Încă de la cele mai fragede vârste, copiii au nevoie de stimulare mentală pentru a-și dezvolta intelectul și creativitatea. Atunci când îi atragi în jocuri inteligente, ei acumulează noi informații și deprind abilități mult mai repede decât prin alte metode de învățare, iar beneficiile se extind pe parcursul întregii vieți. Așadar, nu ezita să transformi joaca într-o activitate cât mai constructivă!

Mintea este ca un mușchi care trebuie lucrat în permanență pentru a se dezvolta și a se menține la capacitate maximă. Copiii absorb informațiile mult mai ușor decât adulții și prin joacă învață mult mai repede, ascutându-și mintea și dezvoltându-și imaginația. Un copil a carui creativitate este încurajată va deveni un adult cu o minte deschisă, capabil să găsească soluții rapide și ieșite din tipare.

Jocuri de cuvinte

Asocierile de cuvinte pot fi distractive și foarte constructive, în același timp. Există numeroase jocuri de acest gen, iar un exemplu foarte bun este chiar clasicul joc „Fazan”, în care fiecare jucător trebuie să formeze cuvinte folosind ultimele litere ale cuvantului rostit de jucatorul precedent, scopul final fiind acela de a construi cuvinte care nu mai permit continuarea jocului. 

O altă variantă de joc de cuvinte pentru dezvoltarea creativității este acela în care pui pe hârtie trei sau mai multe cuvinte care definesc obiecte sau ființe care au anumite lucruri în comun. Copilul trebuie să găsească legatura între cuvintele puse pe hârtie. Dificultatea jocului trebuie stabilită în funcție de vârsta micuțului.

Jocuri de vizualizare

Jocurile de gândire bazate pe vizualizare pot dezvolta creativitatea, care îi vor ajuta pe cei mici să rezolve probleme cu diferite nivele de dificultate, folosindu-se de imaginație. Un joc de vizualizare foare interesant este cel în care folosești imagini abstracte, pe care le discuți cu micuțul tău. Alege imagini care au doua interpretări: de exemplu, în una poti vedea o vază sau două, în funcție de cum o privești. Există numeroase iluzii optice nu foarte complexe la care poți apela în acest sens. Copiii cu o imaginație bogată și flexibilă vor putea vedea ambele variante ale unei astfel de imagini, însă nu trebuie ca exercițiul să se oprească aici, ci pot fi încurajate și alte perspective. Întoarce imaginea în diferite unghiuri și încurajează-ți micutul să își imagineze și alte posibile interpretări ale acesteia, oricât de fanteziste ar fi. Astfel, își poate dezvolta considerabil creativitatea. 

Desenul

Jocurile bazate pe desen îți pot transforma copilul într-un mic artist de la cea mai fragedă vârstă. Desenul le permite copiilor să își dezvolte creativitatea pornind de la un contur oarecare și modificându-l pentru a crea ceva cât mai complex. Puteți să inventați împreună povești, iar cel mic să le ilustreze așa cum și le imaginează el. Astfel, îmbinați jocurile de cuvinte cu cele de creație plastică.

Jocurile psihologice pentru copii nu trebuie să fie complicate, iar formula magică este să combini distracția cu exercițiul mental, pentru a obține rezultate maxime. Nu uita nici de jocurile pe calculator create special pentru a le spori inteligența celor mici, orice nu s-ar spune despre ele, dar totuși suntem în era tehnologiilor și sunt inevitabile. 10-20 de minute pe zi, petrcute într-un asemenea mod, își vor arăta efectele în timp.

Sursa: divahair.ro

Sursa foto: independent.mdcopilul.rojoacainteligenta.humanmedia.ro

Distribuie articolul: