Specialista în nutriție, Maria-Victoria Racu ne dezvăluie care sunt principalele beneficii ale dovleceilor și ne împărtășește trei rețete ușoare, tocmai bune de încercat.

Sezonul dovleceilor este oficial deschis! Acum îl puteți găsi, frumos și arătos, autohton, deci la un preț redus, în orice supermarket, magazin de legume sau piață.

Doar 16 kilocalorii în 100 de grame de dovlecel

Pe lângă faptul că este ușor de gătit și se poate asorta cu orice – legume, carne, pește sau lactate, dovlecelul este și bogat în nutrienți. Deci, are și un șir de beneficii.

Cu doar 16 kilocalorii pentru 100 de grame, dovlecelul te aprovizionează cu vitamina A, C și vitaminele grupei B, potasiu și magneziu. Pe lângă aceasta este bogat în apă, deci hidratează în zilele de caniculă și este bogat în fibre solubile, deci îmbunătățește digestia.

Datorită proprietății de a regla zahărul din sânge, este un substituent sănătos pentru pastele făinoase, în special pentru diabetici. Iar datorită antioxidanților luteină și zeaxantină, dovlecelul contribuie și la întărirea vederii.

Deseori fantezia pentru a găti dovlecelul rapid se epuizează și ne limităm doar la varianta prăjită sau cea de grătar. Anume din aceste motive am pregătit mai jos câteva rețete rapide și delicioase pentru dovlecel.

Dovlecel la cuptor cu parmezan

Ingrediente:

  • 1-2 dovlecei mici,
  • 2 roșii,
  • 2 cartofi,
  • 250 g parmezan ras,
  • oregano,
  • pudră de ceapă,
  • pudră de usturoi,
  • busuioc,
  • sare și piper după gust,
  • ulei de măsline.

Preparare:

După ce fierbi cartofii timp de 5-10 minute, taie-le rondele împreună cu celelalte legume și așează-le în tavă. Stropește totul cu ulei, presoară și condimentele, iar apoi adaugă parmezanul din belșug. Dă tava la cuptor, la 200 de grade pentru 20 de minute.

Budincă de dovlecei cu brânză

Ingrediente:

  • 2 dovlecei,
  • 200 g brânză de oi,
  • 1 legătură de mărar,
  • 4 ouă,
  • 4 linguri făină (preferabil de secară sau integrală),
  • 2 ciuperci mari champignon,
  • piper,
  • 1 ou
  • 2 linguri smântână pentru uns

Preparare:

După ce razi dovlecelul pe răzătoarea cu ochiuri mari, scurge bine masa obținută și adaugă mărarul tocat, brânza rasă fin, ouăle bătute, ciupercile tocate, făina și piperul. Omogenizează compoziția și toarnă-o într-o tava tapetată cu hârtie pentru copt. Unge totul cu smântâna și oul bătut și dă-o la cuptor, la 180 grade pentru 30 de minute.

Dovlecei umpluți cu carne

Ingrediente:

  • 2 dovlecei medii,
  • 300 grame de carne tocată de pui,
  • 2 linguri de făină,
  • 1 ou de găină,
  • 3 linguri de smântână,
  • 6 roșii cherry,
  • 100 grame de cașcaval ras,
  • usturoi,
  • sare,
  • piper.

Preparare:

După ce speli dovleceii, taie-i în jumătăți și scobește-i puțin. Într-un bol, amestecă tocătura de carne cu făina, oul, smântâna, usturoiul pisat sau praf, sarea și piperul după gust. Așează amestecul peste jumătățile de dovlecel, presoară cu cașcavalul ras și așează deasupra jumătățile de roșii cherry. Așează apoi dovleceii pregătiți într-o tavă și dă-le la cuptor, la 200 de grade pentru 30 de minute.

Servește cu plăcere și așează cât mai des, în sezon, dovlecelul în farfurie

Fii atentă la alegerea ta!

Maria-Victoria Racu, medic nutriționist.

Foto: Facebook.com