Echipa cetățenilor moldoveni aflaţi peste hotare, numită „Diaspora Socială”, constituită în cadrul primului Offline „Adoptă un Vot”, a iniţiat o Campanie de colectare de fonduri pentru femeile cu dizabilități. Cu prilejul Săptămânii Prevenirii Cancerului de Col Uterin și a Zilei Internaţionale a Femeii, echipa şi-a propus, împreună cu Agenția Națiunilor Unite pentru Drepturi și Sănătatea Reproductivă (UNFPA), să ajute femeile cu dizabilităţi prin achiziţionarea fotoliilor ginecologice adaptate necesităţilor lor, pentru a le facilita accesul în instituţiile care efectuează Teste de Screening pentru depistarea cancerului de col uterin. Pentru a fi eficiente, astfel de teste ar trebui efectuate o dată la trei ani. Zilnic, în R. Moldova peste 700 de femei  efectuează acest test și previn maladia.

În R. Moldova, locuiesc în jur de 187 mii de persoane cu dizabilități, dintre care jumătate sunt femei și fete care au dobândit dizabilitatea pe parcursul vieții.

Un studiu despre sănătatea reproductivă a femeilor și fetelor cu dizabilități ale aparatului locomotor constată că, deseori, în R. Moldova, acestea sunt stigmatizate, discriminate și constrânse în luarea deciziilor ce țin de viața privată, sexualitate, sănătate sexuală și reproductivă, relații de cuplu și nașterea copiilor, iar cadrul legislativ limitează drepturile acestora la căsătorie, familie, paternitate/maternitate.

Doar jumătate dintre femeile cu dizabilități se adresează la medic pentru servicii legate de sănătatea lor sexuală și reproductivă. Adresabilitatea redusă se datorează mai multor cauze, precum lipsa accesului fizic în instituțiile medicale, atitudinea neprietenoasă sau de acuzare a personalului medical, frica de a nu fi luate în derâdere sau a nu fi discriminate atunci când își exprimă dorința de a merge la ginecolog, de a naște un copil, de a-și crea o familie.

Unul dintre motivele din care femeile cu dizabilități nu ajung la ginecolog și nu pot avea grijă de sănătatea lor, inclusiv atunci când sunt însărcinate, este lipsa, în instituții medicale, a fotoliilor ginecologice adaptate nevoilor lor.

Așa arată un fotoliul model care poate fi adaptat pentru persoanele aflate în scaun rulant

Din cele 62 Centre de sănătate din R. Moldova, care au Cabinete de Sănătate a reproducerii, doar 46 dispun de astfel de fotolii, iar Cabinetele de Examinare Ginecologică Profilactică ale aceloraşi Centre nu au în dotare nici un astfel de fotoliu.

Costul mediu al unui fotoliu e de 1700 €,  pot fi coborâte și ridicate cu ajutorul unui mecanism special. Prin coborarea acestora, femeile cu nevoi speciale, pot ușor sa treacă de pe scaunul rulant pe fotoliul ginecologic. Acesta poate fi folosit cu mult mai usor și de femeile însărcinate, femeile care au o greutate mai mare sau cele mai în vîrstă. Obiectivul Campaniei este de a colecta resurse pentru a achiziţiona, inițial 5 astfel de fotolii care vor fi repartizate de UNFPA Moldova  centrelor cu un număr mai mare de femei cu dizabilităţi la evidenţă.

Femeile cu dizabilități au nevoie de ajutorul nostru. Donațiile pot fi făcute: 

https://gogetfunding.com/femei-si-fete-cu-dizabilitati-femei-si-mame-cu-drepturi-respectate/

https://www.caritate.md/donations/ajutam-femeile-si-fetele-cu-dizabilitati-sa-fie-femei-si-mame-sanatoase

https://www.paypal.com/pools/c/83h2sYPEKV

Dotarea instituțiilor medicale cu fotolii ginecologice adaptate va oferi o șansă fetelor și femeilor cu dizabilități să aibă grijă de sănătatea lor sexuală și reproductivă și să trăiască o viață demnă, la fel ca și alte femei, acesta fiind un drept fundamental al fiecăruia. Orice mic ajutor poate aduce schimbări mari, iar fiecare dintre noi poate fi începutul acestei schimbări!

Victoria Morozov, SUA

Distribuie articolul: