Elena Gherjavschi are o pasiune pentru cusut și brodat încă de mică, pasiune pe care a moștenit-o de la bunicile sale. Prima ie a cusut-o acum doi ani, atunci când a descoperit un grup de femei foarte talentate în acest domeniu. Elena ne-a povestit că la moment coase cu drag pentru familia sa și își dorește ca fetele sale să îi moștenească talentul. 

Elena Gherjavschi ne-a oferit un interviu și ne-a povestit cât timp i-a luat să facă prima ie și cum putem să deosebim o ie autentică de o bluză stilizată.

De unde ați moștenit talentul de a coase ii?

„Talentul de a coase l-am moștenit, probabil, de la bunicile mele, care erau ambele mari meșterițe în arta cusutului, brodatului, croșetatului și a țesutului. Casa Mare a lor era amenajată în stil tradițional moldovenesc. Casele erau pline de perne brodate, dantele croșetate și covoare moldovenești țesute la război. Anume bunica a fost cea care pentru prima dată m-a familiarizat cu brodatul.”

 Când ați cusut prima ie?

„Arta de a coase ie am cunoscut-o mult mai târziu. Acum vreo 2 ani, în anul 2018. Am avut mare noroc să întâlnesc un grup de femei foarte creative. Mă refer la grupul „Măiestria”, fondat de Stela Moldovanu. Anume acolo pentru prima dată am prins curajul să-mi realizez visul de a-mi coase singură o ie sau o cămașă autentică, fiind îndrumată de cele mai iscusite meșterițe.”

Cât de greu e să coși o ie și cât poate dura acest proces?

„Dacă ești pasionat de ceea ce faci, ești capturat de proces, atunci îți va reuși indiferent de cât de greu ți se pare. Desigur, foarte mult a trebuit să învăț. Îndeosebi croiul unei ii, tehnici noi de brodare, asamblarea părților, semnificația și amplasarea simbolurilor etc.

Ce ține de dificultatea creării unei ii, aș putea afirma cu siguranță că și un începător pasionat poate realiza o ie. Desigur este nevoie de o mare dorință, răbdare, iscusință și nu în ultimul rând de motivație.

O ie poate fi realizată de la câteva luni până la câțiva ani. Prima mea ie am cusut-o timp de 9 luni.”

Cum deosebim o ie originală de o bluză stilizată?

„Mă întristează atunci când văd cum o mulțime de bluze stilizate brodate la mașină sunt considerate și cumpărate drept ii autentice.

În primul rând, o ie autentică este determinată de faptul că este cusută 100% manual, având o anumită structură: altiță (elementul definitor și unic al modelului), încrețul, râurile (benzile drepte sau oblice pe piept și mâneci), bibiluri sau cheițele prin care se unesc bucățile de pânză.

În al doilea rând, o ie se coase pe o pânză naturală de in, bumbac, cânepă sau borangic, de preferat țesută. Totodată, se ține cont de simbolurile aranjate într-o ordine specifică zonelor.”

„Aș vrea să menționez că ia tradițională niciodată nu este croită sau purtată cu mâneca scurtă, niciodată nu este lăsată pe umeri sau cu decolteul prea mare. Întotdeauna este adunată strâns la gât. Astea sunt doar unele dintre reperele de bază după care se poate conduce o persoană.”

 Cum transmiteți această îndeletnicire mai departe și ce viitor credeți că are pentru neamul nostru?

„La moment mă axez pe renașterea acestei îndeletniciri în familia mea. Doresc ca fiicele mele să cunoască ia autentică, să se familiarizeze cu simbolurile și cusăturile tradiționale moldovenești și să facă primele încercări de a coase prima ie.”

„Purtăm și îi îndemnăm și pe ceilalți să poarte cu mândrie ia autentică românească. Consider că ia este și va rămâne pe viitor unul dintre principalele simboluri ale neamului nostru care leagă generații.”


*Urmărește canalul nostru de Telegram

Pentru mai multe știri din frumusețe și modă urmărește canalul nostru de  Viber – Revista #EAmd Join Revista #EAmd 

WhatsApp – Revista EA

Distribuie articolul: