Te-ai întrebat vreodată care este rețeta succesului într-o relație? De ce unele cupluri reușesc să găsească armonia și echilibrul care le oferă confortul emoțional, iar altele eșuiază. S-ar părea că în spatele acestor povești se ascunde o filozofie complicată de relaționare, însă Institutul de Cercetare a Relațiilor de la Gottman spune că legăturile emoționale și cele intime în cuplu sunt create din zeci de conexiuni și momente foarte obișnuite și lumești. Iată câteva de care să ții cont.

  1. DESCOPERIREA CONTINUĂ A PRTENERULUI

Niciodată nu poți cunoaște la perfecție o altă persoană, indiferent de cât timp ați petrecut împreună. Întotdeauna va exista ceva ce nu știi despre ea. O modalitate bună de a-ți cunoaște partenerul este adresându-i întrebări profunde. Iată câteva din ele:

  • Care a fost momentul cel mai fericit / cel mai trist / cel mai înfricoșător al copilăriei tale?
  • Unde ai fi fost și ce ai fi făcut dacă nu m-ai fi întâlnit?
  • De ce crezi ceea ce crezi?
  • Cine a avut cea mai mare influență asupra vieții tale?
  • Care sunt obiectivele personale pentru acest an și cum pot să te ajut să le atingi?
  • Cum pot fi partener mai bun pentru tine?
  1. ÎMPĂRTĂȘIREA LUCRURILOR INTIME

Invită-ți partenerul să învețe despre aspectele tale personale. Informațiile intime împărtășite împreună cu a doua jumătate pot include “secrete comune, ritualuri interpersonale, informații corporale, conștientizarea vulnerabilității personale și memoria partajată a situațiilor jenante”.

Partenerii profund conectați împărtășesc unul altuia modalități speciale de a se atinge reciproc, care transmit semne sau oferă plăcere celuilalt. Glumele interne, numele și apelativele jucăușe sunt modalități prin care cuplurile se conectează reciproc la un nivel intim mai avansat.

  1. INTERACȚIONAREA POZITIVĂ

Comunicarea este un drum important care are două sensuri. Respectiv două părți importante ale interacțiunii zilnice de cuplu sunt: ascultarea și joaca. Ascultarea este un dar pe care îl oferi partenerului, arătându-i că ești dechisă să-i auzi cuvintele și să simți emoția din spatele acestora. Joaca este o alegere pe care o faceți pentru a vă distra cu partenerul.

Atât ascultarea cât și joaca contribuie la legarea cuplurilor. Imaginează-ți cum e să fii auzită și înțeleasă, și în același timp să primești satisfacție distrându-te și interacționând cu partenerul. Cu siguranță te-ai simți fericită, iubită și sprijinită.

Ascultarea activă este o artă pierdută. În loc să oferi partenerului jumătate din atenția ta, alege să asculți cu atenție ceea ce spune el. Tratează-l cu compasiunea pe care o meriți și o vrei în schimb.

Cuplurile bine conectate împărtășesc bucuria cât mai des posibil cu partenerul. Într-un studiu al relației de sănătate și longevitate realizat de către Institutul de Cercetare Relații Gottman, cercetătorii au descoperit că folosirea umorului sau a afecțiunii în timpul conflictului a fost esențială pentru sănătatea relației.

  1. FILOSOFIA COMUNĂ

Împărtășirea acelorași perspective asupra vieții este un punct semnificativ al unei relații sănătoase. Tu și partenerul tău aveți o viziune comună despre ceea ce este important pentru voi. Când le vorbești altora despre relația ta, vorbești în termeni de idei, valori, scopuri, mai degrabă decât despre trăsăturile personale ale voastre.

Cuplurile profund conectate știu că fiecare persoană este capabilă să se schimbe de-a lungul vieții. Ce rareori se schimbă la o persoană sunt convingerile lor fundamentale. Cuplurile profund conectate împărtășesc aceleași credințe și valori, ceea ce sporește profunzimea relației.

  1. ANGAJAMENTE FERME

Încrederea este unul dintre cei mai importanți factori pentru cuplurile profund legate. Partenerii conectați au ocazia să demonstreze soțului/soției că își vor proteja sentimentele. Această demonstrare a încrederii adâncește angajamentul față de celălalt.

Trădarea nu este în dicționarul unei relații sănătoase. Fiecare partener protejează limitele celeilalte persoane. Prin păstrarea detaliilor intime ale partenerului lor, aceștia demonstrează că pot fi de încredere.

Încrederea nu este întotdeauna despre monogamie. Cuplurile bine conectate își arată grija față de inima partenerului lor prin faptul că se abțin de la a acorda o atenție deosebită unei persoane pe care partenerul lor o poate vedea drept un rival.

Distribuie articolul: