Ecaterina Vorona este pictoriță cu acte în regulă, însă curiozitatea de meșteriță nu a părăsit-o niciodată. Așa a început să transpună motive naționale pe obiecte de bucătărie, iar ceștile prind în mâinile ei o altă viață. Este tot mai sigură că prin valorificarea tradițiilor și culturii noastre, inclusiv în rândurile copilașilor, vom crește o națiune sănătoasă.

A „furat meseria” de la colegi

Sunt studentă la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, specialitatea pictură. Mă bucur de colegi foarte buni, deschiși mereu spre a colabora unul cu altul. Așa am ajuns să merg adesea în vizită la cei de la specialitatea tapiserie și am văzut cum ei lucrează cu contur acrilic pe pânză. M-a impresionat atât de mult, încât am decis să încerc și eu. Nu am lăsat pictura, însă pot spună că pictura decorativă, pe căni, este poate și un pic mai comercială.

13606653_1159593147413730_4877422694414452605_n

Arta poate fi peste tot, ea ține doar de imaginația noastră

Realizez picturi, însă îmi place foarte mult să dau o altă viață cănilor, ceștilor de cafea, ceai… de orice dimensiuni. Ceea ce fac eu se numește artă decorativă. După părerea mea oamenii pot să introducă arta în orice, chiar și în obiecte cotidiene. A fost principial să ies din limitele formatului unui tablou și să urmăresc cum interacționează spațiul, forma și materialul cu nuanțele sau anumite desene colorate.

Ornamentele naționale sau inspirate din natură sunt favoritele mele

Au devenit tot mai solicitate obiectele, hainele sau accesoriile cu ornamente tradiționale. A devenit principial cumva să ai o ie sau alte obiecte tradiționale, caracteristice neamului nostru. Eu m-am oprit la ornamentele pe cești, și anume ornamente care să amintească celor care le văd de cultura și folclorul, care este foarte bogat și cu care ne putem mândri oriunde în lume. El ne definește.

colaj ecaterina vorona

E păcat să nu valorificăm această frumusețe

Folclorul nostru a fost creat în perioade foarte lungi și o mulțime de oameni stau în spatele acestuia, e păcat să-l ignorăm! Planul meu este să aduc oamenilor în memorie frumusețea pe care o avem ca neam. Îmi pare că cel mai bun ce are țara noastră e cultură și noi trebuie s-o dezvoltăm la maxim. Asta am moștenit de la părinți, asta am învățat încă de pe când eram la Colegiul Plămădeală și asta încerc să dezvolt zi de zi.

Participarea la diverse concursuri și proiecte mă ține mereu „în priză”

Sunt o persoană destul de activă în domeniul artei, astfel că orice oportunitate de proiect sau concurs o valorific din plin. Am făcut parte din echipa de artiști care a decorat spațiile zidului Stadionului Republican cu șase lucrări. A fost pentru mine o experiență foarte frumoase. La mai multe concursului de design, organizate de Klumea în cadrul festivalurilor lor am fost premiată: acum doi ani am luat locul III la concursul „Cai verzi pe pereți” cu lucrarea „Prinzători de povești”, iar în vara lui 2016 am ocupat locul I la „Art Lavanda”, în cadrul festivalului „Lavender Fest”.

13423990_1035802879820878_5108031681057200914_n

16358832_1844303049145447_1781567047_n

Concurența în rândul artizanilor naște „opere de artă”

16344048_1844303062478779_1025978377_nSunt și mămica unui băiețel de 2 ani și jumătate, iată de ce în ultima vreme am tot mai multe înclinații către activitățile cu cei mici. În weekend dirijez diferite master class-uri pentru copii la mai multe magazine de creație din Chișinău și observ un interes tot mai mare din partea lor. Observ că și în rândul artizanilor este practic o concurență mult mai mare, iar acest lucru este foarte binevenit – el naște calitate, originalitate, „opere de artă” în adevăratul sens al cuvântului. Mereu tindem, în fiecare creație, la ceva mai frumos, mai calitativ și mai performant. Poate repet, însă cred sigur: cultură noastră e cea mai importantă și trebuie să o dezvoltăm în tot ceea ce facem. Apar tot mai mulți doritori care să învețe a crea lucrări hand made, iar asta e îmbucurător.

Foto: Arhivă personală

Distribuie articolul: