Vedetele acestei perioade din an sunt, fără pic de îndoială, cireșele! Direct de pe copac, procurate de la piață sau în diverse copturi, cireșele aduc nu doar un plus de culoare, ci și un gust dulce-amărui și o aromă inconfundabilă. Deci, mergi la piață, ia o găleată de cireșe și apucă-te de gătit! 1. Cotlet de porc înecat în sos de cireșe – poate fi servit ca fel principal, este ușor de gătit și rapid de preparat. Pentru preparare e nevoie de 15 minute, iar la foc mâncarea va petrece încă o jumătate de oră.

Ingrediente: 4 felii de cotlet de porc, circa 400 grame cireșe, 500 ml vin roșu dulce-parfumat, o jumătate de ceașcă de oțet, 1 lingură boabe de muștar, 1 frunză de dafin, 1 lingură de zahăr, Sare, 10 boabe de piper, 1 lingură de amidon.

 

Preparare:
Scoate sâmburii cireșelor și apoi pune-le la fiert pe un foc mic împreună cu vinul, oțetul și lingura de zahăr. Când a început să dea în clocot, adaugă frunza de dafin și boabele de muștar și piper. Între timp, pune tigaia grătar la încins și prăjește bine pe ambele părți cotletele. Când sunt gata, presară-le cu puțină sare grunjoasă.

Când sosul a scăzut o treime adaugă amidonul, amestecat inițial bine cu o lingură de apă, apoi cu puțin sos fierbinte. Mestecă bine cu lingura de lemn și lasă să dea câteva clocote, mai apoi așează în sos grătarele de porc și lasă să mai fiarbă două minute.

2. Plăcintă cu cireșe sau vărzare, cum i se mai zice la noi. Poate fi preparată complet, sau cu ajutorul aluatului dulce congelat pe care îl găsim în comerț.

Ingrediente aluat: 300 g făină, 2 linguri zahăr sau după gust, 1 jumătate de linguriță sare, 150 g unt rece tăiat în bucățele, 50 g untură, 6-7 linguri de apă rece.

Umplutura: 800 g cireșe, fără sâmburi, 4 linguri de amidon, 100 g zahăr, sau după gust, 1 jumătate de linguriță de sare, 1 lingură de zeamă de lămâie, 1 jumătate de fiolă esență de migdale, 1 lingură unt tăiat în bucățele.

Mod de preparare:
Se amestecă făina, sarea, zahărul, apoi se adaugă untul tăiat bucățele, untură și apa rece. Nu se frământă mult, doar cât se adună ingredientele. Se lasă la rece cel puțin 30 minute. Între timp se scot sâmburii cireșelor și apoi se amestecă cu amidon, zahăr, sare, zeamă lămâie, esența de migdale.

Aluatul se împarte în 2 părți egale, prima foaie se pune în tavă și se bagă la frigider pentru 10 minute, apoi se adaugă cireșele și câteva bucățele de unt, se acoperă cu a 2-a foaie și iar se dă la rece. Am făcut niște orificii ca plăcinta să poată „respira”, am adunat bine marginile și le-am presat cu furculița. Am uns cu ou bătut și am presărat cu zahăr tos. Dacă aveți zahăr colorat, plăcinta va fi mai „veselă”. La cuptor va sta la foc mediu timp de 20-25 de minute. Se lasă în tavă să se răcească.

3. Ștrudel cu cireșe – un desert adorat de copii, nu foarte caloric și rapid de gătit, cam 10-15 minute. La cuptor va sta circa 25 de minute.

Ingrediente: 100 g unt topit, 1 ou, 4 linguri cu zahăr, 100 ml lapte, un praf de sare, drojdie cât o nucă, esența de vanilie, 250-300 g făină, zahăr vanilat.

Pentru umplutură: 1 kg cireșe sau vișine, 3 linguri griș, o cană zahăr, o cană apă.

 

Preparare: Într-un bol amestecăm bine drojdia cu zahărul apoi adăugăm laptele, oul, esența, sărea, 50 g unt topit și făină. Frământăm bine aluatul și îl lăsăm la dospit într-un loc cald, fără curenți de aer rece. După ce aluatul și-a dublat volumul, îl punem pe masă de lucru și îl întindem într-o foaie pe care o vom unge cu restul de unt topit. Rulăm apoi foaia, o punem în folie alimentară și o dăm la frigider până pregătim umplutura.

Spălam cireșele, le rupem codițele și le scoatem sâmburii. Punem pe foc un vas cu o cană apă și o cană zahăr și lăsăm să fiarbă până se face un sirop mai gros. Adăugăm cireșele și lăsăm să mai dea două trei clocote. Lăsăm cireșele să se răcească în sirop, după care le scurgem bine și le amestecăm cu grișul. Acesta va absorbi excesul de zeamă.

Scoatem aluatul de la frigider și îl frământăm bine. Putem întinde apoi o foaie mai mare sau două mai mici pe care le umplem cu cireșe și le rulăm. Le putem unge cu ou și presară cu zahăr tos vanilat. Punem ruladele într-o tavă unsă cu ulei și tapetata cu făină, apoi le dăm la cuptor pentru 30-35 minute. Se poate servi ștrudelul cald sau rece, pudrat cu zahăr farin.

4. Prăjitură cu cireșe – este perfectă pentru micul dejun, se va prepara ușor și nu-ți va lua mult timp, cam 30-40 de minute în total.

Ingrediente: Câte o cană de 250 ml de: ulei, zahăr, făină albă, 7 ouă, 1 praf de copt mare sau 2 mici, 1 lămâie, 3 zahăr vanilat, 1 praf de sare, Cireșe 700 g, 100 g zahăr.

Preparare: Cireșele se curăță de sâmburi și se țin în zahăr cel puțin 3 ore, se scurg în strecurătoare (siropul rămas se folosește la un suc!). Separăm ouăle: albușurile se bat cu praful de sare până ajung spumă tare, iar gălbenușurile se amestecă împreună cu uleiul. După care alternăm zahărul, lămâia, care se rade coaja, iar cu sucul de lămâie stingem praful de copt. Înglobăm tot: punem zahărul vanilat, spuma de albușuri, apoi făina cernută, câte puțin, amestecând ușor de jos în sus până se încorporează total.

Pregătim tava punând hârtie de copt, turnăm aluatul, apoi punem cireșele. Coacem prăjitura în cuptorul preîncălzit la 180 grade Celsius pentru 20-30 de minute, testăm cu scobitoarea și când este coaptă o scoatem la răcit, apoi pudrăm cu zahăr farin.

5. Salată de cireșe – ușor, sănătos și savuros! Perfectă pentru diete deoarece este foarte puțin calorică și nu balonează.

Ingrediente: 2 căni cu cireșe proaspete; 1 castravete de mărime medie, tăiat cubulețe; o cană cu ridichi roșii, tăiate cubulețe; 3 linguri de oțet din vin alb; 2 linguri de oțet balsamic; o jumătate de lingură de ulei de susan; o lingură și jumătate de semințe de susan prăjite; piper, ghimbir și sare după gust

Mod de preparare: Legumele și cireșele se țin timp de un minut în apă sărată rece. Se clătesc. Se amestecă cu celelalte ingrediente și se lasă cel puțin o oră la congelator. Cantitățile sus-numite sunt pentru patru porții.

P.S.: În loc de cireșe puteți folosi și alte fructe de sezon – vișine, caise, căpșune, etc.

Selecție: petitchef.ro,  CSID.ro, blogspot.com

 

Distribuie articolul: