Având o varietate de opțiuni la dispoziție, poți să te simți descurajată și confuză (mai ales dacă îți vezi ginecologul câteva minute pe an). Așadar iată o listă cu toate metodele de contracepție, explicate și însoțite de gradul de eficacitate, explicate în detalii de elle.ro.

1. DIU – 99% sigur

Există două tipuri de DIU (dispozitiv intrauterin sau sterilet): din cupru și hormonal. Steriletul din cupru previne fertilizarea prin, eliberând o cantitate mică de cupru în uter. Spermatozoizii nu vor putea fertiliza oul, deoarece aceștia urăsc cuprul. Pe de altă parte, dispozitivele intrauterine hormonale eliberează progesteron în uter – ceea ce nu doar că împiedică ovulația, dar și îngroașă mucusul cervical, astfel împiedicând fertilizarea ovulului.

Avantaje: Dispozitivele intrauterine hormonale sunt o investiție de durată, deoarece acestea rezistă între trei și șapte ani, în funcție de brand. Steriletul de cupru nu conține hormoni și previne sarcina până la 12 ani.

Dezavantaje: Pentru că orice lucru are dezavantajele sale, unii utilizatori ai DIU s-au confruntat cu dureri sau crampe după introducerea steriletului, precum și un ciclu menstrual neregulat – cu toate acestea, simptomele sunt frecvente doar în primele luni. De asemenea, steriletul nu vă previne de infecțiile transmise pe cale sexuală.

Deși este una dintre cele mai folosite metode de contracepție – probabil datorită eficacității și faptului că durează până la 12 ani – este și una dintre cele mai costisitoare.

2. Pilula contraceptivă – 91 % sigur

Pastilele anticoncepționale conțin o varietate de hormoni care împiedică ovulația și îngroașă mucusul cervical pentru a preveni fertilizarea oului.

Avantaje: Dacă ai dureri îngrozitoare în timpul ciclului menstrual, probleme cu acneea sau chisturi la nivelul sânilor, această metodă contraceptivă vă poate reduce aceste simptome neplăcute.

Dezavantaje: Trebuie să-ți aduci aminte să iei o pastilă în fiecare zi, la aceeași oră – nu este tipul de lucru pe care vrei să-l vezi zilnic pe lista cu „De făcut astăzi’. De asemenea, cu toate că folosești această metodă, asta nu înseamnă că ești ferită de bolile transmise sexual.

Preț: Înainte să te duci la farmacie pentru a-ți achiziționa anticoncepționale, fă-i o vizită medicului ginecolog deoarece el o să-ți prescrie tipul de pilula care se potrivește organismului tău. Prețurile depind de tipul de pastile contraceptive.

3. Sterilizare – 99% sigur

Numită și „legarea tuburilor’, sterilizarea are ca scop împiedicarea întâlnirii dintre spermatozoizi și ovul. Cum? Există câteva metode diferite de sterilizare, precum legarea trompelor sau excizia acestora. Anestezia generală este utilizată în ambele metode, pentru a face procedura ușor de suportat pentru pacientă. Timpul de recuperare variază în funcție de metoda de sterilizare – recuperarea durează aproximativ o săptămână dacă optați pentru incizia trompelor.

Avantaje: Sterilizarea este una dintre cele mai eficiente metode de contracepție care există la momentul actual, nu conține hormoni și este permanentă.

Dezavantaje: Deși este și un avantaj, faptul că această procedură are efecte permanente poate să fie perceput și ca un dezavantaj – spre deosebire de vasectomie, această operație nu poate fi niciodată inversată. Nu vă așteptați ca sterilizarea să vă scape de bolile cu transmitere sexuală.

Prețurile unei astfel de proceduri depind de tipul de anestezie și de materialele utilizare de doctor.

4. Alăptarea – 98% sigur

Aducerea pe lume a unui copil nu înseamnă neapărat numai treziri la trei dimineața și babețici murdare – știm că probabil ai o cunoștință care a rămas însărcinată cu toate că alăpta, dar s-a folosit de acest avantaj corect. Dacă îți alăptezi copilul la fiecare patru ore pe timpul zilei, și la fiecare șase ore noaptea, vei obține una dintre cele mai eficiente metode de contracepție.

Avantaje: Această opțiune este gratuită, nu ai nevoie de un control ginecologic sau de o rețetă de la doctorul de familie.

Dezavantaje: Dacă nu puteți alăpta conform programului descris mai sus, alăptarea nu mai este o formă eficientă de a evita sarcina.

Preț: Această metodă este gratuită.

5. Implantul contraceptiv – 99 %

Cunoscut și sub denumirea de Nexplanon, implantul contraceptiv reprezintă plasarea unei tije flexibile, de dimensiunea unei agrafe, în partea superioară a brațului. Acesta tijă eliberează un progestativ similar cu hormonul natural progesteron. În urma introducerii acestuia, mucusul cervical se va îngroșa, astfel împiedicând spermatozoizii să ajungă la ou.

Avantaje: Implantul contraceptiv durează până la cinci ani, iar dacă între timp te răzgândești și dorești copii, un doctor îl poate scoate.

Dezavantaje: Pentru că procedeul implică hormoni, unele femei ar putea să experimenteze reacții adverse, inclusiv greață, migrene, creșteri bruște în greutate și chisturi ovariene.

Preț: Montarea unui astfel de implant este destul de costisitoare, iar după patru sau cinci ani trebuie să reveniți în cabinetul medicului pentru a-l înlocui.

6. Injecțiile contraceptive – 94% sigur

Milioane de femei apelează la beneficiile unei injecții contraceptive pentru a evita o sarcină nedorită. Cea mai cunoscută dintre acestea este depo-provera, ce presupune injectarea în corp a unei soluții ce conține hormonul progestogen. Acest procedeu trebuie repetat la câteva luni și previne ovulația, deci existența unui ovul iese din ecuație.

Avantaje: Comoditatea de a nu vă aminti la ce oră trebuie să luați pastilele anticoncepționale este de neprețuit. De asemenea, ciclul menstrual o să vină mai rar, în loc de lunar.

Dezavantaje: Pentru a nu exista probleme sau efecte neplăcute, această injecție trebuie efectuată în cabinetul doctorului, așa că trebuie să vă faceți programare la câteva luni. De asemenea, această metodă contraceptivă își va face efectul la o săptămână după efectuarea injecției.

7. Plasturele contraceptiv – 91% sigur

Nicio diferența între aspectul unui plasture obișnuit și unul contraceptiv – ambele sunt plasturi adezivi, subțiri, de culoarea pielii. Însă, plasturele contraceptiv conține o combinație între doi hormoni, exact ca o pilulă contraceptivă. Prin simpla plasare a plasturelui pe abdomen, posterior, braț sau spate, acești hormoni o să fie absorbiți de corp. Nu uitați să-l schimbați în fiecare săptămână.

Avantaje: Dacă nu ești fana pastilelor contraceptive și nu vrei să ai o bătaie de cap în plus, plasturele este varianta lor mai comodă.

Dezavantaje: Pe de altă parte, trebuie să vă aduceți aminte de faptul că plasturele trebuie schimbat periodic – iar dacă nu este, își pierde treptat din eficiență. De asemenea, are nevoie de o săptămână pentru a împiedica o posibilă sarcină. Iar având în vedere că este o metodă contraceptivă ce conține hormoni, unele femei pot experimenta efecte secundare precum greața.

Preț: Atenție – plasturele contraceptiv nu poate să fie achiziționat fără rețetă de la medic. O cutie cu plasturi destui pentru o perioadă de trei luni costă în jur de 38 de euro.

8. Inelul vaginal – 91% sigur

Inelul vaginal este un inel din plastic, subțire și flexibil astfel încât să nu provoace inconfort. Acesta împiedică pătrunderea spermatozoizilor în uter prin îngroșarea mucusului cervical și eliberarea de hormoni.

Avantaje: Nu aveți nevoie de ajutor pentru a folosi această metodă contraceptivă – poți să scoți și să introduci inelul vaginal singură – și nu trebuie să o faci decât o dată pe lună. De asemenea, hormonii din inel pot reduce acneea și durerile menstruale.

Dezavantaje: Trebuie să scoți inelul la timp, sau nu va mai fi la fel de eficient – dacă nu înlocuiești inelul în primele cinci zile ale ciclului menstrual, este nevoie de încă o săptămână ca să devina eficient. La fel ca majoritatea metodelor de contracepție pe bază de hormoni, efectele secundare pot exista la unele paciente.

Preț: Inelul vaginal poate să fie găsit pe rafturile farmaciilor din România la prețul de 50 de lei (aproximativ 210 de lei moldovenești).

9. Prezervativele – 85% sigur

O metodă de contracepție tradițională – și probabil cea mai folosită – prezervativele sunt făcute în mod obișnuit din latex, dar mai există și cele din plastic. Acestea opresc eliberarea spermei în vagin și previn atât bolile, cât și infecțiile transmise pe cale sexuală, deoarece limitează contactul între ambii parteneri.

Avantaje: Această metodă este ieftină, convenabilă, iar în urma folosirii ei nu există efecte secundare (desigur, dacă nu ești cum alergic la unul dintre ingrediente). De asemenea, dacă folosirea prezervativelor este combinată cu o altă metodă de contracepție, precum pilula sau injecția, eficacitatea crește.

Dezavantaje: Prezervativele se pot rupe fără să-ți dai seama, așa că oferă importanță și atenție acestui aspect. În plus, trebuie să le ai mereu la îndemână.

Preț: Probabil că prezervativele reprezintă cea mai ieftină metodă de contracepție.

10. Metoda retragerii – 78% sigur

Cunoscută și ca „coitus interruptus’, aceasta este una dintre metodele contraceptive ineficiente. Principalul vinovat de această lipsă de siguranță este lichidul pre-ejaculator, ce conține la rândul său spermatozoizi, ce poate duce la apariția unei sarcini nedorite.

Avantaje: Dacă folosești această metodă alături de alta, spre exemplu pilule contraceptive, gradul de eficacitate va crește.

Dezavantaje: Există o marjă de eroare în ceea ce privește metoda retragerii, deoarece este posibil ca retragerea să nu se facă la momentul potrivit.

Preț: Această este altă metodă contraceptivă care nu costă nici măcar un ban.

SURSA