Alina Purcaru, poetă și redactor din România a fost invitată, astăzi, în studioul Ea.md pentru a discuta despre ELE - femeia și cartea. Aflată în Moldova pentru a participa la Zilele Literaturii Românești la Chișinău, Alina ne-a povestit despre cât de importante sunt lecturile, dar și care este rolul scriitoarelor în societatea contemporană. Pe toate la aflați mai jos.


„Mereu am avut o mare curiozitate pentru Chișinău, pe care doar mi l-am imaginat din cărți, din cărțile lui Iulian Ciocan. Din scrierile de aici, am terminat de citit romanul Tatianei Țîbuleac, mi se pare șocant de puternic. A fost o revelație pentru mine, iar ultima filă i-am citit-o chiar aici, la Chișinău. E o experiență copleșitoare cartea asta. Am citit și din Paula Erizanu o carte de poeme…”

„Gusturile mele se modifică din mers. Depinde și de natura meseriei mele. Nu citesc poezii atât de mult pe cât aș vrea să o fac. Citesc multă literatură contemporană, dar în vacanțe amestec lecturile. În ultima vreme am avut nevoie de cărți scrise de femei. Cred că aceste cărți au nevoie de o scenă mai mare”, adaugă Alina Purcaru.

„Nevoia de a crea a existat dintotdeauna. Astăzi, lucrurile sunt mai simple decât acum o sută de ani, dar este în continuare nevoie de alte voci, de voci diferite. În cadrul festivalurilor, raportul dintre scriitori și scriitoare este de 9 la 1, iar acest lucru aduce multe semne de întrebare.”

alina purcaruu

„Problema muzei e foarte spinoasă. Din start, femeia a fost sacrificată, a fost doar o inspirație, fără a-i crea loc ei de a fi pe primul loc. Pentru mine ca poetă muza reprezintă realitatea, istoriile care ne formează”, conchide poeta.

Foto: Arhivă personală