Ziua Internațională a Migranților este marcată în fiecare an la 18 decembrie, de toate statele membre ale Organizației Națiunilor Unite. Această zi se pare, însă, că nu e un motiv de sărbătoare sau bucurie, întrucât mulți moldoveni care nu-și mai văd viitorul acasă aleg să plece. Pe străzile Chișinăului, cu greu, AGORA.md a găsit câteva persoane care să spună că au toți membrii familiei și rudele alături și nu ar vrea să emigreze.

„A fost un singur copil și s-a dus. 19 ani de când e dus. Are patru copii, vine și vede doi bătrâni. Îi chem, dar… „Să vin la tine mamă să îmi dai o bucată de pâine dimineață? Nu pot, mamă!”, îmi spune. Am rămas doi bătrâni de 80 și 78 de ani. A primit acolo apartament. O să vină în țară cu Orchestra de Jazz la care lucrează, ca lumea să vadă cine a ieșit de aici, din țara asta, ce copii educați și învățați”, ne-a mărturisit o bătrână, îndemnându-ne să nu plecăm de lângă părinți.

„Eu am o fiică plecată peste hotare. Ceilalți sunt acasă, dar aici e greu în țară. De atâta. Ce aici poți trăi? Salariile sunt mici. Nu sunt schimbări categoric. Eu nu plec că numai sunt anii, dar tineretul tot pleacă. Chiar Parlamentul nu vede că lumea se duce și rămân bătrânii? Chiar nu se vede?”, a întrebat îngândurată o altă femeie.

AGORA a întâlnit și persoane care au fost o perioadă plecate și au revenit temporar.

„Și eu am fost plecată. M-am întors că am vrut să încerc un viitor acasă, dar e greu. Totuși planul este să plecăm peste hotare”, a declarat o tânără.

„Și eu sunt plecat, acum am venit în vacanță. În Italia, majoritatea dintre noi acolo sunt. Ne gândim să ne întoarcem, dar aici situația nu se schimbă. E din rău în mai rău”, a adăugat un alt trecător.

Potrivit Biroului Național de Statistică, migrația este un fenomen foarte intens și în R. Moldova. Soldul net al migrației se menţine negativ pentru perioada 2014-2017, numărul plecărilor în străinătate fiind depăşit de cel al sosirilor/revenirilor în țară. În 2017 aproape 110 mii imigranți au (re)venit în Moldova și aproape 160 mii emigranți au părăsit țara, scrie zdg.md.