Este știut deja că fericirea e un parcurs, o alegere, fericirea este atitudine. Anume de la atitudinea cu care-ți asumi să reacționezi la tot ce se întâmplă în viața de zi cu zi, pornește maturitatea, liniștea și puterea de a-ți construi o viață fericită. Tot mai multe voci vorbesc despre calitatea vieții, dar pentru majoritatea pare a fi foarte dificil, mai ales când nu știi cu ce să începi.

Iată câteva deprinderi pe care să le însușeșți și să le aplici în conduita personală:

Nu te preocupa de ceea ce va spune lumea. Nu te strădui să placi tuturor sau să fii un om perfect pentru toți. Cei din jur mereu vor găsi un motiv pentru care să te bârfească, indiferent cât de măreț, binefăcător și de folos este ceea ce faci. În lumea noastră sunt mulți cei care au valori și puncte de vedere diferite asupra vieții, deci niciodată nu vei putea să placi tuturor, în schimb foarte ușor te poți pierde pe sine și depersonaliza. Nu îți irosi energia și timpul cu cei care nu rezonează cu tine și nu te pot aprecia, concentrează-te pe „oamenii tăi”.

Nu bârfi. Nu vrei să fii pe buzele tuturor, respectă principiul: ce ție nu îți place, altuia nu-i face. Bârfa e un parazit extrem de periculos, iar societatea noastră, din nefericire, a dezvoltat o adevărată adicție pentru aceasta. Găsește puterea să decizi pentru tine că viața nimănui nu te interesează, pentru că ai doar 24 ore în zi pentru a te îngriji de propria-ți existență.

Gândește-te întâi de toate la tine. Dragostea de sine este izvorul care alimentează încrederea în sine, creația și crește personalitatea. Prin dragostea de sine manifești respect față de corp și necesitățile personale. Este grija pentru sănătate, alimentație corectă, echilibru între minte, trup și suflet și desigur, creșterea emoțională și dezvoltarea spirituală. Nu uita că singurul om cu care ai de trăit o viață, ești tu.

Ai grijă de tine. Mulțumește pentru ceea ce îți oferă viața. Este foarte important să mulțumești nu doar pentru ceea ce te bucură, dar și pentru dificultăți, fiindcă anume acestea te-au propulsat spre a crește. Sentimentul de mulțumire te apară de depresie și stări negative, iar bucuria care vine din lucrurile mărunte, îți construiește un fundament solid pe care să-ți poți construi fericirea.

Dezvoltarea personală. Oamenii fericiți își investesc timpul și banii în creșterea personală. Acumulează noi experiențe și cunoștințe și nu bunuri materiale. Interesul pentru viață oferă energie, influențează pozitiv gândirea și îi oferă sens și înțelegere. Nu îi lăsa pe alții să te influențeze negativ. Doar de tine depinde ecologia prin care filtrezi ce și cine îți intră în viață .

Unii oameni, poate chiar foarte dragi, pot fi extrem de toxici, văd totul în culori sumbre, stagnează în starea confortabilă de victimă și intoxifică existența celor din jur. Nu are rost să-ți invadezi mintea cu acest fel de suferințe continui. Ce poți face cel mai bun pentru asemenea oameni este să le recomanzi un specialist calificat care să îi ajute să-și depășească condiția.

Trăiește în prezent. Nu amâna pentru mai târziu, nu te gândi că te vei bucura de fericire atunci când vei dobândi ceva anume. Lasă trecutul trecutului și începe să trăieșți azi, aici, acum. Ieși din regimul de așteptare. Oamenii fericiți nu așteaptă să se bucure de viață de luni, de la anul sau după ce iese Mercur din mersul retrograd.

Învață să spui NU. Cei fericiți știu a spune „Nu”. Atunci când accepți mereu tot ce îți propune, șansele de nefericire cauzate de neliniște sunt foarte aproape.

Autor: dr. în psihologie, Aurelia Balan

Vezi și: 6 lucruri pe care să nu le povestești nimănui, potrivit Aureliei Balan

Distribuie articolul: