S-ar putea să-ți dai seama, la un moment dat, că sportul și alimentația sănătoasă nu te ajută nici într-un fel să slăbești. Și dacă vei merge să-ți faci niște investigații, este foarte posibil să descoperi că de vină se fac hormonii. Femeile trec prin tot felul de fluctuații legate de sistemul lor hormonale la orice vârstă, iar metabolismul este primul care are de suferit. Foamea, fluctuațiile legate de greutate și viteza metabolismului sunt legate direct de hormonii din corpul femeii. Studiind atent fiecare din acești hormoni, s-ar putea să găsești unde se ascunde problema.

Hormonii tiroidieni. Hipofuncția tiroidiană ar putea cauza acumularea în greutate. Simptomele tipice pentru hipofuncționarea glandei tiroide sunt: oboseala, sensibilitatea sporită față de frig, acumularea în greutate, piele uscată și constipație.

Estrogenul. Este un hormon sexual feminin, însă se întâlnește și în organismul bărbaților, răspunzând de numărul de spermatozoizi din spermă. La femei, în timpul menopauzei, secreția de estrogen scade simțitor, ducând la acumularea în greutate în special în zona burții.

Progesteronul sau luteina. Secreția scăzută a acestuia apare de asemenea în perioada menopauzei. Un nivel scăzut de progesteron înseamnă acumularea în greutate, cauzată de acumulările de apă în corp.

foto: womenshealth.gov

foto: womenshealth.gov

Testosteronul. Unele femei suportă, uneori, și anumite dereglări hormonale, legate de sindromul ovarului polichistic. Acest sindrom presupune un nivel ridicat de testosteron în organismul femeii, dereglări ale ciclului menstrual, apariția firelor de păr pe față, acnee și sterilitate.

Testosteronul este hormonul care răspunde de masa musculară a femeii. Scăderea nivelului acestui hormon în timpul menopauzei cauzează scăderea vitezei metabolismului și depunerea de kilograme.

Insulina. Secretat de pancreas, acest hormon reglează depozitele de grăsimi și de glucide din organism. Un nivel sporit de insulină înseamnă și o acumulare sporită de kilograme.

Cortizolul. Numit și „hormonul stresului”, cortizolul este secretat de glanda corticosuprarenală. Un nivel sporit de stres și cortizol (automat) cauzează apetit sporit și, evident, depunerea de grăsimi. Stresul și insuficiența de somn sunt două cauze majore ale unui nivel sporit de cortizol în sânge și, automat, de acumulare a kilogramelor în plus.

Trebuie să menționăm că fluctuațiile hormonale din organismul femeii trebuie să fie diagnosticate la primele manifestări ale lor. Normalizarea nivelului acestor hormoni poate avea loc prin schimbarea modului de viață și administrarea anumitor preparate sau hormoni artificiali. Dacă ați observat anumite schimbări hormonale în organism, anunțați medicul și efectuați toate analizele necesare pentru a identifica hormonul care vă cauzează probleme, inclusiv de greutate.

Sursa

Distribuie articolul: