Am crescut cu ideea că ar trebui să spălam orice aliment înainte să îl mâncăm, însă specialiștii contrazic această teorie și ne spun că sunt anumite alimente pe care nu ar trebui să le spălam niciodată înainte să le preparăm deoarece, de cele mai multe ori, în loc să scăpam de bacterii, le împrăștiem.

Iatăo  listă cu 5 alimente pe care nu ar trebui să le speli niciodată potrivit casepractice.ro

Ouăle
Dacă obișnuiești să speli ouăle înainte să le pui în frigider, acest lucru nu numai că nu este necesar, dar nu este nici indicat. De ce? Pentru că pe coaja acestora se află o substanță care are rolul de a ține bacteriile la distanță, iar în timpul spălării, cu atât mai mult dacă folosești niște detergenți, stratul protector este îndepărtat și astfel te expui îmbolnăvirii.

Ciupercile
E oarecum un lucru natural să spălăm ciupercile înainte să le gătim, însă nici acestea nu ar trebui spălate și cu atât mai mult nu ar trebui înmuiate niciodată într-o cantitate mare de apă deoareceele absorb apă foarte repede. În plus, își vor pierde elasticitatea și gustul. Ce trebuie să faci în schimb este să le treci repede pe sub un jet de apă și apoi să le ștergi cu un șervețel absorbant, chiar înainte să le gătești.

Carnea de pui
Foarte multe persoane spală carnea de pui înainte să o prepare, însă acest lucru nu este indicat deoarece atunci când speli puiul, apa va împrăștia bacteriile de pe carne. Printre cele mai cunoscute și frecvente bacterii care se regăsesc pe carnea de pui se numără Salmonella, iar studiile arată că 47% dintre persoanele care au obiceiul de a spăla carnea de pui, se infectează cu Salmonella. Ce trebuie să faci în schimb, înainte de a o găti, este să dai carnea în două clocote, schimbând apa după primul clocot.

Pastele
Mai în glumă, mai în serios, marii bucătari sunt de parare că ar trebui să fie ilegal să speli paștele înainte de a le prepara deoarece apa îndepărtează amidonul, substanța care ajută sosul să fie absorbit mai bine în textura lor. Dacă vrei să faci o salată, poți să le clătești cu apă, dar doar după ce au fost fierte.

Carnea roșie
În ceea ce privește carnea roșie, la fel ca în cazul puiului, aceasta nu ar trebui spălată înainte de pregătire deoarece acest proces împrăștie bacteriile în chiuvetă și pe ustensilele de bucătărie. Așadar, nu spală niciodată carnea de porc, de viță sau de oaie, înainte să o prepari. Folosește în schimb șervetele pentru a absorbi excesul de lichid de la suprafața cărnii și dă carnea într-un clocot/două înainte să o gătești.

Sursa

Distribuie articolul: