Perioada de admitere la instituțiile de învățământ din Republica Moldova stă să înceapă, iar viitorii studenți încep să se intereseze de condițiile de admitere. Printre acestea se numără și taxa anuală de studii, percepută de universități în cazul studiilor în bază de contract.

AGORA.md a aflat taxele pe care vor trebui să le achite cei care intenționează să-și facă studiile de licență la câteva universități de stat din R. Moldova pentru anul de studii 2019-2020.

În mare parte, sumele au rămas aceleași ca pentru anul de studii 2018-2019.

Universitatea de Medicină și Farmacie

USMF „Nicolae Testemițanu” nu a operat modificări ale taxelor de studii afișate anul trecut.

Astfel, cea mai scumpă specialitate este cea de optometrie (32 de mii 200 de lei pe an), iar cea mai ieftină – Asistența medicală generală, pentru care taxa anuală este de 19 mii 300 de lei.

Oferta Universității Tehnice

Și la Universitatea Tehnică a Moldovei taxele au rămas aceleași pentru studiile cu frecvență la zi. Situația s-a schimbat pentru cei care vor să-și facă studii fără a frecventa orele. Aceștia vor plăti, în medie, cu circa o mie 500 de lei mai mult față de taxele din 2018.

Dintre specialitățile oferite de UTM, cele mai scumpe sunt cele de Arhitectură și Design interior. Aici sunt percepute taxe anuale de 11 mii de lei. La polul opus se află specialitățile de inginerie mecanică și constructoare de mașini, unde taxa anuală de studii este de 7 mii de lei.

Cât vor achita viitorii economiști pentru studiile la ASEM

Academia de Studii Economice din Moldova afișează aceleași taxe pentru studii pe care le-a avut și în 2018. Pentru cele mai scumpe specialități e percepută o taxă anuală de 8 mii 600 de lei. Este cazul următoarelor specialități: Servicii hoteliere, turism și agrement; Economie mondială și relații economice internaționale; Drept; Finanțe și bănci; Contabilitate.

Și Universitatea Agrară de Stat din Moldova percepe aceleași taxe ca anul trecut.

În același timp, pe site-ul Universității de Stat din Moldova nu este afișată informația despre costul studiilor. Încercările noastre repetate de a comunica cu reprezentanții comisiei de admitere s-au soldat cu eșec.

De altfel, informațiile despre tot ce înseamnă admiterea la facultăți pot fi consultate pe site-urile instituțiilor superioare de învățământ. De regulă, categoria de pe site dedicată admiterii este scoasă în evidență chiar pe prima pagină.

Numărul studenților este în descreștere

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, la începutul anului de studii 2018/2019, numărul total de elevi și studenți a  constituit 439 de mii de persoane sau fiecare al optulea locuitor al Republicii Moldova. Comparativ cu anul de studii 2013/2014, numărul total de elevi și studenți s-a micșorat cu aproape 59 de mii sau cu 11,8%.

În anul de studii 2018/2019 au activat 29 de instituții de învățământ superior, numărul de studenți fiind de 60,6 mii de persoane.

Numărul total de studenți înscriși în învățământul superior a continuat să scadă în timp de șase ani cu 36,7 mii persoane sau cu 37,7%.

Majoritatea studenților studiau în instituțiile de învățământ superior de stat (50,6 mii sau 83,5%), în timp ce numărul studenților în instituțiile de învățământ superior nestatale (10 unități) era de 10 mii, sau 16,5% din totalul studenților din învățământul superior.

În anul 2018, în instituțiile de învățământ superior, aproape 12 mii de absolvenți au obținut diploma de licență și 6,2 mii – diploma de master sau echivalentul acesteia.

În același timp, pe piața muncii din Republica Moldova există o cerere mare de muncitori cu nivel de instruire secundar profesional. Cel puțin asta arată datele unui raport elaborat în iulie 2018 de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Sursa: AGORA

Distribuie articolul: