Universitățile își vor deschide în curând ușile pentru proaspeții absolvenți de liceu. Admiterea la studiile superioare se va desfășura în perioada 24 iulie - 9 august curent.

Sesiunea de admitere 2017 vine cu câteva noutăți și facilități. Astfel, vor fi înmatriculați în afara concursului, în limita locurilor prevăzute în planul de înmatriculare cu finanțare bugetară, la specialitățile din domeniul general de studiu Științe ale educației, candidații care participă la concursul de admitere în baza recomandărilor instituțiilor locale de învățământ (conform necesităților de cadre), candidații care provin din familii de profesori, candidații care au obținut performanțe la concursurile, olimpiadele naționale și internaționale. O noutate a acestei sesiuni de admitere este faptul că înscrierea la concurs se poate face de către o altă persoană, în numele candidatului, pe bază de procură. Acest lucru a fost realizat în urma numeroaselor solicitări parvenite de la cetățeni. Totodată, prin metodologiile proprii de admitere, universitățile pot prevedea înscrierea/înscrierea prealabilă online la concursul de admitere.

Țara noastră oferă o alegere vastă de universități și specialități. Studiile superioare sunt un mare avantaj în integrarea ulterioară pe piața muncii. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, din numărul total de șomeri înregistrați, aproape jumătate au finisate doar clasele primare și gimnaziale. Absolvenții studiilor superioare constituie doar 9% din totalul numărului de șomeri înregistrați oficial la ANOFM. Asta demonstrează că nivelul de studii influențează direct posibilitatea găsirii unui loc potrivit de muncă.

În momentul în care tinerii trebuie să decidă unde vor învăța mai departe, e bine să hotărască ce vor să devină și să înțeleagă că această alegere va decide cursul vieții lor. În acest sens, Confucius spunea: „dacă-ţi place ceea ce faci, nu vei munci nici o singură zi din viaţa ta”.

Conform Prognozei pieței muncii prezentată de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, cea mai mare pondere în structura agenților economici în funcție de activitate constituie domeniile: comerț (22%), agricultură, silvicultură și pescuit (14%), învățământ (12%), administrație publică (10%), servicii de administrare și suport (10%), industria prelucrătoare (7%), sănătate și asistență socială (7%), construcții, transport și depozitare (5%), tranzacții imobiliare, hoteluri și restaurante (2%). Deci profesiile cele mai solicitate sunt: specialist în marketing și PR, specialist SEO, specialist în IT, profesor, manager, funcționar public, medic și asistent social, agricultor etc.

Printre competențele solicitate de angajatori sunt: motivare, iniţiativă şi proactivitate, competenţe analitice şi de soluţionare a problemelor, cunoştinţe de operare a calculatorului, abilitate şi dorinţă de a învăţa lucruri noi, competenţe numerice și de comunicare, abilitate de a lucra independent, dar și în echipă, cunoaşterea limbii române, ruse, engleze și a altor limbi străine, cunoştinţe şi competenţe profesionale.

Analizând statisticele și informațiile de mai sus, proaspeții absolvenți vor înțelege mai ușor care sunt tendințele de angajare pe piață și care instituție de învățământ se potrivește mai bine necesităților lor. Mai jos, poate fi găsită lista completă cu universitățile din Republica Moldova.

Universitatea Americană din Moldova – prima universitate privată din Moldova cu predare de bază în limba engleză.

Universitatea Agrara de Stat din Moldova – unica instituţie de învăţământ agronomic superior din ţară.

Universitatea Tehnică a Moldovei – unica universitate care pregăteşte ingineri în toate domeniile economiei naţionale.

Universitatea de Stat din Moldova – cea mai prestigioasă instituţie de învăţământ superior, cu toate cele 13 facultăţi la toate ciclurile.

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie – singura instituție superioară care instruiește medici și farmaciști în Republica Moldova.

Academia Militară a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun” – unica instituţie de învăţământ militar superior din Republicii Moldova.

Universitatea Academiei de Stiinte a Moldovei – Unica instituţie de învăţământ în care se îmbină instruirea universitară şi cercetarea ştiinţifică, inovarea şi cultura.

Institutul de Stat de Relaţii Internaţionale – unica instituţie preocupată de pregătirea complexă a specialiştilor în toate domeniile relaţiilor internaţionale.

Universitatea “Perspectiva – INT” – pregăteşte specialişti în corespundere cu standardele europene din sectorul de stat şi privat.

Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice – unica instituţie de învăţământ superior care pregăteşte cadre de înaltă calificare pentru toate domeniile artei şi culturii.

Institutul de Științe Penale și Criminologie – unica instituție de instruire și cercetare din Europa de Sud-Est și C.S.I.

Universitatea de Studii Europene din Moldova – promovează cele mai noi tehnologii educaţionale şi informaţionale în procesul didactico-ştiinţific din Moldova.

Academia de Administrare Publică – una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior din ţară în care studiaza majoritatea funcționarilor publici.

Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” – unica instituţie de învăţământ superior de Stat cu profil pedagogic.

Universitatea Cooperatist Comercială din Moldova – partenerul a peste 40 de instituţii de prestigiu de învăţământ superior din ţară şi de peste hotare.

Universitatea de Stat din Tiraspol – prima instituţie de învăţământ superior din Moldova, fondată la 1 octombrie 1930.

Universitatea de Stat Alecu Russo din Bălți – o instituție de învățământ superior, un centru științific, de instruire și cultură din nordul Republicii Moldova

Universitatii de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul – unica instituţie ce pregăteşte cadre de înaltă calificare din sudul ţării.

Cei care sunt tentați de ideea de a studia peste hotare ar putea alege una din universitățile din România, mai ales că se oferă scutiri de taxe și loc în cămine. Un lucru necesar ar fi verificarea disponibilității de locuri pentru Etnicii Români, intrând pe site-ul fiecărei universități sau chiar facultăți dorite. Lista cu site-urile tuturor instituțiilor poate fi găsită pe site-ul Ministerului Educației Naționale. La fel, poate fi consultată lista de locuri centralizată, pentru toate instituțiile din România. Dosarul poate fi depus direct, prin poștă sau prin e-mail.

O altă oportunitate este Programul de Burse oferit de țările partenere: Rusia, Polonia, Ucraina, Bulgaria, Macedonia, Cehia, Germania, Azerbaijan, Slovacia, Indonezia, Lituania, Japonia, Italia, Egipt, Estonia și chiar Sri Lanka.

Alegerea e destul de mare – dorință să fie!

Distribuie articolul: