveni. De surprize neplăcute au avut parte în special cei care au ales să-și petreacă concediul în Grecia sau Bulgaria. 

Spre exemplu, peninsula Halkidiki din Grecia a fost afectată de ploi, furtuni și vânt puternic, la începutul lunii iulie. Și Bulgaria a fost lovită de o furtună puternică, în ultima săptămână. Vremea instabilă și ploile frecvente de pe litoral le-au dat bătăi de cap și agențiilor de turism, notează AGORA.md.

„Au fost telefoane. Ne-au telefonat mai ales după ultima situație care a fost în Grecia, mulți s-au alarmat. Au vrut să afle cum este situația pe teritoriul hotelului. Avem turiști cu rezervări chiar în zonele cele mai afectate. I-am asigurat că până la plecarea lor totul se va soluționa, va fi bine și ei s-au liniștit”, a declarat Natalia Vulpe-Dohotaru, directoarea unei agenții de turism din capitală.

Specialiștii spun că în zonele cu temperaturi zgârcite și-au reorientat clienții de la plajă spre zonele turistice:

„Anomaliile climaterice au fost percepute dificil de anumiți turiști. Per general clienții au înțeles că noi nu putem stabili din timp cum va fi vremea pentru destinația lor de vacanță și au avut o atitudine loială. Au găsit alternative: au mers în excursii”.

Deși un pachet de vacanță include multe beneficii pentru clienți, există aspecte care nu pot fi prevăzute. Agenții de turism spun, totuși, că deseori prognozele meteorologilor pot fi amăgitoare.

„Ne străduim să studiem site-urile internaționale pentru o informație mai amplă despre condițiile meteo. Dar vă spun din experiența proprie că deseori când planificam o deplasare de serviciu sau o vacanță, site-urile internaționale puteau să-mi arate că sunt ploi la mare. Au fost dese cazurile când la mare a fost o ploiță care a durat 10-15 minute și după asta timpul a fost din nou cu soare, perfect”, explică Natalia Vulpe-Dohotaru.

Moldovenii recunosc că vremea din luna iulie li se pare nepotrivită. Unii oameni spun că vor pleca în vacanță, în luna august.

„Iulie este luna lui cuptor, dar anul acesta face excepție. La mare vom pleca în august, dacă nu acum. Oricum în fiecare an e diferit. Au fost ani când erau 30 de grade în mai”, a spus un bărbat.

„Timpul este mai rece decât în mod normal. Nu ne place că nu este o temperatură stabilă. Într-o zi e cald noaptea, în alta e frig”, susține o femeie.

Alții susțin că temperaturile nu le influențează distracția din concediu:

„Pentru mine temperaturile nu au nicio importanță. Ne place odihna în pădure. Acum venim de la Țîpova, un loc minunat. Ne-am odihnit în corturi.

-Nu a fost frig?

-Nu. Noi facem ruguri mari și ne este bine”

Potrivit meteorologilor prima cauză a vremii extreme este încălzirea globală. Specialiștii sunt de părere că asemenea manifestări ale timpului vor deveni și mai frecvente, în următorii ani.

Pentru mai multe detalii urmăriți reportajul de mai jos:

Sursa: AGORA

Distribuie articolul: