Au plămădit-o mult, au adunat-o de prin toată Moldova și au copt-o la foc încet, dar ce a ieșit din cuptorul Editurii Cartier e aur curat. Cam așa s-ar rezuma într-o propoziție cei câțiva ani în care Angela Brașoveanu și fotograful Roman Rybaleov au lucrat la volumul „Moldova, Oameni, Locuri, Bucătărie și Vin”, lansat aseară în cadrul unui eveniment plin de oameni frumoși. Ce spun 7 persoane publice de la noi despre greutatea acestei cărți, aflați mai jos:

Tamara Șchiopu, nutriționist, autoare de cărți, traducătoarea volumului:

„Am și câteva rețete în această carte, de sezon, de post, din ingrediente autohtone. Când am citit stilul ei stugos (Al Angelei Brașoveanu), am zis că altcineva afară de mine nu va putea traduce această carte. Sper foarte mult ca până în luna mai-iunie 2019 să avem și varianta engleză a cărții. Va fi o călătorie în lumea gastronomiei și a psihologiei acestui neam – pentru mine va fi o lucrare neobișnuită și o provocare foarte interesantă să păstrez stilul și să-l aduc pe înțelesul străinilor, cu o încărcătură la fel de mare”, ne spune Tamara Șchiopu.

Diana Lazăr, vicedirector al Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova:

Roman Rybaleov, fotograf

„Am rămas impresionată când am văzut cartea și mi-am dat seama că am nevoie de câteva ore doar ca să admir pozele din carte, pe lângă textele foarte creative. Îndemnul meu către cei doi autori este să facă și un site pentru a intra activ și în mediul digital. Îmi place că aceste rețete sunt prezentate foarte poetic, o savurez ca limbaj, e ca și cum mama ți-ar povesti cum să prepari ceva, la telefon. E tentant să te apuci de gătit după carte”, ne-a spus la evenimentul de lansare Diana Lazăr.

Emilia Hanganu, gospodină din Lalova, Rezina:

„Mai multe specialități pe care le gătim la „Hanul lui Hanganu” se regăsesc pe paginile cărții, sunt câteva rețete și poze extraordinar de frumoase. Îmi pare o carte foarte utilă, în special pentru începători în ale gătitului sau gospodinele tinere. Mie mi-a atras atenția peștele gătit ca la Văleni și chiar am cercetat un pic rețeta, poate schimb ceva în peștele de Nistru gătit ca la Lalova”, recunoaște doamna Emilia.

Ilinca Avram, prezentatoare TVR Moldova, organizatoare de festival:

„Este extrem de binevenită cartea, mai ales că e atât de bogată în culori, savuroasă la propriu și la figurat. Gătesc rar, cu toate că la câte rețete faine avem în această carte, numai bucătăria îmi lipsește. Roman Rybaleov a lucrat extraordinar de bine și pentru această realizare, adevărul e că tandemul de autoare plus fotograf aici s-a închegat extrem de bine”, spune Ilinca pentru EA.md.

Lilia Dulgher, cofondatoarea „Gitana Winery”:

„M-a inspirat mult ardoarea cu care Angela și Roman au creat această carte. Ne reprezintă absolut fiecare filă a conglomeratului de naționalități conlocuitoare în țărișoara noastră. Cartea demonstrează că avem ce spune, ce arăta și ce pune pe masă oaspeților. Astăzi am savurat din toate gamele Gitana: Roșu sec, alb marca „La petite Sophie” (dedicat fiicei mele) și Surori (pentru că suntem două surori care creăm aceste vinuri: Lilia și Iuliana Dulgher”, a spus creatoarea de vinuri.

Lucia Berdos, fondatoarea Berds Hotel: 

Angela Brașoveanu, autoarea cărții

„Grea din toate punctele de vedere această carte și foarte colorată prin poze frumoase. Eram convinsă mereu că Moldova este colorată și deosebită, iar cartea ne ajută și mai mult în acest sens. Rețetele sunt cele mai fantastice descoperiri culturale, pe care neapărat le vom încerca, pe unele chiar în bucătăria noastră de la Berds Hotel, Restaurant Mezzo”, spune gazda serii.

Mihai Stamati, designer și autorul obiectului care însoțește cartea:

„Cartea asta e foarte consistentă, prin text, dar și prin imagini. Dacă o ai în bucătărie, poți să mănânci bine anul împreujur, este însă plină de povești, de locuri, de cuvinte arhaice – e un album despre țară absolut atotcuprinzător. Obiectul făcut de mine pentru carte este un clește conceput pentru a fixa/bloca paginile și a putea găti două rețete concomitent”, ne-a declarat designerul.

Olesea Sveclă, actriță:

„Am lecturat această prefață pentru Angela Brașoveanu – este un om care inspiră și de la care ai ce învăța. Rezultatul muncii sale cu Roman Rybaleov este excepțional, e superbă pentru generația tânără și pentru străinii care ne vizitează țara. Mi-a plăcut că poți descoperi diferențele culinare de la nord la sud și invers. O Moldovă întreagă s-a regăsit într-o singură carte, am văzut fețe de oameni adevărați, nu instagrameri. Sunt oameni care înțeleg că a primi pe cineva să-i dai o bucată de brânză cu ceapă e mai important decât să-i dai un like pe rețele”, declară Olesea, care a lecturat în deschiderea evenimentului prefața cărții.

Stela Botez, interpretă de muzică populară, moderatoare:

„Pe lângă rețete și fotografii, oamenii din carte sunt extraordinari, iar locuri frumoase, pitorești, din toate zonele, prezentate la modul cel mai frumos te cuceresc unul câte unul. Eu m-am îndrăgostit de această carte, știu că s-a gătit la greu din ea, până la perfecțiune. M-am regăsit perfect în zona mea de la sud, chiar și cu detalii din folclor. E minunat să descoperi Republica Moldova prin ea, să guști din ea și să vrei să interacționezi cu oamenii de acolo”, ne-a dezvăluit artista.

Victoria Cușnir, prezentatoare radio:

„Dincolo de cartea extrem de „gustoasă”, scrisă cu multă savoare, ea mai e și o provocare care nu pare a fi pe măsura oricărei femei. Cartea asta mai e si periculoasă tocmai prin tentațiile sale extreme. Nu sunt cea mai gospodină dintre femei, dar Angela Brasoveanu prin scriitura ei, m-a dus la ceaun. In primul rând nu te poți așeza la lectură flămând, pentru că imediat stomacul devine sopran liric și emite vocalize de amețești. E surprinzător felul cum a reușit autoarea să adune atâta lume, sau lumea noastră pe care nici macar nu o cunoaștem, bucătării, istorii, locuri – Țara, într-un cuvânt. Am descoperit o groază de lucruri noi și prin asta este fascinantă. 2 kilograme cat trage cartea la cantar și cultura de secole a neamului nostru”, spune autoarea mai multor proiecte televizate de la noi.

Foto: Roman Rybaleov