Organizația Națiunilor Unite dă startul unei campanii de activism civic care are drept scop să atragă atenția societății la problema violenței împotriva femeilor. Începând de mâine, cele mai frumoase clădiri și monumente din lume vor fi iluminate în culoarea portocalie - simbolul speranței și păcii, se scrie pe site-ul oficial ONU.

Campania începe pe 25 noiembrie, Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, și se va termina pe data de 10 decembrie, Ziua Drepturilor Omului. Sub îndrumarea ONU pentru Femei, în lume vor avea loc sute de evenimente, inclusiv demonstrații, flashmob-uri, concerte și meciuri de fotbal. Clădirile istorice vor fi iluminate în culoarea portocalie pentru a atrage atenția oamenilor asupra problemei.

Conform datelor ONU, 35% de femei în lume au suferit din cauza violenței fizice sau au fost hărțuite sexual de către partenerul intim sau un non-partener. În unele studii conduse la nivel național procentul femeilor care au suferit în urma actelor de e violența comise de partenerul intim se ridică la 70%.

Phumzile Mlambo-Ngcuka, directoarea generală UN Women, a spus într-un discurs oficial că bărbații ar trebui să-și asume răspundere. Ea s-a referit la o frază rostită de Nelson Mendela, care spunea: ”dacă bărbați buni nu fac nimic acolo unde există violența împotriva femeilor, atunci este vorba de o conspirație împotriva femeilor”.

”Violența are loc pe furiș, și în același timp, ea este în văzul tuturor. Violența este normalizată și devine greu de observat”, a spus Mlambo-Ngcuka, adăugând că ONU face eforturi pentru a identifica toate tipurile de violență de gen existente.

Oficiala s-a referit la mișcarea #MeToo ca un catalizator al eforturilor pentru combaterea violenței. Această mișcare a dezvăluit modul în care bărbații în funcții de conducere devin agresori sexuali, permițându-și să le desprețuiască pe angajatele de sex feminin.

Într-o declarație oficială, secretarul general al ONU, António Guterres, s-a arătat de acord cu constatările Phumzile Mlambo-Ngcuka.

”Este vorba despre putere. Violența se va opri doar atunci când egalitatea de gen va deveni realitate”, a spus Guterres.

Campania de 16 zile ce va începe mâine se va desfășura sub sloganul ”Împreună pentru a opri violența împotriva femeilor până în 2030” (“UNiTE to End Violence against Women by 2030”, în engleză). Este pentru prima dată când campania are stabilit un termen exact pentru oprirea violenței.