Nimic nu poate fi mai sfânt decât o gravidă care știe că poartă în interiorul său un bebeluș sănătos, care de-abia așteaptă să vină pe lume. Dar atunci când pronunțăm expresia „copil sănătos”, însă, ne referim de fiecare dată la comportamentul mamei până și în timpul sarcinii. În cadrul ultimului Workshop organizat de proiectul „Sănătate. Educație. Familie”, medicul de familie, terapeutul, neurologul și directorul medical „Medpark”, Olga Șchiopu, a dezvăluit cei mai importanți pași în pregătirea unei sarcini sănătoase și a numit investigațiile pe care trebuie să le facă o mămică, imediat de cum a aflat că este însărcinată.

foto: arhiva personală

foto: arhiva personală

Nu există mămică, în lume, care să nu-și dorească un copil sănătos. Dar acesta este un efort, pentru că cea mai mare fericire vine atunci când copilul este sănătos. Recomandările unui medic de familie coincid foarte mult cu cele ale unui medic ginecolog. Dacă lucrăm corect și cot la cot, atunci o gravidă este scopul serviciului nostru. Prin ce modalități pregătim o sarcină sănătoasă?

1. Efectuarea unui examen medical. Până a planifica sarcina, ar fi corect ca anume în cuplu să facem un examen medical. Ce presupune acesta? O evaluare a stării de sănătate. Este posibil ca cineva din părinți să posede boli cronice, acutizări ale acestor boli sau niște situații care ar putea aduce, în sfârșit, la o boală. Consultul ar putea evalua acest lucru. Se fac niște teste foarte simple: se discută în cuplu sau aparte despre anumite riscuri, în special genetice. Ne-ar interesa mai mult diabetul zaharat sau bolile cromozomiale, genetice. Părinții ar putea avea probleme și cu organele interne. Pe de altă parte, atunci când deja discutăm în cuplu, vedem dacă aceste riscuri s-ar întâlni împreună: atât la mamă, cât și la tată. Pe de altă parte, evaluăm și niște lucruri foarte simple, cum ar fi recomandările în ceea ce privește stilul de viață. Dacă persoana prezintă riscuri de a dezvolta o anumită boală, atunci aceste recomandări sunt foarte binevenite. Verificăm și dacă se practică fumatul. În Moldova se fumează atât de mult și mai ales în locurile publice! Fumatul, chiar și cel pasiv, poate afecta foarte mult o femeie care se pregătește să devină mămică sau deja este însărcinată.

2. Administrarea dozei de acid folic. Mămicile care au fost însărcinate, au urmat această recomandare. Noi indicăm administrarea de acid folic până la concepția copilului (cu 2-3 luni înainte) sau dacă deja a survenit sarcina, începem să administrăm acidul folic. Se adminstrează o doză profilactică de 400 µg doar o dată pe zi, până la 12 săptămâni. Ce face acest acid folic? Este o vitamină care reduce foarte mult riscul apariției aberațiilor cromozomiale, care pot apărea chiar și de la un cuplu absolut sănătos sau este supranumit factor de risc de la radiația solară, cea ionizată, factori de risc din mediul înconjurător sau administrarea medicamentelor, care ar fi de asemenea un factor foarte important, pentru că dacă viitoarea mămică are o maladie care prevede administrarea permanentă a acestor medicamente, trebuie să evaluăm riscul.

3. Efectuarea unui control stomatologic. E demonstrat: caria dentară este o maladie infecțioasă care ar putea fi un factor de risc pentru copil și anume prin propagarea infecției prin căile sangvine, până la copil. O cavitate bucală sănătoasă ar fi următorul pas pentru viitoarea mămică.

4. Evidența ciclului menstrual. Este mai întâi un criteriu pentru stabilirea perioadei optime pentru a rămâne însărcinată. Atunci când se face o evaluare a acestui ciclu, femeia trebuie să cunoască perioada aproximativă a ciclului său menstrual. În medie, acesta durează 28-35 de zile (de la prima zi a menstruației și până la următoarea menstruație). Pe lângă această evidență a ciclului menstrual, putem stabili mai ușor și care va fi data nașterii.

5. Adoptarea unui regim de viață sănătos. Viitoarea mămică trebuie să se alimenteze sănătos, să abandoneze fumatul, inclusiv cel pasiv, să facă sport, să evite administrarea de durată a medicamentelor. Ne referim tot aici la vaccinări și la unele investigații care ar putea pune în pericol sănătatea copilului.

foto: locallyhealthy.co.uk

foto: locallyhealthy.co.uk

Corect ar fi ca doamna însărcinată să stea la evidența medicului de familie și a medicului ginecolog. Această evidență se recomandă până la 12 săptămâni: termen în care putem evalua corect gravida: putem evalua riscurile, putem face recomandări sau anumite testări”, a comunicat Olga Șchiopu, în cadrul Workshop-ului.

Ce examinări va face o femeie căreia deja i-a fost stabilită sarcina? Consultația simplă la medicul ginecolog și la medicul de familie presupune:

 • Măsurarea tensiunii arteriale;
 • Măsurarea greutății;
 • Recoltarea analizelor de sânge;
 • Dublul test sau triplul test (în cazul riscurilor unor maladii cromozomiale);
 • Testul de toleranță la glucoză;
 • Screening-ul patologiei glandei tiroide (foarte frecvent întâlnită la noi, deoarece suntem o zonă endemică, cu deficit de iod);
 • Teste pentru depistarea infecțiilor.

Fiecare gravidă este individuală și poate prezenta riscuri proprii. Totuși, care sunt cele mai urmărite semne ale unei gravide?

 • Crampele;
 • Sângerările sau alte scurgeri vaginale;
 • Durerile abdominale și mai ales cele care se propagă în vagin;
 • Durerile de cap;
 • Tulburările de vedere;
 • Febra;
 • Edemele;
 • Alte stări specifice, care pot apărea.

Distribuie articolul: