Chiar dacă ai un program bine organizat, te strădui să respecți mesele principale ale zilei și îți suplinești necesarul de somn, uneori tot te simți obosită și secată de energie. Se pare că vinovate ar putea fi chiar alimentele pe care le consumi. 

Iată cele 4 alimente care te seacă de energie:

1. Zahărul 

De la lapte instant de ovăz până la lapte de migdale cu aroma de vanilie, zahărul este omniprezent în aproape toate alimentele și băuturile procesate. Dacă, pe o parte, îi apreciem prezența (preparatele dulci sunt mai gustoase), reversul nu e atât de roz. Zahărul poate cauza creșterea în greutate, bolile de inimă, diabetul, hipertensiunea arterială și multe altele. Iată de ce, în cele din urmă, ar trebui, totuși, elimini preparatele care conțin zahăr procesat din alimentația ta.

Dacă poți înlocui aceste alimente cu conținut ridicat de zahăr cu cele pe care corpul tău le procesează mai lent, nu vei obține acele „explozii de energie“, care urmează consumului de zahăr, și vei vedea o îmbunatățire a nivelului energetic pe parcursul întregii zile, spune Lisa Cimperman, RD, fost purtător de cuvânt al Academiei Americane de Nutriție și Dieta. Ea recomandă în locul alimentelor cu zahăr cerealele integrale, boabele întregi, fructele, legumele și proteinele slabe.

2. Salate incosistente

Salata la prânz pare o idee grozavăatâta timp cât nu este doar o salată verde, acompaniată de morcovi rași și un dressing. Medicul Elisabetta Politi, de la Duke Diet and Fitness Center din Durham, Carolina de Nord, spune un bol plin de legume la prânz nu are nicio șansă te sature și ți ofere energia de care ai nevoie pentru a face față activităților zilnice. De vină ar fi nivelul scăzut de proteine și carbohidrați, care nu oferă suficiente calorii pentru restul zilei.

Dacă mănânci un bol de broccoli și o salată care au, împreună, cel mult 200 de calorii, nu e de mirare te simți înfometată și obosită la ora 4”, spune Politi. Ea recomandă pui în salată câteva bucăți de pui fiert, năut și quinoa, care se digera lent și iți oferă energie pe o perioadă mai lungă de timp. Evită, însă, pui în salate sosuri de muștar cu miere sau alte dressinguri ce conțin mult zahar. Uleiul de măsline și oțetul simplu sunt o alegere mult mai bună.

3. Gustările bogate în lapte 

Gustările bogate în lapte se numără printre preparatele recomandate de nutriționiști. Nu sunt nesănătoase, doar , odată cu trecerea timpului, multe persoane dezvolta o intoleranță la proteinele din lapte (cazeina și zerul). Dacă după ce mănânci produse lactate observi te confrunți cu lipsa de energie, balonare și crampe, înseamnă e posibil nu digeri lactoza prea bine.

„Cel puțin 50 până la 60% dintre pacienții mei se plâng de oboseală și aprecia 20-30% dintre aceștia se simt mai bine fară lapte”, spune Lyla Blake-Gumbs, MD, de la Centrul pentru Medicină Integrativa din Clinica Cleveland. Blake-Gumbs explică această situație prin faptul , uneori, organismul dezvoltă în mod eronat o reacție imunologică la proteinele din lapte. Pentru a se apăra, construiește o armată de anticorpi care se mobilizează împotriva proteinelor ori de câte ori apar, iar acest lucru cauzează o stare permanenta de oboseala.

4. Mai mult de un pahar cu vin seara

Consumul unui pahar cu vin seara te poate ajuta adormi mai repede. Plus îți senzația de relaxare și iți creează o stare de bine. Dacă ți se pare însă ai nevoie de mai mult de un pahar cu alcool pentru a te relaxa… nu creste cantitatea. Poate vei adormi mai repede, însă te vei trezi dimineața complet lipsită de vlagă. De altfel, o serie de 20 de studii a constatat două pahare cu vin băute seara pot provoca întreruperea somnului REM, care este vital pentru concentrare.

SURSA