Cu toții alergăm după fericire, însă, de cele mai multe ori, această grabă ne face să ne pierdem complet între activitățile cotidiene și dorințele pe termen scurt sau lung. O greșeală pe care o facem fiecare dintre noi și pe care târziu o observăm este aceea de a crede că atingerea bunăstării absolute este strâns legată de atingerea unui statut financiar.

Însă, dacă deschidem ochii și analizăm mai bine viața, putem recunoaște că sunt multe lecții pe care le putem învăța despre bani, iar cele mai multe dintre ele le putem învăța de la oameni morți, aceia care au fost în aceeași goană nebună și datorită cărora, dacă am sta să le analizăm viața, am putea trage unele concluzii și astfel am putea evita unele greșeli.

Fericirea este rar atinsă de oameni, puțini sunt cei care se pot declara cu adevărat împliniți și mulțumiți de ceea ce au realizat. Sunt atât de multe tragedii, evenimente neașteptate sau întâmplări ce au o încărcătură emoțională puternică, încât starea de bine pare ceva destul de greu de atins.

Și, deși cele mai multe persoane asociază fericirea cu banii, această mentalitate este departe de a le aduce în deplină armonie cu propriile trăiri și dorințe. Iar cele mai multe lecții, din păcate, le învățăm de la oameni morți.

Lecții despre bani de la oameni morți

Fie că este vorba despre cei care au făcut istorie sau care au lăsat în urma lor scrieri și învățături, fie că este vorba despre oameni pe care i-am cunoscut sau despre care am auzit poveșți, putem vorbi de câteva lecții despre bani pe care le-am învățat de la ei.

Aceste lecții te vor învăța să înțelegi mai bine de ce lucrurile care aduc împlinire sufletească sunt mai importante decât lucrurile materiale.

Destinului nu-i pasă de planurile tale

Îți faci foarte multe planuri de viitor, te gândești foarte mult la aspectul financiar sau îți setezi foarte multe obiective profesionale, toate născute din dorința de a excela și de a atinge fericirea absolută în termenii dați de societatea de astăzi? Din păcate, destinului nu-i pasă de planurile tale. Nu deții controlul asupra vieții, iar moartea are un mod extrem de neplăcut de a-și face apariția atunci când te aștepți mai puțin. Este foarte rece, imprevizibilă și are un „simț al umorului” greu de digerat. În timp ce te gândești la orice lucru care îți poate aduce fericirea, moartea vine și pleacă așa cum își dorește.

Ce poți să faci? Nu te pierde atât de mult în planificarea viitorului și învață să te bucuri mai mult de prezent. Petrece mai mult timp cu persoanele dragi, planifică o călătorie la care ai visat de foarte mult timp, nu ezita să faci schimbări semnificative în viața ta și fă tot posibilul să trăiești într-un mod cât mai autentic, deoarece ziua de mâine nu este promisă nimănui.

femeie care pune bani in pusculita

Nu contează dacă ești bogat sau sărac

De obicei, în viață se spune că este important să te înconjori de oameni puternici, care știu să facă afaceri sau care au influență, deoarece totul este mult mai ușor pentru ei sau unele lucruri sunt mai accesibile pentru tine atunci când te afli în preajma lor. Chiar dacă regula generală spune că ești media celor cinci persoane cu care petreci cel mai mult timp, află că secretul unei vieți fericite nu se rezumă doar la relații profitabile și la bani. În fața morții, din păcate, nu contează dacă ești bogat sau sărac. Moartea nu ține cont de principii morale, de etică, de conturi bancare sau de case și mașini scumpe. Moartea ține cont doar de ce trebuie să ia de drept, iar acest lucru înseamnă viața. Dacă ti-e dat să părăsești această lume, acest lucru nu poate fi schimbat, indiferent câți bani ai.

Ce este important să reții: banii sunt doar o unealtă, ei nu îți pot cumpăra nemurirea și nici nu îți pot schimba destinul. Indiferent dacă ești bogat sau sărac, anii vor trece la fel peste tine. Corpul se degradează odată cu înaintarea în vârstă, iar mulți oameni nu sunt suficient de norocoși pentru a fi martorii acestui proces de îmbătrânire, deoarece destinul are alt plan cu ei. Așadar, indiferent ce consideri despre viața ta, nu aștepta ca totul să treacă pe lângă tine.

