Odată cu primele zile ale lunii mai, parcurile dar și unele străzi din capitală au fost invadate de puf de plop. Fenomenul afectează în special copiii, persoanele alergice, dar și pe cei care suferă de astm.

Pentru a lupta cu „invazia albă”,  în anii precedenți autoritățile au defrișat câteva sute de plopi. Fiind, practic, peste tot, puful este greu de evitat, notează AGORA.md. În unele zone verzi, copaci de acest fel se află chiar în imediata apropiere a terenurilor de joacă pentru copii.

„Am ieșit pentru jumătate de oră și deja copilul se îneacă, tușește. Pentru copii cu atât mai mult, cu atâta alergie în ziua de astăzi, puful influențează”, spune o femeie.

Totuși, părerile locuitorilor capitalei sunt împărțite. De puful de plop se arată deranjați, se pare, doar cei care suferă de alergii.

„Desigur că mă deranjează. Azi e prima zi în care simt un disconfort. Este evident că puful afectează trecătorii, mai ales pe cei alergici”, spune o femeie.

„Eu mă simt bine. Îi înțeleg pe cei care au alergii, dar eu mă simt normal”, explică o locuitoare a capitalei.

„E deranjant, desigur, dar se spune că acești copaci sunt utili. Trebuie să scăpăm de ei într-un fel sau altul. Treptat ar trebui să fie defrișați”, susține o femeie.

Alergia, provocată de puful de plop, are mai multe simptome. Printre acestea: lăcrimarea ochilor, strănut, mâncărime la nivelul nasului sau a ochilor și secreţie nazală.

Specialiștii vorbesc despre potențialele victime ale pufului de plop.

„Acei pacienți alergici care au alergii la polen sunt în prima linie, apoi pacienții alergici cu alte forme de alergii, pacienții cu forme respiratorii alergologice, astm bronșic, polinoză, rinită polemică”, a declarat medicul alergolog Marina Casapciuc.

Cel mai bun tratament pentru alergia la puful de plop este evitarea. Când acest lucru nu este posibil, există medicamente ce pot ajuta la controlul simptomelor.

„De spălat nasul. Acum sunt multe spray-uri saline, cu apă oceanică, cu apă de mare. Spălarea și iritarea simplă”, adaugă specialiștii.

Responsabili din Primărie spun că nu intenționează să defrișeze plopii în acest sezon.

Totuși, pentru tăierea copacilor din curțile de bloc este nevoie de o cerere din partea tuturor locatarilor.

„Ar fi normal să avem solicitări din partea tuturor locatarilor pentru că se întâmplă că noi 10- 15 locatari scriem să defrișăm, iar când ieșim la fața locului acolo apar alți 20 care spun să nu defrișăm. Nu avem indicații să ducem lupta cu plopii” a declarat șeful Direcției Municipale Spații Verzi, Serghei Carp.

În prezent în municipiul Chișinău sunt aproximativ 10 000 de plopi

Sursa: AGORA

Foto: Google.com

Distribuie articolul: