Există mai multe opțiuni pentru terapia de cuplu, însă niciuna nu poate fi considerată cea mai bună sau cea mai eficientă, explică psihologa. Necesitățile fiecărui cuplu, alegerea personală și relația acestuia cu psihoterapeutul va dicta tehnica terapeutică aleasă.

Printre modelele de terapie de cuplu se numără terapia comportamentală, modelul cognitiv, modelul psihoanalitic, terapie integrativă, terapie de grup.

Terapie cognitiv comportamentală

Acest tip de psihoterapie subliniază schimbarea atitudinii și a comportamentului negativ. Abordarea cognitivă educă și mărește starea de conștientă asupra percepțiilor, comunicării și aptitudinii de a rezolva problemele în cuplu. Relațiile în cuplu sunt îmbunătățite mărind schimburile pozitive și scăzând frecvența interacțiunilor negative. Acest model se axează pe recompensarea comportamentului pozitiv.

Terapie psihanalitică

Modelul psihanalitic este bazat pe conceperea unui sistem reciproc de sentimente conștiente sau inconștiente rezultate din experiențele familiale ale fiecăruia dintre parteneri. Starea de conflict în cuplu se naște din așteptările infantile nerealizate, pe care unul sau ambii parteneri speră că celălalt le va duce la îndeplinire.

Psihoterapie psihodinamică

Acest model se bazează pe faptul că trecutul format din experiențele din copilărie și conflictele subconștiente stă la baza problemelor ce persistă la maturitate: de obicei stima de sine scăzută, anxietate, sentimentul de incomplet. Psihoterapia psihodinamică este un tratament de termen lung.

Psihoterapie interpersonală

Acest tip de terapie se bazează pe teoria, conform căreia, problemele pe care le avem în prezent se datorează unui comportament de neadaptare, cauzat de relațiile interpersonale precedente.

Terapie de familie

Implică prezența mai multor membri din familie la ședințele de psihoterapie, pentru a ajuta la rezolvarea conflictelor și la îmbunătățirea interacțiunii. Acest model are la baza premisa că o familie este un sistem și, dacă un rol în familie se shimbă, toate celelalte sunt afectate și prin urmare trebuie să-și schimbe comportamentul.

Terapie focalizată și individualizată

Terapeutul se concentrează pe psihoterapia individuală a partenerului afectat și încearcă reconstrucția cuplului, celălalt partener fiind în egală măsură inclus în programul psihoterapeutic.

Terapie de grup

Tratamentul include discuții, analize și schimbări în cadrul unor grupuri de cupluri disfuncționale. În general acest tip de terapie urmează după câteva ședințe de psihoterapie individuală. Apoi fiecare cuplu este evaluat în privința calității relațiilor afective și a motivațiilor partenerilor. Cuplurile nu se cunosc dinainte și sunt antrenate într-un joc de situații și comportamente specifice, având și moderatori, constituiți dintr-o pereche de terapeuți.

Autor: dr. în psihologie Aurelia Balan.

Vezi și: „Dragostea înseamnă libertate”. 9 probleme frecvente ale cuplurilor moderne, explicate de Aurelia Balan