O stare greu de definit, liniștită și totodată cu o doză bună de adrenalină. Este trăirea pe care o au artiștii graffiti atunci când lucrează. Alexandru Sovcov este un tânăr care a ales să vorbească prin culoare. Practică arta urbană de aproape 10 ani, timp în care hobbyul a trecut în meserie. Artistul spune, într-un reportaj realizat de AGORA.md, că în ultima perioadă graffiti devine popular și în Moldova. 

Aici e liniște și nimeni nu încurcă. Este un loc sigur. Pe aici trec trenurile și oamenii privesc. Măcar cineva vede ceea ce faci și asta e plăcut”, spune Alexandru despre locul unde obișnuiește să deseneze graffiti. Pe gardul de beton care îngrădește o poțiune de cale ferată, artistul vine deseori să deseneze alături de prietenii săi. Locul este vopsit într-o multitudine de culori și lucrări ce poartă cele mai diverse mesaje.

În ultimii ani, tot mai multe desene în tehnica graffiti apar pe clădirile din Chișinău. Artiștii graffiti își aleg câte un pseudonim cu care semnează lucrările. Și Alexandru are unul… dar e secret.

Primele schițe au fost inițialele numelui. Totul a început acum 10 ani.

Eram mai tineri și ne părea ceva foarte tare. Este o influență a Hip-Hopului și a muzicii Rap, care și-a pus amprenta și în alte genuri de artă. Deci a fost un start. Era simplu și vesel.”

Artistul crede că prin desenele graffiti autorul își face o publicitate a propriei persoane. Abilitățile ce le are azi, le-a deprins din practica zilnică.

Instructori nu am avut. Am învățat unul de la altul, din propriile greșeli. În țara noastră graffiti nu este foarte dezvoltat, așa că a fost greu să găsim pe cineva. Ne inspiram mai mult din Internet. Ceream sfaturi de la cunoscuți sau de la tineri care aveau o experiență peste hotare.”, spune Alexandru.

Artistului îi este dificil să descrie ce simte atunci când lucrează.

„În general este o stare de liniște. Faci ceea ce îți place. Iar uneori simți adrenalină și devine vesel”, spune zâmbind băiatul.

Părerile oamenilor se împart atunci când se vorbește despre tehnica graffiti. O parte cred că este o artă care înfrumusețează clădirile părăsite, alții cred că este un act de distrugere a edificiilor și a aspectului orașului. Alexandru are o a treia părere:

„Este artă și vandalism împreună. Ieși în stradă și desenezi acolo unde proprietarii nu vor fi bucuroși să-ți vadă desenele. Îți lași amprenta pe casa cuiva și nu e sigur că asta o să-i placă omului sau asta-i trebuie. În asta constă graffiti – tu nu ceri acordul pentru că faci așa cum îți place. În graffiti sunt foarte multe reguli. Un artist n-o să atingă niciodată bisericile, casele frumoase, monumentele, copacii. Nu e bine să încalci unele reguli morale.”

Graffiti se desenează pe furiș. Acest aspect le pare artiștilor cel mai atractiv. Ce ar face dacă ar avea multă, multă libertate?

„Nu ar fi interesant. Trebuie să obții ceva. Nu ne ocupam cu aceasta dacă era simplu. Probabil e cea mai dificilă formă a artei plastice. Pentru că poartă consecințe și cere timp”, crede artistul.

Pe lângă satisfacție artistică, desenând graffiti poți câștiga și o sumă de bani.

„Am găsit oameni cărora le este interesant ceea ce fac și sunt gata să plătească bani. Este un hobby care treptat devine o meserie. Poți să te angajezi să desenezi ce te roagă oamenii, pentru că le place acest gen de artă și o solicită. Poți câștiga bani care să-ți acopere principalele cheltuieli și chiar să-ți susții oamenii apropiați.”

Sunt lucrări la care artistul a muncit mult și cu care se mândrește. Una dintre ele este deja bine cunoscută chișinăuienilor.

„Ultima lucrare de proporții pe care am realizat-o este un covor național, în centrul capitalei. L-am realizat cu o echipă întreagă de artiști graffiti. Proiectul a fost inițiat de Dumitru Potapov. A fost greu dar foarte vesel. Oamenilor le-a plăcut și cred că avem nevoie de mai multe astfel de proiecte. Culoarea mea preferată este „crom”. O să mă înțeleagă doar artiștii. Este o culoare simplă și ieftină, dar foarte importantă. Mă vor înțelege.”

 Pentru cei care sunt la începutul acestei practici, Alexandru are un îndemn:

„Nu deteriorați pereții prea tare. Antrenați-vă în locurile părăsite. Să știți că experiența se acumulează desenând pe hârtie, nu neapărat pe pereți. Poți crea ceva oribil în trei ore, dar poți crea ceva frumos în 15 secunde.”

Una dintre organizațiile care adună tinerii ce practică graffiti este UrbanSiprit. Anual sunt organizate concursuri și evenimente unde artiștii fac schimb de experiență.

Sursa: AGORA