„Sunt profesoară, sunt sergent militar și sunt om!” - asta spunea despre sine Olesea Cernavca, la sfârșit de martie 2015, după ce le-a demonstrat tuturor că merită pe deplin titlul de Miss ASEM. Abia după aceea avea să înțeleagă cât de greșite sunt preconcepțiile din societate, cu privire la concursurile de frumusețe, dar asta n-a oprit-o în loc. Câștigătoarea, de atunci, a titlului de „viitoare femeie de afaceri” s-a ținut de cuvânt, iar astăzi deține un business personal căruia i se dedică cu trup și suflet. Își cinstește părinții, a fost angajată în calitate de profesoară la ASEM și tot acolo a început să muncească pentru titlul de doctor în științe economice. Am crede că pentru Olesea, zilele nu au 24 de ore, ci 48. Nici pe departe însă. Această Lady este o veritabilă sursă de inspirație pentru femei: cântă extrem de frumos, conduce splendid, tinde spre o engleză vorbită perfect, poate trage din AK-74 și este nespus de mândră de soțul ei. Evident, asta nu e totul!

Olesea Cernavca, Miss ASEM 2015: „Sunt profesoară, sunt sergent militar și sunt om!”

Dragă Olesea, recunoaștem că nu am mai vorbit cu tine din martie 2015, atunci când ai reușit să cucerești titlul de Miss ASEM. Cum s-a schimbat viața ta după atingerea acelei performanțe? Ce surprize ți-a pregătit soarta?

Îmi pare foarte bine că vă mai amintiți de mine. Îmi face o deosebită plăcere să răspund la întrebările voastre, de fiecare dată. Cu ce să încep? Am atâtea de povestit…

Titlul de MISS ASEM 2015 mi-a dat multe bătăi de cap. Probabil, dacă aș întoarce timpul,  nu aș mai participa. Stereotipurile care s-au format de ani de zile despre fetele care câștigă titlul de Miss și astăzi mă doboară.  Se crede că toate sunt cu nivelul inteligenței la pământ, că în mintea acestora e doar felul cum arată, că neapărat există vreun sponsor care le finanțează și alte nebunii care se dau drept adevăr despre fetele câștigătoare. Evident că nu pot pune mâna în foc pentru toate fetele, dar cu adevărat nu sunt așa.

Tot ce am obținut în viață e rezultatul muncii proprii și a părinților mei, fără de care nu mi-aș vedea viața. Niciodată nu mi-am permis să cer bani de la nimeni în afară de părinți, sau să folosesc persoane-terțe pentru a atinge scopuri personale. Deci, vorbeam de titlul Miss, care, cu adevărat, în loc să îmi întărească încrederea în sine, mă demoralizează și acum.

img_20161018_082357Vrem să apreciem succesele tale academice și anume faptul că ai devenit doctorandă și profesoară la ASEM. Vorbește-ne despre aceste provocări suficient de curajoase, am zice!

Am obținut titlul de master în economie în același an, 2015, apoi în septembrie am reușit să îmi schimb locul de muncă la ASEM. Era visul meu de la 18 ani să devin profesoară aici. Apoi au urmat examenele de intrare la doctorat, unde am reușit să fiu înmatriculată la studii cu buget și bursă. Următoare etapă este obținerea titlului de doctor în științe economice. Recunosc că e o munca într-atât de grea, încât tot ce am făcut până acum nici nu se compară după nivelul de dificultate. Particip cu regularitate la conferințe internaționale și naționale, simpozioane, apar cu publicații în reviste științifice, încerc să particip activ oriunde e posibil pentru a acumula puncte credite necesare titlului.

Dacă e să vorbim despre meseria de a fi profesor, e cu adevărat menirea mea. Vă dați seama, doar un om dedicat profesiei poate să lucreze pentru plăcere și nu pentru bani. Salariul nu mă motivează deloc, ba chiar mai mult, nici nu ridic banii de pe card, nu am ce ridica… (râde). Îmi place mult să lucrez cu studenții, nici o clipă nu am avut dificultăți cu ei. Probabil e din cauza ca sunt tânără și știu cum să le captez atenția, în ce mod să îi apreciez cu note și ce tehnici moderne de predare să aplic ca ei să fie „ochi și urechi”.

momente-perfecte-ao-19

În martie 2015, Olesea Cernavca ridica titlul de „viitoare femeie de afaceri”. Ai muncit ca să-ți vezi realizat visul. Vorbește-ne despre SRL-ul tău.

De fapt, titlul pe care l-am obținut a fost un alt cadou oferit părinților mei. Afacerea deja exista cu mult timp înainte de concurs. E pentru prima dată când deschid cărțile și vorbesc despre afacerea mea. De facto, sunt 2 domenii diferite. Avem o afacere de familie, care se ocupă cu importul și comercializarea electrocasnicelor din Germania. Tot ce ține de marketing, e lucrul meu. Dar sursa financiară din care trăiesc: mănânc, mă îmbrac, fac cadouri celor dragi, rămâne a fi afacerea personală, pe care o conduc de 5 ani. Și vreau să rămână în umbră această muncă, să nu îi ofer nume. Pot spune doar că muncesc din greu, de la 7 dimineața și până la oră târzie: 23.00, iar uneori și peste miezul nopții.

Dacă mă întrebați cum e posibil, vă explic: nu am mai avut de 5 ani de zile weekend-uri, ba mai mult, deja de 2 ani jumătate de când lucrez în calitate de profesoară, îmi creez graficul de luni până miercuri și astfel, de joi până duminică, sunt la Bălți și îmi văd de jobul care îmi aduce bani. Chiar îmi vine greu, pierd vederea, sunt suprasolicitată, am deja probeleme de sănătate din cauza că nu reușesc să mă odihnesc sau să dorm elementar 6 ore pe zi. Dar asta e alegerea mea. Acum mă înțelegeți când vorbesc de stereotipurile greșit formate despre fetele care poartă titlul de Miss??

mamica

Lasă-ne să aflăm ce calități ți-au antrenat studiile la catedra militară și de ce ai recomanda și altor femei să le urmeze. 

dscn0251Sunt una dintre femeile care vor să se afirme ca și putere independentă și nu are nevoie de ajutorul altora. Deseori am și suferit din cauza aceasta, probabil era nevoie să arăt că sunt mai slabă ca și caracter, dar am preferat mereu să fiu prima, să mă descurc singură cu toate greutățile pe care mi le oferă soarta… Catedra militară, la drept vorbind, este un punct forte în CV-ul meu, dar mai important e faptul că pot duce o discuție despre arme, muniții, transport blindat sau mașini de luptă ale infanteriei, cunosc construcția și pot trage din AK-74. Oare nu e deosebită doamna care le-ar cunoaște pe toate? Consider că da.

Managementul timpului este, negreșit, o lecție pe care ai putea să o predai și studenților de la ASEM. Ce principii de planificare a vremii te ajută să le reușești pe toate atât de frumos? Cine sunt oamenii care te ajută în reușita ta?

Timpul este ireversibil și trebuie să-l exploatăm la maxim atunci când îl avem. Banal, dar utilizez de ani de zile agenda în care îmi notez pe ore tot ce am de făcut. Am o colecție de agende în toți acești ani. Le colecționez. Programul meu e încărcat la maxim, le reușesc deocamdată. Am mare noroc de persoane ce mă ajută: tatăl meu, care îmi duce mașina la reparație, care face cumpărăturile pentru mine, mama mea, care are grijă de câinele meu: îl duce la clinică când e bolnav, îl hrănește, îl tunde, mai reușește pe lângă toate să îmi pregătească ceva delicios și să-mi dea la Chișinău.

Plus la toate, din 2016 am și un soț care mă ajută atât moral cât și fizic în tot ce fac. Probabil e cel mai deștept bărbat, după tatăl meu, pe care l-am întâlnit vreodată. De aia și am ales să fiu alături de el pentru tot restul vieții.

https://www.instagram.com/p/BNAkMi0h4Z5/?taken-by=oleseacernavca

Deoarece rezultatele mari se obțin prin cunoștințe mari, ce înțelepciune sau îndemn te-a ajutat pe tine să ții fruntea sus și să înfrunți toate piedicile? Care e sursa ta de inspirație?

Eu sunt excepție de la această regulă. Rezultatele obținute sunt datorită tatălui meu, care a știut cândva să mă motiveze corect. Probabil și până acum, tot ce obțin este pentru ca să se mândrească părinții cu copilul lor. Ei sunt un imbold pentru mine. Nici nu îmi imaginez viața fără de ei.

taticul

Cu siguranță vei fi de acord că doar o fire relaxată și odihnită poate obține tot ce își dorește. Cum arată tău timpul liber (cu siguranță al unei femei de succes)? 

Dragă Daniela, timpul meu liber este atuci când dorm. Alt timp liber nu există pentru mine de ani de zile. Doar vacanța de vară este acea perioadă scurtă când îmi încarc bateriile și inspir atâta aer, încât să-mi ajungă pentru un an întreg.

https://www.instagram.com/p/BJIrw9sBMJ6/?taken-by=oleseacernavca

Frumusețea este în continuare cartea de vizită a ta. Ce reguli te ajută să-ți sculptezi corpul așa cum îți dorești și să porți la fel de demn strălucirea de pe chip?

Mulțumesc pentru o astfel de apreciere, dar nu mă consider deloc frumoasă sau cu un corp perfect. Deși mereu m-am ocupat cu sportul: box, înot, atletica ușoară, acum merg la sală doar luni și miercuri. Și chiar simt lipsa sportului, e necesară o doză mai mare. Îmi vine greu să am grijă de alimentația mea, pentru că mai mereu nu am timp și mânânc din fugă, dar acea perioadă a postului te ajută să îți revii la normal. Țin tot postul de Paște, de Craciun și cel de vară. Consider că detoxifierea organismului și a sufletului sunt importante.

dscn1072

Trebuie să recunoaștem că Olesea Cernavca este o utilizatoare apreciată pe Instagram. Ce reguli de personal branding te ajută să ai peste 1400 de urmăritori? De ce Instagram și nu Facebook?

Cățelul Lexus

Nu mai am cont pe Facebook, tot din cauza titlului de Miss obținut. Nu vreau să dau detalii, dar mă simt cu mult mai în siguranță pe Instagram. Dacă tot mă întrebați de urmăritori, probabil e pentru faptul că postez secvențe de piese interpretate personal, sau poate greșesc… Răspunsul nu-l pot ști cu siguranță.

Vorbește-ne despre proiectele tale de viitor. Tindem să credem că te vezi în continuare femeie de succes acasă, în Republica Moldova!

Afirm cu siguranță că nu voi pleca din Moldova. Am părinți pe care nu pot să nu îi văd în fiece săptămână, am un câinișor care se dă în greva foamei dacă nu ma vede, așa că voi fi pe loc. (râde)

Următoarea mea etapă, după cum am menționat anterior, este titlul de doctor în științe, pentru care muncesc și voi munci din greu în următorii 2 ani. O altă etapă ar fi lărgirea micului business, aplicarea de noi ideii în practică și noi calificări. Vreau să duc până la capăt studiile de la ILTC și să pot vorbi engleza mai bine ca româna. Ooo, câte mai am de realizat… Să îl pe am pe Domnul Dumnezeu alături și să mă ajute în toate!

https://www.instagram.com/p/BKxdvSShSrv/?taken-by=oleseacernavca

Îți mulțumesc pentru porția zdravănă de inspirație, Olesea. Ai reușit să ne surprinzi și de această dată!

Vă mulțumesc, Daniela, pentru un interviu de suflet. Vă doresc realizări pe plan profesional și sper să ne mai auzim.

Foto: Arhiva Personală, Ellene Mocrii