La fel ca pielea, părul arată perfect atunci când este luminos. Strălucirea lui e dovada condiției lui de sănătate. Firul neted reflectă lumina şi devine astfel radiant. Una dintre cele mai simple metode ca părul să capete acea strălucire fascinantă e folosirea balsamului. Acesta cuminţeşte cuticulele, le sigilează şi, astfel, părul pare compact şi lumina îi aduce strălucire. Pe lângă balsam, mai poţi apela la câteva gesturi.

Mereu curat
Strălucirea nu trebuie confundată cu luciul părului gras. Curăţenia este punctul de plecare. Întotdeauna ea aduce strălucire, indiferent la ce aspect ne referim. Chiar dacă te speli pe cap în fiecare zi, acest obicei (sau necesitate) nu-ţi va ştirbi din strălucire, ci dimpotrivă. Trebuie doar să alegi şamponul potrivit tipului tău de păr – altfel, un şampon prea degresant îl poate usca şi aspectul tern va acompania textura aspră a părului.

Duş rece
Căldura zburleşte cuticulele, ducând la o suprafaţă neuniformă, pe când temperatura scăzută are ca efect contractarea lor. Aşadar, după fiecare spălat, clăteşte părul cu un jet de apă rece. Specialiştii susțin că şi numai cinci secunde sunt suficiente pentru a da strălucire părului. Multe vedete de la Hollywood au acest obicei, chiar dacă folosesc tot felul de produse de îngrijire foarte scumpe.

Foloseşte ulei de cocos
E ideal pentru părul uscat, dar şi un tratament miraculos pentru vârfurile despicate, conferind instantaneu o textură netedă părului. Dacă ai unt de cocos, lasă-l la cald să se transforme în ulei, pune apoi puţin pe palme și trece mâinile prin păr, evitând rădăcinile. Dacă părul este deshidratat, poţi utiliza o cantitate mai mare, însă după 30 de minute părul trebuie spălat.

Masca din ou face minuni
Maioneza, respectiv gălbenuşul crud frecat cu puţin ulei de măsline, este o altă soluţie pentru a da mai multă hidratare părului şi, implicit, strălucire. Ouăle sunt bogate în proteine ce dau forţă şi refac structura firului. În funcţie de lungimea părului, pune într-un castron 2-4 gălbenuşuri, toarnă ulei de măsline cât să le acopere şi apoi omogenizează-le. Udă părul cu apă călduţă şi apoi pune amestecul pe păr pentru 5-6 minute. Clăteşte cu apă călduţă şi încheie cu apă rece.

Iaurtul, un alt balsam
Acest aliment este unul valoros pentru sănătate, dar şi pentru frumuseţe. Iaurtul face părul mătăsos şi îi dă strălucire, diminuându-i aspectul zburlit şi reparând zonele cu probleme. Asigură-te că iaurtul este natural, pentru a nu-ţi pune zahăr sau coloranţi în păr. Iaurtul grecesc este şi mai bun, pentru că aduce părului şi grăsimi sănătoase. Strânge părul într-o coadă de cal şi aplică iaurtul doar pe coadă, pentru 20-30 de minute sau până când se întăreşte, apoi clăteşte.

Mască naturală
Măştile sunt extraordinare pentru păr, îi aduc nutrienţi şi o hidratare profundă. Specialiştii recomandă s-o folosim săptămânal. Fie alegi una din comerţ, fie prepari una din aloe vera şi miere. Amestecă balsam de păr, gel de aloe vera şi miere în cantităţi egale. Aloe vera va hidrata părul, dar este şi un excelent agent de reconstrucţie, iar mierea va aduce un plus de hidratare şi strălucire. Cu o astfel de mască, nu ai cum să dai greş. Se aplică pe părul uscat, se ține 5-10 minute, apoi părul se spală sau doar se clăteşte foarte bine.

Sfat: poţi înlocui gelul de aloe vera cu ulei de jojoba.

Oţetul de mere e la putere
Aciditatea oţetului de mere poate reface pH-ul natural al părului, făcându-l mai puternic şi mai sănătos. Aşa că nu neglija acest banal tratament cu efecte spectaculoase. După spălarea părului, amestecă apă şi oţet de mere în părţi egale, întinde amestecul pe păr, lasă-l să acţioneze 15 minute, apoi clăteşte.

Sfat: poţi face acest tratament şi după ce stai mult timp într-o cameră unde se fumează. Oţetul va îndepărta mirosul neplăcut, dar şi particulele de fum.

Tunde părul regulat!
Tăierea vârfurilor la 4-8 săptămâni te va ajuta să menţii forma părului, dar şi sănătatea lui. În timp, vârfurile se despică, ceea ce duce la un aspect tern şi o textură aspră a părului. Tunsoarea poate salva părul de la astfel de probleme.

Perie corect părul
Există o artă a perierii părului pe care unii o ignoră şi alţii nu o cunosc. Părul se piaptănă numai după ce este uscat, iar dacă e musai să treci peria prin el când este ud, foloseşte un pieptăn cu dinţi rari şi vârfuri rotunjite.
Nu încerca să desfaci părul încâlcit cu pieptănul. Dacă ai astfel de probleme, aplică mai întâi un spray special sau umezeşte părul şi aplică puţin balsam – asta te va ajuta, cu siguranţă.
Nu peria părul prea mult. 100 de perieri pe zi este doar un mit – nu există dovezi ştiinţifice care să confirme că acest lucru este în avantajul părului; în plus, periajul intens stimulează glandele sebacee şi părul se va îngrăşa mai repede.

Mănâncă sănătos!
Este un îndemn pe care-l auzi deseori. Fructele, legumele şi apa vor face ca părul să strălucească de sănătate. De asemenea, consumă multe proteine slabe, pentru că părul are nevoie de ele. De fapt, el are la bază proteine!

Dormi cu părul strâns. E mai uşor dimineaţa să-l aranjezi şi nici nu-şi va pierde luciul.

Selecție: Anastasia Florea, stagiară

Distribuie articolul: