În librării apar tot mai multe cărți de self-help care ajută mii de persoane să devină cea mai bună versiune a lor. Totuși, există și o parte negativă. Cărțile de dezvoltare personală reprezintă unelte excelente pentru a învață mai multe despre tine. Cu toate acestea, în ele se ascund și mesaje toxice. Deși par pozitive la prima vedere, acestea te determina să îți construiești valori și comportamente nesănătoase.

Autorii te învață  atitudinea pozitivă este obligatorie,  nu există „nu pot”, ci doar „nu vreau”. Acest entuziasm care exclude total zilele proaste (ne pare rău, dar ele chiar există!) este extrem de toxic și trebuie consumat cu moderație.

1. Atitudinea pozitivă este totul

O atitudine pozitivă este întotdeauna benefică și nimeni nu poate contesta acest lucru. Totuși, este necesar să accepți că, uneori, contextul nu îți permite să fii atât de încrezător pe cât ți-ai dori. Există zile dificile, în care tot ce vrei este să plângi și să te lași să simți chiar și acele emoții considerate „negative”.

În plus, chiar dacă atitudinea ta este importantă, există și alți factori decisivi pentru situația în care te afli. Uneori, oricât de pozitivă ai fi, rezultatul poate depinde de alte persoane, întâmplări sau decizii care nu îți aparțin.

2. Nimeni nu te poate iubi dacă tu nu te iubești

Această replică dura poate avea rezultate incredibil de dăunătoare. Poate că atunci când nu te iubești și nu crezi că meriți ceva mai bun, nici nu atragi chiar cele mai potrivite persoane.

Cu toate acestea, chiar dacă iubirea ta de sine nu se află la cote maxime într-o anumită perioada, cei dragi te vor iubi indiferent de acest lucru și vor fi acolo pentru ține când ai nevoie de dragostea lor.

3. Nu datorezi nimic nimănui

Deseori, în cărțile de self-help vei întâlni citate toxice care te îndeamnă să nu îți pese niciodată de părerile celor din jur, căci nu ești dator nimănui cu absolut nimic. Pe de o parte, este adevărat. Totuși, fiecare dintre noi dorește să aibă un comportament corect și plăcut față de cei dragi.

Chiar dacă nu ești datoare cu nimic, nu înseamnă că nu trebuie să fii bună, drăgăstoasă și amabilă ori de câte ori ai ocazia și simți să faci acest lucru. Nu este o dovadă de slăbiciune, ci de empatie față de ceilalți.

4. Nu îți cere niciodată scuze pentru că ești tu însăți

Câteodată, a fi tu însăți presupune a-ți descarcă emoțiile negative într-un mod nepotrivit, către persoane care nu au absolut nicio vină. Cu siguranță, știi despre ce vorbim: irascibilitate, comportament pasiv-agresiv, crize de nervi.

În ciuda părerilor, nu poți fi întotdeauna zen, iar uneori este în regulă să îți ceri iertare atunci când consideri că te-ai comportat inadecvat.

5. Spune „nu” fără să te justifici

A spune „nu” este cu adevărat o experiență eliberatoare, mai ales atunci când nu ai mai făcut asta de mult timp. Este perfect normal să refuzi ceva atunci când simți să o faci, fără să oferi zeci de explicații pentru alegerea ta Totuși, uneori simți nevoia să oferi persoanei refuzate un motiv, o explicație sau o asigurare că dată viitoare vei fi disponibilă pentru ea. Este o dovadă (arbitrară!) de iubire, empatie și respect.

Sursa

 

 

Distribuie articolul: