O echipă formată din opt aventurieri, printre care cinci moldoveni, a pornit pe o barcă din oțel și cu inimii fierbinți să cucerească Atlanticul de Nord. Expediția lor a început din Rekjavik, Islanda, pe 15 iunie.

Și-au propus ca, în două săptămâni, să ajungă în Illusaat, Groenlanda. În marea aventură de mii de mile maritime au parte de multă apă, ghețari, balene, urși albi și de cele mai uimitoare priveliști pe care le are planeta.

Unul dintre aventurieri, dar și cel care a inițiat această expediție, Anatol Untură, a venit cu detalii despre marea călătorie pe pagina sa de Facebook, rubrică intitulată „jurnalul de bord”.

Ziua întâi

„Suntem la 40 de mile nautice de Islanda, la orizont se văd acoperișurile radarelor militare, iar în ochii aventurierilor noștri, în sfârșit, apare frica și conștientizarea deciziilor neinspirate luate… Până în extremitatea sudică a Groenlandei, prima noastră destinație, mai avem 600 de nm și șase sticle de rom”, așa au început prima zi cei mai neînfricați aventurieri.

 

Ziua a doua

„Suntem la 200 de mile nautice de Reykjavik, Islanda. Noaptea a fost grea – aproape ca viața în Moldova. Vântul s-a întețit până la 20 de noduri… Valurile înalte și rele ca cursul la dolar, ridicau barca în slăvi și apoi o înfundau în abisurile mării de îți trecea toată viața prin fața ochilor…”, astfel a trecut și a doua zi a expediției.

 

„Doctorul Mihai a operat în condiții extreme toată noaptea salata de ieri, iar Igor, supranumit așa după abilitatea de a ține barca drept ca autopilotul, s-a bătut dârz cu vântul și supa de linte care își făcea loc printre dinți la fiecare val. Domnul profesor Oleg,  ca un înțelept bătrân, doar surâdea printre fumurile de țigară, iar pe Mihai, supranumit al II-lea, nu l-a prea văzut nimeni pe barcă. Credeam că a coborât undeva la o răscruce, dar nu – el are dormitor privat…”.

Ziua a treia

„Soare, vânt slab, valuri mici și încă 370 de mile nautice până la primul pământ – Christianssund, Groenlanda! Un lucru straniu sunt pescărușii – la orice depărtare de mal ei sunt prezenți. Mereu în urma noastră, strigând și cerând de mâncare… În schimb, am văzut deja jeturi de apă de la balene, le-am văzut și pe radar, semn că sunt tot mai aproape curenții arctici. Cam în două zile temperatura va scădea sub zero și vor apărea iceberg-uri plutitori”, a scris el.

 

Ziua a patra

„Noaptea a trecut fără incidente, dacă e să nu-l luam în considerare pe Domn Doctor care de la un vis mai picant sau de la un val mai înalt – a căzut din patul supraetajat. Suntem la 250 de mile nautice de strâmtoarea Christianssund – prima noastră destinație. Meteorologii de pe mal spun că strâmtoarea e blocată de gheață, dar cine îi crede? Noi până nu vedem cu ochii proprii, nu ne lăsăm. Sper mâine spre seară să vedem deja fiordurile Groenlandei. Marea e liniștită și dreaptă ca circumvoluțiunile politicienilor, iar echipajul vesel și… sătul. Au început să apară ghețari plutitori și balene printre ei”, se arată în „jurnalul de bord”.

În partea zi temperaturile erau la nivelul de zero grade. Aventurierul a scris că acestea sunt resimțite ca –10. În zilele următoare, se așteaptă la –10 grade în termometre, resimțite ca –20, „cu vântul și apa la pachet”.

Anatol Untură a scris că în primele zile nu vor avea parte de internet, doar de conexiune prin satelit, datorită căreia sunt publicate postările de mai sus.

Echipa din expediție este formată din opt persoane din trei țări – România, Moldova și Rusia. Doar o parte din ei au experiență pe mare. Cei opt aventurieri vor călători cu legendara barcă „Petru I”, construită încă în 1992, în atelierele metalurgice din Magnitogorsk, Rusia. Ambarcațiunea este fabricată integral din oțel de calitate înaltă și e singura barcă din lume care a străbătut ambele căi de navigație arctice, nord-est și nord-vest, în cadrul unei singure expediții.

 

Autor: Lucia Dascalescu, reporter stagiar

 

Distribuie articolul: