După doi ani la rând de expoziție a celor mai deosebite ii în cadrul salonului Moldeco, membrele din Grupul „MăiestrIA” vernisează creațiile lor într-o expoziție deosebită la Sibiu. Prin aceasta, pasiunea și talentul cu care au fost brodate aceste cămăși va putea să inspire și vizitatorii expoziției de la Muzeul ASTRA din Sibiu. 

Totul a pornit acasă

„Acum doi ani am organizat cu mult curaj,  în cadrul salonului MOLDECO, fără să-mi pese de critici și părerile scepticilor, prima expoziție-concurs din Chișinău de ie cusută manual în zilele noastre. A urmat cea de-a doua ediție, mai bogată, în care am expus alături de cămășile lucrate la noi și câteva venite din România, deschizând ușa pentru colaborări dincolo de hotare”, a menționat Stela Moldovanu, inițiatoarea grupului „MăiestrIA”.

Grupul „MăiestrIA” a fost inițiat în 2018 de Stela Moldovanu, împreună cu Parascovia Lepădatu, Nadia Mînzu, Diana Ciobanu și Cristina Larii. Ulterior, membrele active care cos IE au format „Clubul MăiestrIA în acțiune”, cu circa 60 de membre.

„A fost un an atât de plin de bucurii, admirație, emoția realizărilor pe care l-am trăit împreună cu participantele în acest grup, femei cu ocupații și vârste absolut diferite, pe care le-a unit pasiunea de a coase. Întâlnirile noastre, mereu așteptate, ne-au făcut să descoperim un potențial enorm în noi și în cele care și-au dorit să înceapă prima lor ie. „Clubul MăiestrIA în acțiune” este locul unde s-au născut adevărate capodopere pentru expoziția MăiestrIA 2019”, mărturisesc fetele care cos IE.

Un semn de înaltă apreciere

„Am considerat mereu că doar prin colaborare și deschidere poți realiza lucruri remarcabile, astfel prietenia noastră cu cea mai mare comunitate online „Semne cusute” a dat roade frumoase, pe care le veți putea admira vara aceasta la Muzeul ASTRA din Sibiu. (Da da, exact acolo unde s-a desfășurat recent Summit-ul șefilor de stat sau de guvern din Europa!) Pentru noi este un semn de apreciere și o enormă responsabilitate să expunem în unul din cele mai vaste muzee etnografice din lume! Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului are o istorie de peste o sută de ani și se află într-un loc pitoresc cu o suprafață de 96 de hectare, 300 de case, un lac și mai bine de 10 km de alei impresionante! Dincolo de faptul că e un fascinant prilej de a-l vizita și a descoperi arta tradițională românească, pentru mine este încă un vis  incredibil  care se întâmplă cu adevărat”, mai spune Stela Moldovanu.

Expoziția MăiestrIA 2019 va fi una WOW. Basarabencele au trimis la Sibiu 27 de cămăși tradiționale. Alte 12 lucrări au fost oferite cu generozitate, special pentru această ocazie, de membrele din România ale grupului „Semne cusute în acțiune”. „Mulțumesc Ioanei Corduneanu pentru că a avut încredere în noi și ne-a susținut să tindem spre mai mult. Mulțumesc tuturor celor care au lucrat și încă mai fac ultimele împunsături de ac pentru cămășile care  vor ajunge în expoziție. Dar mai ales le mulțumesc celor care urmează să viziteze expoziția MăiestrIA 2019, între 21 iunie și 31 august în Dumbrava Sibiului”, mai menționează Stela Moldovanu.

Grupul „MăiestrIA” își mai propune pentru toamna 2019 să lanseze încă un proiect de vis la care se lucrează de ceva timp,  cartea „MăiestrIA –povestea cusută a iei”. De asemenea, expoziția va reveni la Chișinău, îmbogățită cu alte câteva piese extraordinare care sunt în proces. Membrele grupului promit să uimească și în continuare, dar și să arate partea cea mai frumoasă din noi, cea a creației, prin lucrări tradiționale neamului românesc.

„Mai bine mor de pasiune decât de plictiseală”, zicea Picasso. Voi ce ziceți?

Distribuie articolul: