În acest articol un instalator, de pe blogdeinstalatii.ro, explică care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi dacă vrei să știi cum aerisești caloriferul. Citește mai departe dacă ai caloriferul rece jos sau sus și ca să afli cum faci aerisirea caloriferului fără aerisitor.

Câteva întrebări la care răspunde acest articol: Robinet de aerisire calorifere

  • De ce nu se încălzesc caloriferele până jos?
  • Cum se aerisește un calorifer?
  • De ce nu se încălzesc caloriferele?
  • De ce fac zgomot caloriferele ?
  • Cum fac aerisirea la un calorie de fontă vechi?

Trebuie să te asiguri înainte de toate că la caloriferul tău este montat un robinet de aerisire. Un model comun de robinet de aerisire este cel din poză.

Principalul avantaj la robinetul de aerisire cu rozeta este faptul că permite aerisirea caloriferelor fără să fie necesară o cheie specială de aerisire. Rozeta lui se rotește până iese aerul și apoi se închide. Caloriferele vor fi astfel aerisite.

În calorifer circulă apa prin țevi și împreună cu ea sunt antrenate și bule de aer. Acestea se ridică în partea de sus a caloriferului și produc un dezavantaj pentru că transferul termic de la apă la calorifer nu se mai face cu un randament bun.

O să-ți dai seama că ai aer în calorifere dacă “caloriferele nu încălzesc” sau dacă “caloriferele bolborosesc”.

Alte cauze posibile: nu toate problemele de încălzire se rezolvă cu aerisirea caloriferelor. Pot fi alte cauze cum ar fi țevi înfundate (turul sau returul), calorifer înfundat, sau echilibrarea instalației.

Cum se aerisesc caloriferele?

  1. Ca să faci corect aerisirea caloriferelor, oprește centrală termică dacă este pornită acum. Oprește și robineții de la calorifer, atât robinetul de tur cât și robinetul de retur.
  2. Înarmează-te cu o cheie de aerisit calorifere sau o șurubelniță, un castron sau borcan și o cârpă.
  3. Începe aerisirea de la cel mai apropiat calorifer de centrală și continuă cu următoarele. Rotește spre stânga șurubul aerisitorului cu cheia sau șurubelniță. Va ieși aer sau aer cu apă la început, și poți lăsa să curgă vreo 10 secunde până curge doar apă. De asta trebuie să ai castronul sau borcanul, ca să strângi apa ce curge și să fii atent să nu murdărești pereții.
  4. Poți ajuta aerul să iasă din calorifer mai ușor, deschide puțin robinetul de retur. Așa apa intră prin partea de jos în calorifer și împinge aerul să iasă în sus și afară.
  5. Închide aerisitorul rotindu-l spre dreapta. Apoi deschide robineții de tur și retur.
  6. Mută-te la următorul calorifer și repeta pașii 3, 4, 5. Este bine sa începi de la primul calorifer şi sa continui în ordine cu celelalte. Aşa va fi uşor să ştii care au fost aerisite şi care nu.
  7. În timp ce scoţi apa din calorifere, presiunea în instalaţie scade. Poţi vedea la manometrul centralei dacă presiunea variază mult. Dacă presiunea centralei termice pe gaz scade sub 0,8 bar, va trebui sa deschizi robinetul de umplere al centralei ca sa încarci instalaţia.

La centrala pe gaz, presiunea în instalaţie trebuie sa fie de 1,4 – 1,5 bar în staţionare, iar când funcţionează sa nu depaşească 2,5 bar.

Cum să am un calorifer mai eficient?

– Aerisește caloriferul. Dacă caloriferul nu se încălzește complet sau se aud zgomote din el, este foarte probabil să aibă nevoie de aerisire.

– Folosește folie de aluminiu. O metodă folosită demult în țări precum Danemarca sau Suedia, este de a pune folie de aluminiu în spatele caloriferelor. Așa se reduc pierderile de căldură prin perete.

– Nu acoperi caloriferul. Perdelele sau draperiile pot bloca căldura degajată de calorifere. O mare parte din căldură este transferată prin convecție, deci aerul trebuie să circule prin calorifer pentru a se încălzi. Alte obiecte precum piese de mobilă sau glafuri nu trebuie așezate la mai puțin de 10 cm .

Cum aerisesc un calorifer care nu are aerisitor

Ca să aerisești un calorifer care nu are aerisitor, cum pot fi unele cazuri de calorifere din fontă la blocurile vechi, trebuie să opreşti mai întâi centrala. Ia o cârpă pe care o înfășori în jurul piuliței olandeze.

Rolul cârpei este de a colecta apa care curge pe care să o direcționeze în jos, într-un lighean sau castron. Slăbești piuliță cu atenție și depărtezi robinetul de calorifer ca să aibă loc aerul să iese.

După ce termini refaci presiune din instalație acționând robinetul de încărcare aflat sub centrală termică.

Aerisitor automat de calorifer

În funcție de ce tip de calorifer ai, poți folosi un aerisitor automat care să facă aerisirea fără intervenția ta. Se mai numește și dezăerator automat.

Aerisitorul automat de coloană lasă aerul să iasă treptat și nu afectează eficiența caloriferelor sau ale centralei. Nu uita că ai nevoie de un aerisitor la fiecare calorifer.

Dacă nu te descurci sau nu ştii cum aeriseşti caloriferul, suni un prieten. Un prieten instalator 🙂.  Sau pe cineva care a mai făcut acest lucru.

O curiozitate despre aerisire

Mai exact despre cuvântul aerisirea. Acesta este un palindrom, adică un cuvânt care citit de la stânga la dreapta, sau de la dreapta la stânga, rămâne neschimbat.

Vezi un exemplu de aerisire în video de mai jos:

Sursa: blogdeinstalatii.ro