Moartea poate fi costisitoare

Una dintre cele mai importante lecții despre bani pe care le poți învăța de la oameni morți este aceea că moartea poate fi… costisitoare. Iar în acest caz nu este vorba de o boală sau de un accident care se întâmplă rapid, ci este vorba despre curgerea lentă a durerii. Cei mai mulți oameni nu au parte de o moarte rapidă, iar declinul sacadat le fură tot ce au mai de preț în viață: independența, stabilitatea financiară și siguranța propriului cămin. În cele din urmă devine dificil pentru aceste persoane să trăiască singure, iar azilele sau spitalele private sunt destul de costisitoare.

Ce este important să reții: nu subestima costurile îngrijirii medicale, mai ales atunci când te apropii de vârsta a treia. Nu doar asigurările medicale sau medicamentele costă mult, ci și serviciile de îngrijire la domiciliu sau alte tratamente necesare pot să îți scadă considerabil veniturile.

Este important să discuți deschis despre moarte

Deși cele mai multe persoane evită să vorbească despre moarte, nu ar trebui să fie un subiect tabu. Poate că ai încercat să vorbeșți cu prietenii sau familia despre acest subiect și ai observat o oarecare reticență sau un refuz în ceea ce privește conștientizarea unei situații sumbre. Foarte multă lume intră în panică și refuză să discute despre astfel de scenarii, în care o persoană dragă poate suferi un accident sau în care o persoană tânără, chiar și un copil, poate ajunge în fața morții mai devreme decât era cursul firesc al vieții. Cu toate acestea, acest subiect nu trebuie evitat, indiferent de situație.

femeie care face calcule financiare

Ce poți să faci: discută deschis cu cei dragi despre deciziile pe care vrei să le iei la sfârșitul vieții sau despre ce ai vrea să se întâmple după ce mori. Nu este suficient să notezi toate aceste lucruri într-o agendă sau într-un jurnal despre care știi doar tu, deoarece ai putea ajunge în situația în care viața ta va atârna de un fir de ață. Imaginează-ți doar ce s-ar putea întâmpla dacă ai suferi un accident mortal sau dacă ai ajunge în situația în care viața ta va depinde doar de niște aparate, care se vor dovedi inutile la un moment dat.

Moartea așteaptă oportunitatea perfectă

Toți vrem să credem că vom trăi o viață lungă și fericită până la sfârșit, însă adevărul trist este că pentru mulți oameni moartea este o eliberare care refuză să apară. Din păcate, foarte mulți dintre ei sunt împăcați cu gândul că într-o zi vor muri, chiar dacă nu este cazul să se gândească la acest aspect sau chiar dacă nu sunt în situații critice. Desigur, dacă ai trecut de a doua tinerețe și ai reușit să te împlinești pe toate planurile, ai moștenitori și poți spune că ai atins foarte multe obiective, atunci este mult mai ușor să fii împăcat cu gândul că într-o zi nu vei mai fi în viață.

Ce este important să reții: indiferent în ce etapă a vieții ești, ai nevoie de un motiv să te trezești dimineața. Nu poți pune preț pe un singur scop în viață, trebuie să găsești zilnic noi obiective și să te înconjori mereu de oameni cărora le pasă și care sunt importanți pentru tine. Există și un motiv pentru care numeroase studii au arătat că persoanele în vârstă care sunt căsătorite, au familie, fac voluntariat sau au un animal de companie trăiesc mai mult.

oameni in varsta care se bucura de viata

Moartea este o parte a vieții. Și oricât ne place sau nu, sunt foarte multe lecții valoroase pe care le putem învăța de la cei care au cunoscut adevărata suferință și au învins-o sau de la oameni morți, care au lăsat ceva în urma lor sau pe care i-am cunoscut și au avut un impact major asupra modului în care gândim.

Indiferent cum privești viața sau cum îți imaginezi că se va sfârși, trebuie să te bucuri mai mult de prezent și să îți faci cât mai puține griji legate de viitor. Îmbrățișează tot ce este nou și frumos în viața ta, iubește, pune preț pe ceea ce simți, înconjoară-te de persoane dragi și fă în așa fel încât fiecare zi să merite, iar finalul călătoriei să pară cât mai îndepărtat.

Sursa: Divahair.ro

Distribuie articolul: