Străinătatea ne dezvăluie uneori pasiuni ascunse sau le reînvie pe cele din copilărie și adolescență. Așa s-a întâmplat în cazul Anei Mardare, jurnalista plecată din Moldova acum mai bine de patru ani și stabilită cu traiul în SUA. Fosta reporteriță și prezentatoare pictează pe piele diverse accesorii, personalizându-le sau oferindu-le o simbolistică aparte.

„Am început să pictez pe piele încă în primul an de aflare în State. Era o perioadă grea și foarte monotonă. Nu aveam un loc de muncă. În schimb foarte mult timp liber. Periodic desenam pe hârtie sau pe tricouri, cum era moda pe atunci. Fostul meu iubit cu care locuiam pe atunci, inspirat de pornirile mele artistice, a încercat să meșterească și el ceva din piele. Însă nu a avut răbdarea necesară așa că m-am pomenit cu câteva bucăți de piele în mână și vopselele pe care le aveam deja. Am hotărât să nu irosesc pielea și i-am făcut lui o brățară cu ornament tradițional și astfel mi-au venit și alte idei. Purtând mai mereu propriile mele creații am atras unele reacții. Prietenii și necunoscuții chiar m-au încurajat să pornesc o mică afacere”, își amintește Ana Mardare.

Pe accesoriile create de ea întâlnim orice: de la schelete, la flori sau ornamente tradiționale românești sau cu anumite conotații. „Pictez ce-mi place, de ce simt că am poftă în momentul respectiv. Dacă într-o zi am poftă de flori voi face flori, dacă în altă zi voi fi inspirată de vreun ornament etnic, asta voi picta. Îmi place însă și când oamenii îmi dau de lucru. Când îmi spun ce ar vrea să poarte și eu mă iau după dorințele lor. E un soi de provocare”, recunoaște tânăra artistă.

Vezi și: Ana Mardare despre mama ei, Raisa Mardare: „E perfectă cu toate imperfecţiunile ei”

Accesoriile Anei Mardare pot fi cumpărate acum online. Moldoveanca a deschis și un shop pe etsy.com, un site al artiștilor handmade din toată lumea. Acolo un accesoriu creat de ea costă acum de la 20 până la 60 de dolari.

„E o experiență nouă și foarte inspirațională pentru că tot sufletul meu e acolo. E ceva mic și foarte stângaci, dar mă face să mă simt foarte bine, utilă și într-un oarecare mod importantă. Majoritatea clienților de acum sunt moldoveni stabiliți în alte țări, iar asta înseamnă ce cele mai cumpărate accesorii sunt inspirate din folclorul nostru și ornamentele moldovenești. Eu sunt fericită că îi pot bucura cu ceva. Ceva care să le amintească de casă. Am avut și clienți americani, dar ei sunt oameni cu care am contactat real”, mai povestește tânăra.

Foto: MARDARE

Distribuie articolul: