Tot mai multe femei se confruntă cu problema infertilității, acest subiect devenind din ce în ce mai răspândit și dureros. Printre cauzele cunoscute ale acesteia se număra fumatul, consumul de alcool, vârstă, modalitatea de contracepție utilizată anterior și altele. Există însă, anumite lucruri surprinzătoare ce pot afecta fertilitatea unei femei.

Iată câteva lucruri ce pot cauza infertilitatea în rândul femeilor:

TRECUTUL SEXUAL
Anumite afecțiuni cu transmitere sexuală, precum gonorea sau chlamydia, cauzează Boala Inflamatorie pelvină (BIP), astfel atentând la fertilitatea, char și la câțiva ani după ce aceste afecțiuni au fost contractate. De fapt, chlamydia afectează trompele uterine fără a afișa simptome care să indice acest lucru, multe dintre femeile care sunt afectate de această boală descoperind-o doar atunci când întâmpina greutăți la conceperea unui copil.
Este important să afli că infecțiile vaginale nu afectează în nici un fel fertilitatea.

ANUMITE AFECȚIUNI
Există anumite probleme de sănătate care pot împiedica o femeie să devină mamă. Cele mai răspândite cauze sunt sindromul ovarului polichistic, endometrioză și miomul uterin. De asemenea, femeile care suferă de boli autoimmune, precum lupus sau artrită reumatoida, pot întâlni greutăți în a concepe un copil, pentru că organismul ar putea respinge ovulul fertilizat sau ar putea atacă spermă partenerului.

Afecțiunile tiroidei sunt o altă cauza pentru infertilitatea femeilor, deoarece acestea pot daună procesului de ovulație și sarcinii.

ANTRENAMENTELE FIZICE ÎN EXCES
Exercițiile fizice nu ar trebui să lipsească din cotidianul oricărei persoane, însă există și reversal medaliei. Studii de specialitate au demonstrat că antrenamentele fizice în exces pot afecta în mod negativ ovulația. Așadar, femeile care fac sport mai mult de cinci ore pe săptămână riscă să întâmpine dificultăți în a avea copii.
Unul din semnele unei eventuale probleme este apariția anumitor schimbări ale ciclului menstrual.

ALĂPTATUL
Ideea că nu poți rămâne însărcinată atunci când alăptezi este, de fapt, un mit. însă, este adevărat că acest lucru are anumite efecte asupra procesului de ovulație, care pot împiedică conceperea unui alt copil. Așadar, femeile care se apropie de vârstă menopauzei, care alăptează și își mai doresc să aibă copii, ar trebui să discute cu doctoral despre perioada de alăptare potrivită. De fapt, este indicat să aștepți 18 luni după ce ai născut un copil pentru a concepe din nou. Un studiu al Colegiului de medicină din cadrul Universității Cincinnati a demonstrat că femeile care așteaptă mai puțin de 18 luni riscă nașteri premature.

GREUTATEA
Kilogramele, prea multe sau prea puține, sunt o altă cauza importantă a infertilității în cazul femeilor. Prea multe kilograme, obezitatea reprezintă un adevărat risc pentru funcțiile ovariene, acestea înregistrând o scădere a acestora. De asemenea, femeile care suferă de obezitate au șanse mari de a dezvoltă Sindromul Ovarian Polichistic, cea mai răspândită afecțiune hormonală.

De asemenea, lipsă grăsimii corporale poate fi o cauza pentru infertilitate. Acest lucru se întâmplă datorită nivelului scăzut de leptina, hormonul care are grijă de senzația de foame și de sațietate. Lipsă unui nivel optim de leptina contribuie la absența ciclurilor menstruale.

Foto: diaperchamp.com, fertilitycharleston.com

Sursa: Elle.ro

 

Distribuie articolul: