Postul este nu doar sănătos, ci poate fi şi gustos. Doar din legume, fructe, seminţe şi cereale poţi face tot felul de bunătăţi cum nu credeai că există.


Pasionată de arta culinară, autoarea unei cărţi de bucate, Laura Cosoi îţi propune pe blogul ei 6 reţete delicioase şi uşor de făcut. Merită să le încerci în această perioadă!

1.Supă cremă de morcovi

Ingrediente: 4 morcovi, 2 cartofi, 2 linguriţe de ghimbir ras, o lingură ulei de măsline, pătrunjel, sare, piper.

Preparare: rădăcinoasele se curăţă, se fierb, iar când sunt gata se scot şi se dau prin blender. Adăugăm ghimbirul, o parte din apa în care au fiert (aşa stabileşti grosimea supei), uleiul de măsline, sare şi piper după gust. Supa e delicioasă cu pâine prăjită.

2.Salată caldă de linte

Ingrediente: 2 linguri ulei de măsline, o jumătate de ceapă, o jumătate de ardei roşu, 1/3 ţelină, 2 căţei de usturoi, baby spanac, o cană şi jumătate de ciuperci, o linguriţă de cimbru, o cană de linte verde fiartă (se lasă la înmuiat câteva ore, apoi se fierbe circa o oră), 2-3 linguriţe oţet balsamic, o jumătate de cană de caju, sare şi piper.

Preparare: într-o tigaie cu o lingură de ulei de măsline se pune spanacul şi se prăjeşte 2 minute. Într-o altă tigaie cu încă o lingură de ulei se prăjeşte ceapa tocată mărunt, ţelina rasă şi ardeiul tăiat cubuleţe, apoi ciupercile şi usturoiul. Punem sare şi piper, după care adăugăm lintea fiartă şi mai lăsăm 5 minute pe foc. La final, adăugăm spanacul şi caju mărunţit. Adăugăm puţin oţet balsamic, după gust şi amestecăm. Preparatul conţine proteine, fiind foarte săţios, hrănitor şi sănătos.

3.Burger vegetal

Ingrediente: 1 căţel usturoi, o ceapă mărunţită, 250 g ciuperci, 2 linguri ulei de măsline, o cană linte fiartă, 2 roşii, o lingură cimbru, 2 cutii tofu, jumătate de cană de mălai, 6 chifle, 3 sferturi de cană cu pesmet integral.

Preparare: punem într-un blender ciupercile, usturoiul şi cimbrul. Într-o tigaie, rumenim ceapa, adăugăm mixtura din blender şi amestecăm circa 5 minute, până ce compoziţia devine mai uscată. Se dă de-o parte şi, după câteva minute, se adaugă pesmetul. Se modelează 6 burgeri, se dau prin mălai şi se prăjesc în ulei de măsline. Pregătim chiflele: le tăiem în două şi le umplem pe rând cu câte un burger, tofu cu roşii şi frunze de busuioc sau, cei care nu mănâncă tofu, pot face o pastă de avocado cu puţin usturoi.

4.Tocăniţă de năut

Ingrediente: o cană şi jumătate de năut (lăsat la înmuiat cu o seară înainte. A doua zi, schimbăm apa şi îl fierbem aproximativ o oră), o ceapă medie, 2 morcovi mici, un ardei kapia, 3 roşii mari descojite, 2-3 căţei de usturoi, o legătură de pătrunjel, 2 linguri ulei de măsline, sare şi piper.

Preparare: rumenim în ulei de măsline ceapa, morcovul şi ardeiul, se lasă 3-5 minute până se înmoaie, apoi se adaugă roşiile, năutul fiert, usturoiul pisat, sare, piper şi amestecăm bine. Punem compoziţia într-o tavă pe care o dăm la cuptorul preîncălzit. Lăsăm aproximativ o oră, apoi decorăm cu pătrunjel.

5.Budincă de ciocolată

Ingrediente: o conservă de lapte de cocos, un sfert de cană cu seminţe de chia, 3 linguri praf de cacao, 2 linguri de miere, iar pentru decor mentă proaspătă, căpşune şi diverse alte fructe.

Preparare: punem toate ingredientele într-un blender şi le amestecăm. Compoziţia se toarnă în pahare care se pun la frigider pentru minimum 5 ore (ideal se lasă peste noapte), pentru ca seminţele de chia să se înmoaie şi să absoarbă laptele. Se decorează cu frunze de mentă şi fructe.

6.Paste cu nucă

Ingrediente: macaroane sau penne, 2 linguri unt de cocos, 3 linguri miere, ½ cană miez de nucă măcinată, ½ cană de pesmet.

Preparare: se fierb macaroanele. Separat se pune untul la topit, se adaugă mierea, pesmetul şi nuca măcinată, apoi se adaugă aici macaroanele bine scurse şi se amestecă. Vă vor aminti de gustul copilăriei.

Vezi și:  Gordon Ramsay prezintă cea mai gustoasă reţetă din lume. Ai nevoie de 3 ingrediente de bază (Video)

Foto: lauracosoi.ro

Distribuie articolul: