„Am pierdut laptele”, „mi s-a terminat laptele”, „nu pot alăpta pentru că nu am lapte”. Tot mai des auzim aceste expresii de la proaspetele mămici, care se grăbesc să înlocuiască sânul, adică laptele matern cu laptele praf. Tot mai frecvent, tinerele mame renunță la alăptarea la sân crezând că nu au cum să alăpteze. Graba strică treaba. Olga Gutium, consultantă licențiată în alăptare cu un stagiu de 5 ani, mamă a trei copii și o experiență personală de alăptare la sân de circa 7 ani, ne-a oferit un interviu în care ne-a explicat fir de-a păr cum se produce laptele matern, respectiv motivele și condițiile în care acesta poate cu adevărat să dispară, dar și cum poate fi stimulată lactația. De aceea, mămici, înarmați-vă cu puțină răbdare și citiți până la capăt.

 

Olga, laptele matern poate dispărea? 

„Poate. Lactația poate înceta, dar asta nu se întâmplă timp de o zi. Ca să se oprească definitiv producerea laptelui e nevoie de circa 40 de zile. Și cel mai important, pentru ca laptele să dispară, trebuie făcute anumite acțiuni în fiecare zi. Prin urmare, expresiile pe care le-ați pomenit la început, pe care le auzim de la mamele care alăptează sau încearcă să alăpteze, reprezintă rezultatul lipsei de informații, lipsei de susținere din partea apropiaților, interpretarea greșită a unor lucruri care se întâmplă în timpul alăptării cu sânul sau cu bebelușul.”

Cum se produce laptele matern, ce organ răspunde pentru acumularea lui în sân?

„Laptele matern se produce în glandele mamare. Procesul începe cu mult timp înainte de naștere, cu aproximativ 20 de săptămâni  începe să se formeze primul lapte, numit colostru. Se întâmplă sub influența hormonilor sarcinii. După naștere și expulzarea placentei începe lactația. Hormonii sunt cei ce dirijează procesul, în principal prolactina și oxitocina. Sunt doi hormoni ai hipofizei, iar hipofiza se află în capul nostru, la ceafă. Grație nivelului înalt de prolactină se produce laptele matern, iar datorită oxitocinei laptele curge din sân. Mai simplu vorbind, prin analogie, prolactina este bucătarul care ne pregătește mâncarea, iar oxitocina este chelnerul care aduce laptele persoanei în așteptare, respectiv bebelușului.  Producerea de lapte e un proces continuu. Dacă bebelușul nu este hrănit, în sân se acumulează lapte, iar producerea încetează. Dacă în sân nu este lapte, atunci producerea are loc de câteva ori mai repede. Cu cât mai des sânii sunt goliți de lapte, cu atât mai mult lapte capătă de fapt mama. În general, acumularea de lapte în exces nu trebuie să aibă loc.”

În ce cazuri, totuși, poate să înceteze să mai curgă laptele și cum poate fi stimulată formarea lui tocmai pentru a evita oprirea lactației?

„Cu adevărat, se poate întâmpla ca laptele să înceteze să mai curgă. Corect ați subliniat – poate să înceteze să mai curgă, nu să dispară. Oxitocina, care răspunde de curgerea laptelui este un hormon capricios. Nu îi place stresul, frica, boala și dispoziția proastă.  Imediat ce mama simte stres sau se îmbolnăvește, laptele poate să înceteze temporar să mai curgă sau să curgă mai prost. Mama nu mai simte fluxul, venirea laptelui. Din cauza asta i se face și mai tare frică.  Iar dacă alături de ea, în asemenea situații, se va afla omul care o va sfătui imediat să cumpere o sticluță cu lapte praf, atunci peste câteva săptămâni, cu regret, laptele cu adevărat va dispărea.  Dar oxitocina poate fi pusă la treabă din nou! Nu e deloc complicat să o pui să lucreze iar. Femeia trebuie să se liniștească, apoi să se acopere cu o plapumă împreună cu bebelușul, să bea ceaiul preferat fierbinte și pur și simplu să își hrănească bebele. Laptele va curge din nou.”

Cum stimulăm lactația?

„Dacă laptele cu adevărat nu ajunge, atunci lactația poate fi stimulată prin stimularea sânilor. Copilul trebuie atașat mai des la sân, chiar dacă este gol. Mama trebuie să urmărească să sugă eficient, să ia sânul corect. La fiecare alăptare să fie propuși ambii sâni, câte 3-4 ori fiecare. Pe lângă asta, mama trebuie să se alimenteze bine, să doarmă calitativ și să se odihnească cât mai mult.  Mai departe, în fiecare sân sunt sute de receptori din mâncare și băutură care cică ar stimula lactația. Așa cum lactația e un proces stimulat de hormoni, mâncarea și băuturile nu au o acțiune directă. Dacă mâncarea este gustoasă și preferata mămicii, se poate include oxitocina și laptele poate curge mai bine. Dar mâncarea și ceea ce bea mămică nu influențează cantitatea de lapte.”

Pe piață există o serie de produse care ar stimularea lactația. Ce credeți despre acestea?

„Aceste preparate nu influențează procesul, dimpotrivă, există cercetări care arată că ceaiul de fenicul conține estrogen din natură și în cantități mari poate să dea peste cap prolactina, prin urmare lactația. De aceea, Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă stimularea lactației cu ceaiuri speciale și tot felul de preparate.”

E adevărat că în perioada sărbătorilor de iarnă crește rata refuzurilor de a mai alăpta la sân?

„Din păcate, așa este. Sărbătorile sunt perioada în care mama omite alăptările și le înlocuiește cu laptele praf, deoarece trebuie să plece des undeva sau să gătească mult ori pentru că ar vrea să mănânce alimente care sunt interzise în perioada alăptării la sân.  Asta se termină de multe ori cu stagnarea lactației și refuzul sânului de către bebeluș. Sunt situații când i se dă copilului lapte praf absolut nejustificat, chiar și în afara sărbătorilor, așa pur și simplu, sau în încercarea de a rezolva probleme care nu au legătură cu alimentația, de exemplu pentru ca bebelușul să doarmă mai mult. Copilul, încercând un alt tip de sugere, foarte des abandonează sânul sau începe să îl sugă greșit, astfel primind insuficient lapte și provocând stagnarea lactației la mamă.

Introducerea amestecurilor artificiale de lapte mai poartă riscuri ca alergiile, indigestiile, constipațiile și tot felul de dureri. Introducerea lor în alimentația bebelușului se face în situații extreme, la indicația specialiștilor. În orice caz, oricând poate fi remediată situația și se poate reveni la perioada în care nu au existat probleme. E posibil de renunțat la laptele praf, de remediat alăptarea și de revenit la alăptarea exclusivă la sân.”

Mai există situația inversă, când mama are prea mult lapte. Ce e de făcut atunci? Cum se păstrează corect laptele stors?

„Hiperlactația tot poate fi o problemă. În așa caz se face stimularea inversă. Cu același sân hrănim de câteva ori bebelușul, iar pe al doilea îl pompăm. Punem ceva rece pe sân după alăptare. Dacă planificați să păstrați timp îndelungat laptele, cea mai bună metodă este congelarea. Congelați doar laptele proaspăt stors, dar înainte de a-l congela, lăsați-l în frigider pentru 1,5-2 ore. Dacă laptele stors va fi folosit timp de câteva zile, cel mai bine e să fie păstrat în frigider. Astfel  se vor păstra practic toate proprietățile sale nutritive. Dacă laptele va fi băut în timpul zilei, atunci să fie păstrat la temperatura camerei.”

De ce să avem încredere în ceea ce ne spune Olga Gutium? Pe lângă faptul că e consultantă licențiată în alăptare, mai are 3 copii care au fost alăptați la sân. Primul copil a fost alăptat doar 4 luni, cu mare dificultate, și anume acest eșec a devenit un stimul pentru a cerceta problema alăptării la sân. Corectând greșelile comise în cazul primului copil, cel de-al doilea a fost alăptat la sân 3 ani, iar ultimul – 3,5 ani.

„Laptele matern înseamnă dragoste și viață în formă lichidă. E o verigă importantă în ciclul de formare a vieții: concepere- sarcină-naștere-alăptare la sân. E un proces absolut firesc, accesibil pentru 99 la sută din femei”, subliniază Olga Gutium.

De aceea, iubiți-vă copiii! Iar dacă întâmpinați dificultăți, nu renunțați. Apelați la consultanții în alăptare.