În mod normal mă feresc de rețetele – fie ele dulci sau sărate – al căror rezultat arătă prea fancy, asupra cărora trebuie să stai aplecat prea mult (fie metaforic ori fizic). Nu pentru că mi-e lene (cu toate că și asta ar fi un motiv valid), ci în primul rând pentru că rezultatul arată prea studiat. Ca doamnele care se duc la nuntă și le vezi de la o poștă că au fost la coafor, de unde au plecat cu niște bucle țepene și încolăcite ca niște mucenici moldovenești.

În mod normal mă feresc de rețetele – fie ele dulci sau sărate – al căror rezultat arătă prea fancy, asupra cărora trebuie să stai aplecat prea mult (fie metaforic ori fizic). Nu pentru că mi-e lene (cu toate că și asta ar fi un motiv valid), ci în primul rând pentru că rezultatul arată prea studiat. Ca doamnele care se duc la nuntă și le vezi de la o poștă că au fost la coafor, de unde au plecat cu niște bucle țepene și încolăcite ca niște mucenici moldovenești.

Dar de data asta nu m-am putut abține, dintr-o serie de motive:
1/ ideea mi s-a părut simpatică
2/ rezultatul spectaculos
3/ aveam mere
4/ most importantly, era ziua lu’ mama și nu luasem flori

INGREDIENTE
2 ore, 8-10 porții.

PENTRU CRUSTĂ DE TARTĂ
250g făină
50g zahăr
2 linguri lapte rece
220g unt rece

PENTRU UMPLUTURĂ

4 mere roșii
sucul de la 1 lămâie
40g migdale
30g unt
30g zahăr
1 ou
2-3 linguri de zahăr pudră.

Încinge cuptorul la 180°C și pregătește o tavă de tartă cu baza detașabilă, cu diametrul de aproximativ 26 cm.

În bolul unui robot de bucătărie, pune făină, untul, zahărul, apoi mixează bine până când obții o consistență asemănătoare firimiturilor. Adaugă laptele rece și amestecă în continuare până când aluatul se formează.

Scoate aluatul, modelează-l în formă de disc, împachetează-l în folie alimentară și dă-l la frigider cel puțin 30 de minute.

După ce aluatul s-a răcit, așază-l pe o planșetă și întinde-l cu ajutorul unui sucitor, până ajungi la un diametru de aproximativ 40cm. Pune aluatul format în tava de copt, fixează-l pe pereții și baza tavii. Înțeapă bază cu o furculiță – găurile astfel formate vor permite aerului să circule, iar baza baza nu se va umfla. Dacă aluatul s-a încălzit cât timp l-ai modelat, mai pune-l la frigider 15 minute.

Pune o hârtie de copt peste aluat, umple crusta cu boabe de fasole (care vor sprijini și pereții tartei) și dă tava în cuptorul încins timp de 15 minute. Apoi scoate-o și înlătură boabele de fasole și foaia de copt. Pune tarta înapoi la cuptor timp alte 15 de minute sau până când e aurie.

Între timp, pune într-un blender migdalele, untul, zahărul și oul. Mixează bine până când obții un amestec omogen.

Curață merele de cotor și sâmburi, apoi tăie-le în jumătăți. Cu ajutorul unui cuțit ascuțit, taie felii cât mai subțiri (extrem, extrem de subțiri) din fiecare jumătate de măr – dacă ai o mandolină (eu n-am, dar cu ocazia asta am decis să-mi cumpăr una!) îți va fi mai ușor, dar poți face asta și cu un cuțit bine ascuțit și ceva knife skills. Trebuie să obții niște felii super-subțiri, în formă de semicerc. Pe măsură ce le tai, pune-le într-o oală încăpătoare în care ai pus 2-2,5l de apă și cu sucul de lămâie (astfel încât să nu se oxideze până termini de feliat), apoi dă-le în clocot timp de 2 minute. Astfel, feliile vor deveni pliabile, moi și ușor de manevrat și modelat.

Scurge merele de apă, întinde-le pe un șervet de bucătărie și usucă-le cât de bine poți.

Pune cremă de migdale în crustă de tartă, apoi începe să formezi mici trandafiri din feliile de măr. Ia o felie de măr, rulează-o în interior, apoi așază circular, de jur împrejurul ruloului, alte felii până obții forma dorită. Trandafirii astfel formați, așază-i în crustă de tartă, peste cremă de migdale. Pudrează trandafirii cu două linguri de zahăr pudră.

Da tarta în cuptorul încins, timp de 30-40 de minute, până cremă s-a închegat și aluatul este rumen. La final, mai puți pudra trandafirii cu puțin zahăr pudră.

Înainte să o mănânci sau să o dai cadou, fă-i multe poze și pune-le pe Instagram și Facebook, ca sigur n-o să mai repeți operațiunea prea curând :-))

Citește și: Cartofi umpluți cu ciuperci, la cuptor – deliciul care poate fi gata în 30 de minute!

Distribuie articolul: