Un eveniment inedit a organizat comunitatea moldovenilor din Grecia, alăturându-se unui târg mare de Crăciun de la Atena. Sumele de bani colectate în urma târgului au fost direcționate către două cauze nobile:  prima va merge la Asociația „Prietenii copilului” și o altă parte va merge în susținerea proiectelor Misiunii Sociale Diaconia.

„Să nu credeți că bucurie primește doar cel căruia îi oferi ceva de la tine, fericirea e și a ta, celui care oferă, pentru că a dărui înseamnă a fi un om bun și împlinit. Și deoarece evenimentul din weekend-ul trecut a fost unul special și în exclusivitate pentru suflet, am fost și noi ochi și urechi, suflet pentru suflețele de copii și cu gândul la cei mai frumoși dar triști ochișori, a copiilor din familiile social vulnerabile din Grecia, dar și de acasă”, notează Svetlana Lisagor Vergis.

Tradițional, pe final de luna noiembrie la Atena se desfășoară Bazarul Internațional de Crăciun, eveniment organizat de către asociația de binefacere „Prietenii Copilului”, sub egida Primăriei Capitalei elene, cu participarea corpului diplomatic străin acreditat în Grecia și cu susținerea atât a asociațiilor diasporale a țărilor participante, cât și a asociațiilor elene de binefacere. Este cel mai grandios eveniment de acest gen organizat anual în capitala Elenă ajuns în acest an la cea de-a XX-a ediție.

„Evenimentul se bucură de un succes mare datorită mai multor factori: buna organizare, locația ușor accesibilă, spațioasă, frumos amenajată, și nu în ultimul rând pentru calda primire a participanților și vizitatorilor. Scopul iarmarocului este de a colecta fonduri pentru copiii nevoiași prin acțiunea de caritate, pe durata a două zile, în care propune vizitatorului o călătorie culinară și culturală în țările participante la eveniment (obiecte de uz casnic și decorative, haine, jucării, cărți, produse alimentare și, toatea astea la prețuri foarte accesibile).

În cadrul iarmarocului Ambasada Republicii Moldova înscrie al 5-lea an de participare consecutivă, promovând la cel mai înalt nivel produsele din clasamentul celor mai mari companii vinicole din țară și alte produse apreciate și foarte solicitate de către moldovenii stabiliți în Grecia și nu numai. În anul acesta iarmarocul a fost vizitat de către Ambasadorul Moldovei, Anatol Vangheli, grație câruia s-a realizat participarea Ambasadei Republicii Moldova la eveniment, primarul Atenei, Kostas Bakogiannis, care a remarcat simpatia către portul național al moldovenilor, caracterizându-l foarte frumos, colorat și de o estetică deosebită”, ne mai povestește Svetlana.

Pentru al 5-lea consecutiv, diaspora moldovenească susține și se implică activ și voluntar la organizarea standului Moldovei. Este vorba despre echipa de voluntari din cadrul Uniunii moldo-elene „Alexandros Ipsilantis”, oameni talentați și creativi, care au împodobit standul cu obiecte confecționate manual: sculpturi în lemn, bijuterii, branduri autohtone de vestimentație, tricotaje, obiecte de artizanat caracteristice culturii elene și Moldovei și bucate tradiționale.

„Acest eveniment a fost o ocazie și pentru tinerii antreprenori originari din Moldova și stabiliți la Atena, care și-au început o activitate economică bazată pe produse sănătoase din semințe și miere. Astfel, Moldova prin oamenii săi, și-a promovat bucatele tradiționale, frumosul și valoarea interioară a poporului exprimat prin obiectele expuse și prezența impecabilă. Evenimentul este o cauză filantropică atât pentru susținerea activității asociației de caritate „Prietenii Copilului” dar și pentru promovarea și susținerea proiectului de caritate, „În brațele mamei” din cadrul Misiunii Sociale Diaconia din Chișinău, al 3-lea an consecutiv. Pentru acesta s-au vândut jucării tricotate și ii oferite de atelierul Alina Bradu pentru acest eveniment”, ne-a mai povestit moldoveanca stabilită deja de ani buni în Grecia.

Specificul Bazaarului constă și în faptul că pe parcursul evenimentului se cântă și se dansează în ritmurile caracteristice celor peste 20 de culturi ale lumii, din cadrul asociațiilor participante la eveniment. Moldovenii au cântat și au dansat, Uniunea „Al. Ipsilantis” s-a prezentat cu un Trio instrumental al familiei Sprincean. Cu dansuri tradiționale au venit cei din ansamblul „Moldova” din cadrul școlii de dans din Atena. Cu o prestație muzicală impresionantă a participat și conaționala noastră Dina Izbisciuc, reprezentanta asociației „Orfeu”.