Maira Verónica Figueroa Marroquín (34 de ani) din El Salvador a fost eliberată din detenție după ce a petrecut 15 ani după gratii pentru că a suferit un avort, scrie BBC. Ea a fost eliberată după ce sentința sa de 30 de ani pentru omor a fost redusă.

Avorturile sunt complet interzise în El Salvador, o națiune romano-catolică, indiferent de circumstanțe.

Femeia întotdeauna s-a declarat nevinovată. Ea a spus că acum 15 ani a suferit un avort spontan în casa unde lucra drept femeie de serviciu, în 2003. Imediat după accident, ea a fost dusă la spital, iar apoi arestată și acuzată de inducere a avortului.

Părinții ei, dar și activiștii civici și presa, au întâmpinat-o la ieșirea din pușcărie. „Sunt fericită să fiu alături de familia mea. Vreau să studiez dreptul pentru a înțelege ce mi s-a întâmplat și pentru a ajuta alte femei”, a spus Figueroa.

El Salvador este una dintre țările în care avortul este complet interzis, iar pedepsele pentru el cad sub categoria „omucidere”. Doctorii sunt obligați să informeze autoritățile de fiecare dată când cred că o femeie a încercat să-și întrerupă sarcina, iar dacă nu o fac ajung și ei la pușcărie.

Citește și: Scrisoarea unei mame: „Cum am decis să fac avort după 20 de săptămâni sarcină”

Distribuie articolul: